Zakelijke aansprakelijkheidsverzekering zzp: waarom sluit je deze af?

 • 3 minuten
 • 19 november 2018

Terwijl je als zzp’er aan het werk bent kan er altijd iets onverwachts gebeuren. Misschien maak je per ongeluk iets kapot bij je opdrachtgever of geef je een verkeerd advies, waardoor je klant financiële schade oploopt. Als jij als zzp’er vervolgens aansprakelijk wordt gesteld, kan dat vervelende gevolgen hebben. Gelukkig kun je hiervoor een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering zzp afsluiten.

Zakelijke aansprakelijkheidsverzekering zzp

Welke zakelijke aansprakelijkheidsverzekering zzp zijn er?

De aansprakelijkheidsverzekering kun je aanspreken als je aansprakelijk wordt gesteld voor schade. Dit kan zowel financiële schade als letselschade zijn. Vooral bij letselschade kunnen de kosten hoog oplopen.

Voor jou als zzp’er zijn er twee soorten aansprakelijkheidsverzekering. Dit zijn:

 • de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering; en
 • de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Met bedrijfsaansprakelijkheid ben je verzekerd als jij bijvoorbeeld iets kapot maakt bij je opdrachtgever. Beroepsaansprakelijkheid dekt schade door onder andere beroepsfouten.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het kan je dus zomaar gebeuren dat je een kop koffie over de apparatuur van je opdrachtgever gooit of een ladder op iemand z’n voet zet, waardoor diegene medische zorg nodig heeft. Allemaal schadeoorzaken met een prijskaartje. De andere partij kan in dit geval jou aansprakelijk stellen voor de schade, omdat jij de schuldige bent.

Deze verzekering is een aanrader voor zzp’ers, omdat je een ongeluk niet altijd kunt voorkomen. Als zelfstandige zonder zakelijke aansprakelijkheidsverzekering moet je zelf opdraaien voor de kosten, die al snel kunnen oplopen. Met deze verzekering dek je dat af. Je bent sowieso verzekerd voor de volgende schadesituaties:

 • Die je zelf veroorzaakt
 • Die jouw product veroorzaakt
 • Milieuschade

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Met sommige beroepen loop je de kans dat een door jou gemaakte fout tijdens je werkzaamheden, grote gevolgen heeft. Denk aan een boekhouder die een verkeerde berekening maakt, een adviseur die een compleet verkeerd advies geeft of een zzp’er in de zorg die een verkeerd medicijn toedient.

Met deze verzekering ben je gedekt als je aansprakelijkheid bent voor schade door fouten die jij maakt tijdens het uitvoeren van je werk. Dit soort fouten kunnen namelijk leiden heel grote claims. Niet alle beroepen brengen een dergelijk risico met zich mee. Overweeg daarom voor jezelf in hoeverre een fout maken tijdens de uitvoering van je werk schade oplevert, voordat je deze verzekering afsluit.

In het kort, je bent met deze verzekering gedekt voor volgende schadesituaties:

 • Schade als gevolg van een beroepsfout
 • Herstel van de schade
 • Kosten voor verweer en rechtsbijstand

Is de aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Er zijn maar weinig verzekeringen echt verplicht. Ook de aansprakelijkheidsverzekering hoef je niet per se af te sluiten. Maar waarschijnlijk wil je ook niet onverwacht voor hoge kosten komen te staan, omdat je iets liet vallen of verkeerd hebt berekend. Iedereen maakt tenslotte wel eens fouten. Het is daarom zeker het overwegen waard om op z’n minst de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Andere verzekeringen die je nodig hebt als zzp’er

Als zzp’er is het sowieso slim om enkele verzekeringen af te sluiten. Je bent tenslotte zelfstandig en hebt geen compleet bedrijf achter je staan om kosten op te vangen. Daarom is het bijvoorbeeld verstandig om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, voor het geval je onverwacht je werk niet meer kunt uitvoeren.

Zo zijn er meer verzekeringen die jouw inkomen en financiën kunnen beschermen bij schade of diefstal. Waarschijnlijk heb je het al druk genoeg met je werkzaamheden en sta je hier misschien niet altijd bij stil. Wij hebben daarom voor jou de belangrijkste verzekeringen voor zzp’ers op een rij gezet. Hoef je dat in ieder geval niet meer uit te zoeken.


Judith Hof
Judith Hof schrijft voor Knab over verzekeringen en andere geldzaken.


Hey zzp'er! Je kunt nu ook bij Knab terecht voor al je zzp verzekeringen. Lees hier meer

Ben jij als ondernemer op zoek naar een snelle en gedegen financiering?