Hoeveel geld heb je nodig om te starten met beleggen?

Beleggen is voor rijke mensen, toch? Nope. Een veelvoorkomend misverstand is dat je minimaal een klein vermogen nodig hebt om te kunnen starten met beleggen. Tegenwoordig is de drempel juist heel laag om je geluk beproeven op de beurs.
Gepubliceerd
15 juni 2018
Laatst geüpdatet
18 oktober 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 15 juni 2018
- Laatst geüpdate: 18 oktober 2023
- Leestijd: 3 minuten

Beleggen is voor rijke mensen, toch? Nope. Een veelvoorkomend misverstand is dat je minimaal een klein vermogen nodig hebt om te kunnen starten met beleggen. Tegenwoordig is de drempel juist heel laag om je geluk beproeven op de beurs.

GettyImages-875249534 (1)-577818-edited

Waarom zou je starten met beleggen?

De spaarrentes staan al jarenlang relatief laag. Dus als je op zoek bent naar een hoger rendement dan je behaalt met je spaarrekening, kan beleggen een mooie optie zijn. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om te beleggen voor een bepaald doel, of gewoon als geld voor later. Stel dat je nu een paar duizend euro wegzet, kan dat potje over 30 jaar bijvoorbeeld een mooie aanvulling zijn op je pensioeninkomen.

Is beleggen een goed idee?

Of beleggen voor jou een goed idee is, hangt helemaal af van jouw situatie. Wij adviseren om alleen te starten met beleggen met geld dat je op de korte termijn kunt missen. Het is hoe dan ook verstandig om een financiële buffer te hebben waarmee je onverwachte kosten kunt opvangen. Op die manier hoef je ook niet zenuwachtig te worden mocht je belegging, al dan niet tijdelijk, in waarde dalen.

Hoeveel geld heb je nodig om te beleggen?

In principe kun je met elk bedrag beleggen. Bij veel online brokers, zoals Knab, kun je met € 100 al een beleggingsrekening openen. Wil je echter een mooi rendement behalen, dan kun je het beste overwegen om een groter bedrag in te leggen.

Stel: bij een rendement van 5% over € 100 maak je € 5 winst, maar bij € 10.000 is dat gelijk € 500. Let op: 5% is een voorbeeld. Over je werkelijke rendement kunnen we geen voorspelling doen.

Periodiek beleggen

Als je niet in één keer veel geld beschikbaar hebt en toch wilt profiteren van de voordelen van beleggen, kan periodiek inleggen een uitkomst zijn. Hiermee zet je iedere maand een vast bedrag op je beleggingsrekening, bijvoorbeeld € 250. Je bouwt dan al snel een mooi vermogen op en het is tegelijkertijd een bescherming tegen een koersdaling. Je kunt immers weer goedkoper instappen.

Wat voor rendement mag je verwachten als je start met beleggen?

Dat is voor iedere belegger natuurlijk de ‘million dollar question’. Deze is dan ook niet direct te beantwoorden. Wat jouw rendement zou kunnen zijn, hangt namelijk helemaal af van jouw strategie, die je maakt op basis van je risicoprofiel. Bij Knab bepalen we dit aan de hand van een vragenlijst die je invult wanneer je een beleggingsrekening opent.

Uiteindelijk zijn markten grotendeels onvoorspelbaar, waardoor het moeilijk is om een rendementsprognoses of een beursvoorspelling te maken. Als je echter naar de grafiek van de wereldwijde aandelenindex MSCI World Index van de afgelopen 50 jaar kijkt, zie je een algemene trend naar boven. Ook hier blijft het koffiedik kijken: een trend kan namelijk altijd omslaan.

Welke kosten en risico's zitten er aan beleggen verbonden?

Onthoud dat je kosten betaalt wanneer je wilt beleggen. Zeker wanneer je je geld wilt laten beleggen. In dat geval betaal je beheerkosten, meestal jaarlijks een percentage van je belegde saldo. Lees meer over de kosten van beleggen bij Knab.

Daarnaast kent beleggen een aantal risico's, waar je goed van op de hoogte dient te zijn. Je beleggingen kunnen meer maar ook minder waard worden. In het ergste geval kun je je geld kwijtraken. Gelukkig zijn er wel manieren om de risico's zoveel mogelijk te beperken.

Hoe kun je het beste starten met beleggen?

Wanneer jij voor het eerst gaat beleggen, moet je een keuze maken of je zelf wilt gaan beleggen of dat je het aan een professional overlaat. Het grootste verschil tussen zelf beleggen vs laten beleggen is de hoeveelheid tijd en moeite die je eraan kwijt bent. Wanneer je begint met beleggen heb je waarschijnlijk niet genoeg ervaring om zelf succesvol je portfolio te beheren. Je geld laten beleggen neemt dan een hoop zorgen weg.

Start nu met beleggen

Bij Knab kun je eenvoudig starten met beleggen. Je laat je geld namelijk beleggen door onze experts, waardoor jij er bijna geen omkijken naar hebt. Natuurlijk kun je wel zelf je rendementsontwikkelingen in de gaten houden in onze app. Beleg bij Knab en haal meer uit je geld.

Ontdek beleggen bij Knab

Privé beleggen als zzp’er?

Wist je dat je bij Knab als zzp'er met je privévermogen kan beleggen binnen je zakelijk bankpakket?

Ontdek het gemak

Dit artikel is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder. Maak altijd je eigen overweging. Of beleggen echt iets voor jou is, hangt bijvoorbeeld af van jouw kennis en ervaring, financiële situatie of je bereid bent risico’s te nemen, je beleggingsdoelen en je beleggingshorizon.Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.Deel via:
Stop met dromen, start met beleggen.  Meer info