Gratis checklist zzp'er:
slim je eigen bedrijf beginnen en uitbreiden

Ga je een eigen bedrijf beginnen of wil je jouw onderneming laten groeien? Verlies dan liever niet teveel tijd aan het uitzoeken van zaken die je wél nodig hebt, maar veel tijd kosten. Dat hebben wij namelijk al gedaan. Deze handige checklist voor zzp'ers helpt jou aan een snelle én slimme start. 

1
Onderzoek de markt

Een goed begin is het halve werk. Daarom beginnen startende ondernemers bijna altijd met een marktonderzoek. Met dit onderzoek check je of er een markt bestaat voor het product dat je aanbiedt. Je moet weten waar je uniek in bent en wat je toevoegt aan de bestaande markt. Dit is belangrijk, omdat je zo meer kans hebt op een succesvolle start.

2
Schrijf een ondernemingsplan

Na dit marktonderzoek schrijven startende ondernemers vaak een ondernemingsplan. Kort gezegd staan in dit plan alle kansen, bedreigingen, uitdagingen en valkuilen beschreven. We hebben 5 geboden voor het schrijven van een ondernemingsplan opgesteld om je te helpen met het ontwerpen van een toekomstbestendig ondernemingsplan.

Niet alleen starters maken een ondernemingsplan. Ook ervaren ondernemers schrijven vaak zo’n plan. Bijvoorbeeld als ze hun bedrijf willen uitbreiden of een webshop willen openen.

3
Bedenk een goede bedrijfsnaam

Een goede bedrijfsnaam of handelsnaam kan jouw (potentiële) klanten helpen om jouw naamsbekendheid te vergroten. Belangrijk dus om goed over na te denken, en dat is zo makkelijk niet. Een goede bedrijfsnaam moet namelijk wettelijk én commercieel gezien aan een aantal zaken voldoen. Zo moet deze nog vrij zijn in het handelsregister en mag je het niet doen lijken alsof er meerdere eigenaren zijn als dat niet zo is. Lees hier meer tips over hoe je een goede bedrijfsnaam kiest

4
Maak een Financieel Plan

Geen goede start zonder financieel plan! Dit plan geeft je een overzicht van jouw persoonlijke financiën voordat je begint met ondernemen. Zo ontdek je wat je nu te besteden hebt, maar ook in de toekomst. 

Met het financieel plan krijg je direct inzicht in je financiële situatie. Dit kun je direct én gratis doen, met de toegangscode: knab2018. Ons financieel plan is trouwens ook gratis voor leden van ZZP Nederland.

5
Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Zonder een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) mag je als zzp’er niet aan de slag. Dan zou je namelijk illegaal werk verrichten. We hebben helemaal voor je uitgeschreven welke stappen je moet volgen als je jouw bedrijf wilt inschrijven bij Kamer van Koophandel.

Op het moment dat je je inschrijft bij de KvK moet je ook een bedrijfsvorm aangeven. Je hebt de keuze tussen eenmanszaak, zzp en BV. Twijfel je nog wat nu de juiste rechtsvorm is voor jouw onderneming? Doe dan de gratis rechtsvormkeuzetest van Firm24

Aanmelden bij de belastingdienst is voor ondernemingen overigens niet nodig. Dat doet de KvK.

6
Belastingaangifte

Reminder: bedenk dat je vanaf het begin geld apart zult moeten zetten voor de belastingaangifte en de afdracht van de btw. Je zult dit geld later moeten overmaken naar de Belastingdienst. Wil je weten welke posten je kunt aftrekken? Check dan de Knab University met belastingtips voor zzp'ers.

7

Bespaar op je bankkosten

Of je nou zzp’er bent of eigenaar van een bv, je hebt een zakelijke rekening nodig. Niet alleen omdat dit een stuk professioneler staat op je factuur. Nee, bij de meeste banken is het niet toegestaan om zakelijke inkomsten te ontvangen op je privérekening. Daarnaast is het wel zo handig om je zakelijke en privé-uitgaven gescheiden te houden, bijvoorbeeld voor je belastingaangifte.

Goed, een zakelijke rekening dus. Maar hoe kies je de beste? Ondernemen is al duur genoeg, dus de kosten zijn belangrijk. Bij Knab krijg je de voordeligste zakelijke rekening. Inclusief 1.000 gratis transacties per jaar, een handige boekhoudkoppeling en fijne extraatjes als je net begint met ondernemen.

8
Fix je boekhouding: boekhoudkoppeling

Tijd besparen is altijd mooi. Zeker als het gaat om de boekhouding. Je kan jezelf veel werk uit handen nemen door een automatische koppeling tussen je zakelijke rekening en je boekhoudprogramma in te stellen. 

Transacties worden dan vanzelf ingeladen. Het loont ook om te kiezen voor een boekhoudpakket met het Keurmerk Zeker-OnLine.

Zo kies je voor een veilig boekhoudpakket en kun vanuit je boekhouding meteen je btw-aangifte doen. Heel handig. Dit kan bij Knab Zakelijk met een boekhoudpakket van Informer, Asperion, Yuki, Twinfield of Releezee.

9

Zorg dat je geld kan ontvangen

Bepaal je uurtarief

Met een weloverwogen uurtarief zorg je ervoor dat je genoeg inkomsten krijgt om je kosten te dekken. Maar je zet zeker ook niet te hoog in, want dan riskeer je dat je klanten verliest aan concurrenten met een veel voordeliger tarief. Ook sluit je met je tarief aan op je ervaring en branch.

