10 onmisbare beleggingstermen

Wanneer je wilt leren beleggen kunnen alle verschillende beleggingstermen nogal overweldigend zijn. Je hoeft ze gelukkig lang niet allemaal meteen te kennen, maar het is wel verstandig om stap voor stap je kennis over beleggen uit te breiden. Om meteen een goed begin te maken leer je in dit artikel een aantal belangrijke termen over beleggen.
Gepubliceerd
12 april 2018
Laatst geüpdatet
14 september 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 12 april 2018
- Laatst geüpdate: 14 september 2023
- Leestijd: 2 minuten

Wanneer je wilt leren beleggen kunnen alle verschillende beleggingstermen nogal overweldigend zijn. Je hoeft ze gelukkig lang niet allemaal meteen te kennen, maar het is wel verstandig om stap voor stap je kennis over beleggen uit te breiden. Om meteen een goed begin te maken leer je in dit artikel een aantal belangrijke termen over beleggen.

man-leert-beleggingstermen

Aandeelhouder

Als je een aandeel van een bedrijf koopt, word je aandeelhouder van dat bedrijf. Dit betekent dat je voor een klein deel eigenaar van dit bedrijf bent. Een aandeel geeft jou namelijk stemrecht, waardoor je op de Algemene Vergadering Aandeelhouders (AVA) kunt meebeslissen over het beleid van het bedrijf.

Stel, jij koopt een aandeel van Unilever tegen een koers van € 45. Jij deelt nu als aandeelhouder mee in de winsten en verliezen van het bedrijf. Wanneer Unilever het goed doet en het aandeel bijvoorbeeld stijgt naar € 50, maak je winst. Wanneer het aandeel zakt naar € 40 maak je verlies. Lees meer over aandelen in dit artikel.

Aandelenkoers

Dit is een van de beleggingstermen die je dagelijks tegenkomt op RTL Z of in het economiekatern van de krant. Een aandelenkoers is de marktwaarde van een aandeel op een bepaald moment. Koersen komen tot stand op de aandelenbeurs en worden bepaald door de verhouding van het aantal kopers en verkopers. De aandelenkoers is altijd de meest recente prijs die is betaald voor een aandeel.

Of een aandelenkoers stijgt of daalt, hangt af van het aantal mensen dat een aandeel wil kopen en het aantal mensen dat een aandeel wil verkopen. Als er voor een bepaald aandeel meer vraag dan aanbod is, zal de aandelenkoers stijgen. En omgekeerd: als er meer mensen willen verkopen, zal de aandelenkoers dalen.

Beleggingsfonds

Als jij begint met beleggen kun je ervoor kiezen om zelf aandelen van bedrijven te kopen. Je bepaalt dan zelf van welke bedrijven je aandelen koopt en wanneer je ze eventueel weer verkoopt. Een andere optie is om je geld in een beleggingsfonds te stoppen.

Een beleggingsfonds kun je zien als een mandje met verschillende aandelen of andere beleggingsproducten. Met een beleggingsfonds spreid je jouw geld over meerdere bedrijven waardoor je minder risico loopt dan wanneer je al je geld in één bedrijf zou stoppen. Zo zijn er bijvoorbeeld beleggingsfondsen waarmee je kunt beleggen in de hele AEX Index.

Bull- en bearmarkt

Deze beleggingstermen hoor je vaak op RTL Z wanneer er over de beurzen wordt gesproken. De term bullmarkt wordt gebruikt wanneer de aandelenkoersen over een langere periode stijgen. Stijgende koersen zien we vooral wanneer beleggers positief gestemd zijn over de economie.

We spreken van een bearmarkt wanneer de aandelenkoersen over een langere periode dalen. Dalende koersen zijn over het algemeen een teken dat beleggers somber zijn gestemd over de economie.

De termen bull- en bearmarkt zijn afgeleid van de manier waarop deze twee dieren een aanval inzetten. De stier zwiept zijn hoorns omhoog en de beer slaat met zijn klauwen naar beneden.

Dividend

Wanneer een bedrijf winst maakt, of een grote hoeveelheid eigen vermogen bezit, kan het besluiten om deze winst/vermogen (deels) uit te keren aan haar aandeelhouders. Deze winstuitkering wordt dividend genoemd. Een belangrijke reden voor bedrijven om dividend uit te keren is omdat dividend een bepaald type belegger aantrekt. Het trekt minder snel speculanten aan, waardoor de aandelenkoers redelijk stabiel blijft.

Dividend wordt normaalgesproken per jaar of per kwartaal uitbetaald. De hoogte van het dividend dat je krijgt uitgekeerd hangt af van de hoogte van de winst en het aantal aandelen dat jij bezit. Hoe meer aandelen je bezit, hoe meer dividend je ontvangt.

