Zzp’er worden in de zorg: wat moet je niet over het hoofd zien?
Gepubliceerd
7 februari 2018
Laatst geüpdatet
29 mei 2024
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 7 februari 2018
- Laatst geüpdate: 29 mei 2024
- Leestijd: 3 minuten
Werk je in de zorg? Dan ken je vast al een paar collega’s die als zzp’er aan de slag zijn. Dat heeft een aantal voordelen: meer flexibiliteit, zelfstandigheid en afwisseling. Maar zzp’er worden in de zorg brengt ook nieuwe onzekerheden met zich mee: hoe kom je aan structureel werk en hoe zorg je ervoor dat je jouw BIG-registratie kunt blijven houden? Daarom leggen we hier uit wat er allemaal bij komt kijken.
Hoe kun je zzp’er worden in de zorg?
Als startende zzp’er zijn er altijd een aantal zaken die je moet regelen. Dit moet iedere zzp’er doen. Denk bijvoorbeeld aan inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) en aanmelden bij de belastingdienst.
Daarnaast zijn er een aantal specifieke zaken waar je op moet letten als je zzp’er in de zorg wordt. Wij hebben de belangrijkste punten voor je op een rij gezet.
Werk vinden
Veel werknemers in de zorg vinden werk via een bemiddelaar tussen opdrachtgever en opdrachtnemer (jij dus). De zzp’er wordt dan ingehuurd door een zorginstelling. Deze bemiddelaar vraag aan jou als zzp’er een bedrag voor de bemiddeling.
Vervolgens ben je - als je het niet hebt uitbesteed door middel van Factoring - zelf verantwoordelijk voor de facturering aan de zorginstelling. Dit betekent dan ook dat als een instelling de betalingsafspraken niet nakomt, jij zelf dit risico draagt. Dit kan je natuurlijk ook uitbesteden,
Als je niet aan de slag gaat via een bemiddelaar, kun je er ook voor kiezen om rechtstreeks een contract te sluiten met een zorgkantoor of je direct te laten inhuren door cliënten. Let op: word je gedetacheerd? Dan ben je gewoon in loondienst en dus geen zzp’er.
BIG-registratie behouden
Zorgverleners met een BIG-registratie willen deze niet verliezen. En dat hoeft gelukkig ook niet. Je bent - net als dat je in loondienst werkt - persoonlijk verantwoordelijk voor het verrichten van arbeid in jouw specialisme, gedurende minimaal 2080 uur per 5 jaar.
Deze arbeidsuren zijn nodig om jouw registratie te kunnen behouden. Houd daarom een goede administratie bij. Zo kun je aantonen dat je genoeg uren hebt gewerkt om in het BIG-register te mogen blijven. Red je die 2080 uur toch niet, dan kun je een bijscholingscursus doen om je registratie te behouden.
Keurmerken van KIWA
Als je als zelfstandige ondernemer in de zorg wordt gecontracteerd door gemeenten en zorgkantoren, ben je verplicht om het zogeheten Keurmerk ZZP’er Zorg te dragen. Met dit keurmerk bewijs je dat je voldoet aan de beroepseisen en dat je goede zorg verleent.
Word je niet ingehuurd door gemeenten en zorgkantoren? Ga dan voor het Keurmerk Zelfstandige Ondernemer in de Zorg (ZOZ). Dit is niet verplicht, maar met dit keurmerk laat je wél aan je opdrachtgevers en cliënten zien dat jij de de beroeps- en kwaliteitseisen serieus neemt. Op deze manier krijg je ook sneller nieuwe opdrachten, omdat je kunt aantonen dat je een professioneel zorgverlener bent.
Modelovereenkomst is verstandig
En ook nog even dit: de belastingzaken. Als zzp’er wil je namelijk aan de belastingdienst kunnen bewijzen dat je niet in loondienst bent bij het ziekenhuis of de zorginstelling waar je werk verricht. Dat is namelijk fiscaal onvoordelig.
Daarom is het slim om een modelovereenkomst te gebruiken. Op het internet kun je goede en gratis voorbeelden van zo’n contract vinden. Werk je via een organisatie die bemiddelt tussen zzp’er en zorgverleners? Dan kun je dit ook vaak via hen regelen.
Belastingaangifte doen
Zodra je zzp’er bent, moet je ook belastingaangifte gaan doen. Misschien kijk je hier tegenop, maar dat hoeft niet. Wil je weten welke aftrekbare posten er zijn voor je belastingaangiften? We’ve got your back! We hebben alle aftrekposten op een rijtje gezet in onze Knab bieb.Verzekeringen
Als je als zzp’er in de zorg begint, ben je niet vaak verzekerd voor aansprakelijkheid als je fouten maakt. En ook al proberen we het allemaal te voorkomen: iedereen maakt wel eens een vergissing. Het is goed om te weten dat je jouw aansprakelijkheid voor de gevolgschade van je fouten kunt verzekeren met een goede beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV).
Daarnaast nemen zzp’ers vaak ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als je ziek wordt, kun je dan aanspraak maken op een alternatief inkomen.
Appeltje voor de dorst
Zet iedere maand wat geld opzij. Het klinkt misschien wat cliché, maar dit is wel echt verstandig als je veel wisselende opdrachtgevers hebt. Blijkt dat je onverwacht geen of minder werk hebt, dan kun je de eerste klappen makkelijk opvangen met de buffer die je hebt opgebouwd op je spaarrekening. Zo voorkom je dat je krap bij kas komt te zitten.Geld besparen op een zakelijke rekening
Als je als zzp’er aan de slag gaat, is het ook van belang dat je een zakelijke rekening opent. Knab Zakelijk is het zakelijk bankpakket voor zzp'ers. Voor € 7 per maand krijg je:
- 500 gratis transacties
- een onbeperkt aantal betaal- en spaarrekeningen
- rente op je betaalrekening
Wil je meteen goed van start en kies je voor een zakelijke rekening mét boekhoudpakket? Dan heb je al je bankzaken vanaf de start goed geregeld. Op deze starterscombi krijg je het eerste jaar € 42 korting. Mooi meegenomen!
Kijk snel wat Knab voor jou kan betekenen.
Stenfinn Deguelle
Stenfinn werkte in 2018 en 2019 voor Knab. Hij schreef verschillende artikelen over (zakelijke) financiën.