5 voordelen van periodiek beleggen

Meer uit je beleggingsrekening halen? Stel dan een periodieke inleg in. Daarmee zet je iedere maand een vast bedrag op een beleggingsrekening. Een periodieke inleg, ook wel maandelijks beleggen genoemd, biedt je een aantal voordelen.
Gepubliceerd
19 april 2021
Laatst geüpdatet
14 september 2023
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 22 augustus 2018
- Laatst geüpdate: 14 september 2023
- Leestijd: 4 minuten

Meer uit je beleggingsrekening halen? Stel dan een periodieke inleg in. Daarmee zet je iedere maand een vast bedrag op een beleggingsrekening. Een periodieke inleg, ook wel maandelijks beleggen genoemd, biedt je een aantal voordelen.

Periodiek beleggen biedt meerdere voordelen

Voordeel 1: je hebt niet veel geld nodig

Een veelgehoord misverstand is dat je voor beleggen veel geld moet hebben. Het klopt dat sommige aanbieders een minimale inleg hanteren, maar deze aanbieders richten zich specifiek op mensen met een groot vermogen. 

Periodiek beleggen is heel geschikt wanneer je geen hele grote bedragen wilt inleggen. Ook met kleinere bedragen kun je al snel vermogen opbouwen. Met een inleg van bijvoorbeeld € 250 per maand, heb je na een jaar al € 3.000 bij elkaar. Uiteraard los van eventueel rendement en kosten.

Voordeel 2: je spreidt je risico

Instappen wanneer de markten laag staan en verkopen wanneer ze hoog staan, het klinkt zo simpel. Veel beginnende beleggers proberen het juiste moment te 'timen' en wachten daardoor onnodig met instappen. Wanneer je periodiek belegt, is timing helemaal niet zo belangrijk. Door periodiek te beleggen spreid je je inleg namelijk over een lange periode, waardoor loopt daardoor minder risico bij koersschommelingen.

Voordeel 3: je profiteert soms van koersschommelingen

In sommige gevallen kun je met periodiek beleggen zelfs profiteren van koersschommelingen. Dit komt doordat je maandelijks inlegt en dus inkoopt tegen verschillende koersen. In onderstaand rekenvoorbeeld zie je hoe dat werkt.

Rekenvoorbeeld:

Stel je besluit in februari om iedere maand € 250 te storten op je beleggingsrekening. Daarvan worden er in februari 10 deelnemingen in een bepaald beleggingsfonds gekocht tegen een koers van € 25 per deelneming. In maart is de koers van het beleggingsfonds gedaald naar € 20 per deelneming. Je koopt hierdoor € 250 / € 20 = 12,5 stuks. In april is de koers € 30 per deelneming. Je koopt daardoor € 250 / € 30 = 8,33 deelnemingen. In mei is de koers weer gedaald naar € 25 per deelneming. Je koopt dus net als in februari 10 deelnemingen.

In totaal koop je over deze 4 maanden 10 + 12,5 + 8,33 + 10 = 40,83 deelnemingen. Dit terwijl de koers van het beleggingsfonds gemiddeld gezien gelijk is gebleven (25 + 20 + 30 + 25 / 4 = 25). Had je ervoor gekozen om in februari in een keer voor € 1000 aan deelnemingen in het beleggingsfonds te kopen, dan had je er 40 deelnemingen voor gekregen. Door periodiek in te leggen heb je in dit geval geprofiteerd van de koersschommelingen.

Let op: dit is een versimpelde situatieschets, bedoeld als voorbeeld. Je werkelijke rendement kan hiervan afwijken. Ook met periodiek beleggen bestaat de kans op negatief rendement.

Voordeel 4: je hebt geen stress

Veel beginnende beleggers maken beslissingen op basis van emotie. Sommigen worden overmoedig bij succes en raken vervolgens in paniek als de koersen dalen. Je hoeft geen expert te zijn om te in te zien dat dit niet de beste strategie is. Een dergelijke aanpak kan ook nog eens voor een hoop stress zorgen. 

Wanneer je iedere maand een vast bedrag inlegt, voorkom je dat je vanuit emoties handelt. Je accepteert namelijk dat financiële markten schommelen en je laat je inleg hierdoor niet beïnvloeden. Hierdoor breng je rust in je hoofd en vergroot je op langere termijn de kansen op een mooi rendement.

Voordeel 5: je bent altijd flexibel

Wil je je periodieke inleg verhogen, verlagen, of stoppen? Geen probleem. Je past je inleg eenvoudig aan. Handig als je de ene maand net wat meer of minder te besteden hebt. Met Knab Beheerd Beleggen is je belegd vermogen vrij opneembaar, dus je kunt er altijd bij mocht dat nodig zijn.

Periodiek beleggen biedt jou de ruimte om flexibel te zijn in je inleg. Uiteraard ben je ook vrij om te kiezen voor een eenmalige grote inleg én periodieke stortingen. Zorg hoe dan ook dat je alleen belegt met geld dat je voor een langere periode niet nodig hebt. Let op: houd altijd een financiële buffer aan voor onverwachte uitgaven.

Stel je periodiek inleg in

Een periodieke inleg instellen is zo gepiept. 

1: Open je Knab App en log in 
2: Tik op de twee pijltjes onderin en kies ‘Geld overboeken’ 
3: Vul het gewenste bedrag in en selecteer je beleggingsrekening 
4: Geef bij ‘Uitvoeren’ aan met welke frequentie je wil inleggen 
5: Tik op ‘Overboeken’ 

Meer weten over periodiek beleggen?

Meer over maandelijks beleggen

 

Goed om te weten
Dit artikel is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder. Maak altijd je eigen overweging of beleggen iets voor jou isArthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.Deel via:
Laat je geld beleggen door experts van Knab.  Ontdek het gemak