Dividend kan op twee manieren worden uitbetaald. Bij een ‘cash dividend’ ontvang je een geldbedrag op je beleggingsrekening. Bij een ‘stock dividend’ ontvang je het bedrag in extra aandelen van het bedrijf.

Long/shortpositie

Longpositie en shortpositie zijn eigenlijk twee verschillende beleggingstermen. Bij een longpositie (ook wel ‘long gaan’ genoemd) koop je een aandeel of een ander beleggingsproduct als je verwacht dat de prijs daarvan gaat stijgen. Bij een longpositie verdien je dus geld bij een stijging van de koers.

Een shortpositie innemen (ook wel ‘short gaan’ genoemd) ligt iets ingewikkelder. Wanneer je short gaat verkoop je aandelen of andere beleggingsproducten die je niet in je bezit hebt, maar hebt ‘geleend’ van een andere partij. Op deze manier kun je geld verdienen bij een daling van de koersen. Je verdient dan geld door de ‘geleende’ aandelen op een later moment tegen een lagere koers terug te kopen, oftewel je shortpositie te ‘sluiten’.

Obligatie

Een obligatie is een soort lening die kan worden uitgegeven door een overheid (staatsobligatie) of een onderneming (bedrijfsobligatie). Door een obligatie te kopen, leen je geld uit aan de uitgevende partij. Als houder van de obligatie ontvang je vaak jaarlijks een vergoeding in de vorm van rente (couponrente).

Obligaties van betrouwbare en kredietwaardige bedrijven en overheden worden vaak gezien als een solide investering. De kans dat ze je lening niet terug kunnen betalen is namelijk vrij klein. Toch zitten er aan elke vorm van beleggen risico’s verbonden en obligaties zijn hierop geen uitzondering.

Optie

Een optie is een afgeleid beleggingsproduct - ook wel een derivaat genoemd. Als je een optie koopt, koop je namelijk niet het aandeel zelf, maar het recht om het aandeel in de toekomst te kopen of te verkopen. Er zijn twee soorten opties: call opties en put opties.

Call optie

Een call optie geeft jou het recht om een aandeel op een bepaalde datum te kopen tegen een vooraf vastgesteld bedrag. Je koopt een call optie als je verwacht dat de koers van het onderliggende aandeel gaat stijgen.

Put optie

Een put optie geeft juist het recht om een aandeel op een bepaalde datum te verkopen tegen een vooraf vastgesteld bedrag. Je koopt een put optie meestal als je verwacht dat de koers van een aandeel gaat dalen.

Eén optie geeft recht tot aankoop of verkoop van 100 aandelen van het betreffende bedrijf. Met een optie betaal je niet de prijs van de aandelen zelf, maar alleen de premie voor het aankopen van de optie. Je kunt met opties dus potentieel meer winst maken met minder geld. Aan de andere kant is het risico om je inleg kwijt te raken veel groter.

Risicoprofiel

Als je gaat beleggen, loop je risico. Zo simpel is het. Maar de hoogte van het risico wordt bepaald door de manier waarop je belegt. Om te zorgen dat je niet meer risico loopt dan past bij jouw financiële situatie, bestaan er zogenoemde risicoprofielen. Bij Knab zijn er vier risicoprofielen die variëren van defensief tot zeer offensief.

Hierbij geldt dat er altijd een verband is tussen je risico en je potentiële rendement. Bij een defensief profiel loop je minder risico en is je potentiële rendement kleiner. Bij een zeer offensief profiel loop je juist meer risico maar is ook je potentiële rendement hoger. Meer risico nemen dan financieel gezien bij je past is een van de meest gemaakte fouten van beleggers.

Vermogensbeheer

Vermogensbeheer is een vorm van beleggen waarbij je belegde vermogen wordt beheerd door een professionele instantie. Een vermogensbeheerder heeft specialistische kennis van de markten en zorgt dat jouw vermogen zoveel mogelijk wordt beschermd of juist groeit. Het nadeel is dat veel vermogensbeheerders hoge beheerkosten rekenen.

Beleggen bij Knab

Knab biedt één beleggingsproduct: Knab Beheerd Beleggen. Hiermee laat je je geld beleggen door onze experts. Je volgt de voortgang heel gemakkelijk in de Knab App. Bovendien bespaar je door onze lage beheerkosten.

Ontdek beleggen bij Knab

Privé beleggen als zzp’er?

Wist je dat je bij Knab als zzp'er met je privévermogen kan beleggen binnen je zakelijk bankpakket?

Ontdek het gemak

Dit artikel is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder.Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.Deel via:
Laat je geld beleggen door experts van Knab.  Ontdek het gemak