Checklist voor startende zzp'ers:
Slim je eigen bedrijf beginnen

Ga je voor jezelf beginnen? Verlies dan liever niet teveel tijd aan het uitzoeken van zaken die je wél nodig hebt, maar veel tijd kosten. Dat hebben wij namelijk al gedaan. Deze handige checklist voor zzp'ers helpt jou aan een snelle én slimme start. 

1
Onderzoek de markt

Een goed begin is het halve werk. Daarom beginnen startende ondernemers bijna altijd met een marktonderzoek. Met dit onderzoek check je of er een markt bestaat voor het product dat je aanbiedt. Je moet weten waar je uniek in bent en wat je toevoegt aan de bestaande markt. Dit is belangrijk, omdat je zo meer kans hebt op een succesvolle start.

2
Schrijf een ondernemingsplan

Na dit marktonderzoek schrijven startende ondernemers vaak een ondernemingsplan. Kort gezegd staan in dit plan alle kansen, bedreigingen, uitdagingen en valkuilen beschreven. We hebben 5 geboden voor het schrijven van een ondernemingsplan opgesteld om je te helpen met het ontwerpen van een toekomstbestendig ondernemingsplan.

Niet alleen starters maken een ondernemingsplan. Ook ervaren ondernemers schrijven vaak zo’n plan. Bijvoorbeeld als ze hun bedrijf willen uitbreiden of een webshop willen openen.

3
Bedenk een goede bedrijfsnaam

Een goede bedrijfsnaam of handelsnaam kan helpen om jouw naamsbekendheid te vergroten. Belangrijk dus om er goed over na te denken, en dat is zo makkelijk niet. Een goede bedrijfsnaam moet namelijk wettelijk én commercieel gezien aan een aantal zaken voldoen. Zo moet deze nog vrij zijn in het handelsregister en mag je het niet doen lijken alsof er meerdere eigenaren zijn als dat niet zo is. Lees hier meer tips over hoe je een goede bedrijfsnaam kiest

4
Inschrijven Kamer van Koophandel

Zonder een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) kun je als zzp’er niet aan de slag. Dan zou je namelijk illegaal werk verrichten. We hebben helemaal voor je uitgeschreven welke stappen je moet volgen als je jouw bedrijf wilt inschrijven bij Kamer van Koophandel.

Aanmelden bij de Belastingdienst is voor ondernemingen overigens niet nodig. Dat doet de KvK.

5
Administratie opzetten

Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Het opzetten van je administratie. Want zodra je begint na te denken over het starten van je bedrijf, kun je al dingen gaan bijhouden. Bijvoorbeeld je urenregistratie. De uren die je gebruikt voor de opzet van je bedrijf tellen namelijk al mee voor de zelfstandigen- en startersaftrek. Tip: Download onze gratis Starterskit met daarin een Excel-template voor je urenregistratie.

Maar ook de eerste kosten die je maakt voor de opzet van je bedrijf zijn belangrijk om meteen goed vast te leggen. Ook voor de Belastingdienst. Lees de 10 geboden van een goede zzp administratie en leer wat jij allemaal moet opnemen in je administratie. 

6
Aangifte omzetbelasting

Reminder: bedenk dat je vanaf het begin geld apart zult moeten zetten voor de belastingaangifte en de afdracht van de btw. Na het eerste kwartaal waarin je jouw onderneming hebt ingeschreven in de KvK, moet je al de eerste aangifte omzetbelasting doen. Ook als je nog geen inkomsten hebt. Doe je dit te laat dan riskeer je meteen een fikse boete!

7
Aangifte inkomstenbelasting

Aan het begin van het volgende jaar is het zover, je eerste aangifte inkomstenbelasting als zzp'er. Hoe gaat dat in zijn werk? En met welke aftrekposten moet je rekening houden? Je leert het allemaal in onze University over belastingaangifte doen als zzp'er.

8

Bespaar op je bankkosten

Heb je een zakelijke rekening nodig? Ja. Niet alleen omdat dit een stuk professioneler staat op je factuur. Nee, bij de meeste banken is het niet toegestaan om zakelijke inkomsten te ontvangen op je privérekening. Daarnaast is het wel zo handig om je zakelijke en privé-uitgaven gescheiden te houden, bijvoorbeeld voor je belastingaangifte.

Goed, een zakelijke rekening dus. Maar hoe kies je de beste? Ondernemen is al duur genoeg, dus de kosten zijn belangrijk. Bij Knab krijg je hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers. Inclusief 500 gratis transacties per jaar, tot 5 betaalrekeningen mét betaalpas, zoveel spaarrekeningen als je wil en fijne extraatjes als je net begint met ondernemen.

Bovendien kun je als starter bij Knab meteen een creditcard van Mastercard aanvragen met een speciale starterslimiet! 

9

Zorg dat je geld kan ontvangen

Bepaal je uurtarief

Met een weloverwogen uurtarief zorg je ervoor dat je genoeg inkomsten krijgt om je kosten te dekken. Maar je zet zeker ook niet te hoog in, want dan riskeer je dat je klanten verliest aan concurrenten met een veel voordeliger tarief. Ook sluit je met je tarief aan op je ervaring en branch.

Je ziet het al, er zijn een aantal zaken waar je op moet letten om zowel winstgevend als concurrerend te zijn. Lees in de Knab Bieb hoe je jouw uurtarief bepaalt, en hoe je dit jaarlijks bijstuurt.

Online betalingen ontvangen

Je kunt jouw klanten op verschillende manieren online laten betalen voor jouw product of dienst, bijvoorbeeld via iDeal, creditcard of Paypal. Deze betaalwijzen hebben andere tarieven voor jou als ondernemer en verlopen vaak via een Payment Service Provider (PSP).

PSP is meestal goedkoper dan een traditionele bank. Alle betalingen worden automatisch geregeld en op jouw rekening gestort. Knab heeft een deal geregeld met PayPro. Jouw voordeel? Knab betaalt je aansluitkosten t.w.v. € 50.

Pinapparaat

Ben je van plan om ook fysieke betalingen aan te nemen? Neem dan een pinapparaat. Ook dat kun je via ons met extra korting regelen. Je kunt kiezen tussen iZette en PinMobile, afhankelijk van het volume van de pintransacties die je doet. Check hier het overzicht van de mobiele pinapparaten mét korting.

Debiteurenbeheer

Ontvang je betalingen van veel verschillende partijen? Zet dan een goed systeem op voor betalingsherinneringen. Maak ook de betaling niet te moeilijk voor je klanten en bied verschillende soorten betalingsmogelijkheden aan. Debiteuren betalen je namelijk vaak eerder als ze keuze hebben uit verschillende betalingsopties.

10
Check bedrijfsrisico’s en verzekeringen

Zodra je een eigen bedrijf hebt, ben je voor bedrijfsgerelateerde zaken of ongelukken tijdens werk niet verzekerd. Je kunt dan geen aanspraak maken op je persoonlijke verzekering of verzekering via een werkgever.

Daarom is het aan te raden om een aantal risico’s af te dekken, zoals bedrijfsaansprakelijkheid en arbeidsongeschiktheid. Daarnaast bestaan er allerlei verzekeringen voor rechtsbijstand in jouw beroep of sector.

11
Algemene Voorwaarden opstellen of overnemen

De kleine lettertjes: iedereen kent ze maar bijna niemand leest ze. Toch kunnen ze voor jou als zzp’er cruciaal zijn, want het zijn namelijk de regels die leidend zijn bij een overeenkomst met een klant. Zo is het voor beide partijen duidelijk wat er binnen welk tijdsbestek verwacht wordt en wat de rechten en plichten van jou én van je klanten zijn. Zo beperk je kans op bonje met je klant. Een aantal betaalde voorbeelden van algemene voorwaarden vind je bij Firm24. Als klant van Knab krijg je € 100 korting.  

12
Geld voor later

Als zzp’er is niets zo onduidelijk als je pensioen. En dat moet je niet willen. Hoe zorg jij als zzp'er ervoor dat je pensioen geregeld is

Maak een plan om te checken hoe jouw persoonlijke financiële toekomst eruit ziet. Dit plan laat je zien hoe je pensioen er uit zal zien. En of je moet bijsturen om bij je gewenste pensioenbedrag te komen. Bovendien ontdek je snel je besteedbare inkomen en wat de gevolgen zijn als je stopt met werken.

13
Check de Knab Bieb voor de wekelijkse update voor ondernemers

Iedere week schrijft Knab relevante artikelen waar jij als ondernemer mee te maken krijgt. Lees bijvoorbeeld een van onze achtergrondartikelen, onze tips of bekijk een Knab University video!

Check onze Bieb

Sten Deguelle - Content Specialist

"Zzp'ers verliezen vaak veel tijd met het regelen van kleine zaken. Zonde. Daarom heb ik met mijn collega's deze checklist gemaakt. Zo helpen we je om een slimme start te maken met je eigen onderneming. Veel succes!"