Je ziet het al, er zijn een aantal zaken waar je op moet letten om zowel winstgevend als concurrerend te zijn. Lees in de Knab Bieb hoe je jouw uurtarief bepaalt, en hoe je dit jaarlijks bijstuurt.

Online betalingen ontvangen

Je kunt jouw klanten op verschillende manieren online laten betalen voor jouw product of dienst, bijvoorbeeld via iDeal, creditcard of Paypal. Deze betaalwijzen hebben andere tarieven voor jou als ondernemer en verlopen vaak via een Payment Service Provider (PSP).

PSP is meestal goedkoper dan een traditionele bank. Alle betalingen worden automatisch geregeld en op jouw rekening gestort. Knab heeft een deal geregeld met PayPro. Jouw voordeel? Knab betaalt je aansluitkosten t.w.v. € 50.

Pinapparaat

Ben je van plan om ook fysieke betalingen aan te nemen? Neem dan een pinapparaat. Ook dat kun je via ons met extra korting regelen. Je kunt kiezen tussen iZette en bij PinMobile, afhankelijk van het volume van de pintransacties die je doet. Check hier het overzicht van de mobiele pinapparaten mét korting.

Debiteurenbeheer

Ontvang je betalingen van veel verschillende partijen? Zet dan een goed systeem op voor betalingsherinneringen. Maak ook de betaling niet te moeilijk voor je klanten en bied verschillende soorten betalingsmogelijkheden aan. Debiteuren betalen je namelijk vaak eerder als ze keuze hebben uit verschillende betalingsopties.

10

Vervoer: flexibiliteit en mogelijkheden

Overzicht over je zakelijke reiskosten

Vaak lopen privé en zakelijke reiskosten bij ondernemers door elkaar. Dan is een tankpas best handig. Daarmee heb je alle kosten overzichtelijk op één maandfactuur, zonder gedoe met bonnetjes. Bovendien is zo’n overzicht heel geschikt voor maximale btw-teruggave.

MoveMove
biedt een oplossing waarmee je niet alleen kunt tanken bij alle tankstations in Nederland, maar ook gebruik kunt maken van extra diensten zoals opladen, OV, fiets, taxi parkeren en wasstraat. 

Een auto tijdens je zzp-opdracht

Ga je vaak voor je werk op pad? Zeker bij minder bereikbare klanten is een auto dan een uitkomst. Maar als zzp’er is het wel zo handig als je zakelijke uitgaven meebewegen met je inkomsten. Gelukkig kan dat tegenwoordig ook als je kiest voor een leaseauto. Je kunt hem namelijk gewoon opzeggen als je hem niet meer nodig hebt.

Als klant van Knab kan je voor een flexibele leaseoplossing terecht bij Tincan Auto. Je krijgt dan een flexibele leaseauto voor de prijs van een vaste leaseauto. De opzegtermijn is 3 maanden.

11
Check bedrijfsrisico’s en verzekeringen

Zodra je een eigen bedrijf hebt, ben je voor bedrijfsgerelateerde zaken of ongelukken tijdens werk niet verzekerd. Je kunt dan geen aanspraak maken op je persoonlijke verzekering of verzekering via een werkgever.

Daarom is het aan te raden om een aantal risico’s af te dekken, zoals bedrijfsaansprakelijkheid en arbeidsongeschiktheid. Daarnaast bestaan er allerlei verzekeringen voor rechtsbijstand en jouw beroep of sector.
 
Als je overlijdt, valt er een inkomen weg. Je wilt liever niet dat je gezinsleden dan in de financiële problemen komen. Een overlijdensrisicoverzekering van Aegon heb je al voor een paar euro per maand. 

Onze tip? Check welke risico’s je zelf kunt en wilt dragen met je eigen vermogen, en verzeker je voor de risico’s die je niet zelf wilt of kunt dragen. 

12
Gebruik een modelovereenkomst voor opdrachten

Je wilt als zzp’er niet dat de belastingdienst jou ziet als een werknemer van het bedrijf waar je voor werkt. Sluit daarom een overeenkomst waarin je de opdracht bevestigt met je opdrachtgever. Zo voorkom je dat je onnodig belasting moet betalen. Modelovereenkomsten kun je kosteloos op het internet vinden, onder meer bij ZZP Nederland (voor leden).

13
Algemene Voorwaarden opstellen of overnemen

De kleine lettertjes: iedereen kent ze maar bijna niemand leest ze. Toch kunnen ze voor jou als zzp’er cruciaal zijn, want het zijn namelijk de regels die leidend zijn bij een overeenkomst met een klant. Zo is het voor beide partijen duidelijk wat er binnen welk tijdsbestek verwacht wordt en wat de rechten en plichten van jou én van je klanten zijn. Zo beperk je kans op bonje met je klant. Een aantal betaalde voorbeelden van algemene voorwaarden vind je bij Firm24. Als klant van Knab krijg je € 100 korting.  

14

Goede website en online vindbaarheid regelen

Waar zoek jij informatie op over allerhande bedrijven? Precies, het internet! Daarom is het ook voor jouw onderneming van belang dat je online vertegenwoordigd bent met een krachtige website en solide zoekmachine-optimalisatie (seo). In onze artikelen in de Knab Bieb hebben we besproken waar een goede webshop en een goede domeinnaam aan moeten voldoen.

Mobile first en gemakkelijk updaten

Je kunt het ontwikkelen van een website uitbesteden. Reken op ongeveer € 500 voor een goede website. Zorg ervoor dat je jouw website gemakkelijk kan beheren en aanpassen. Dit doe je meestal met een contentmanagementsysteem (CMS).

Ga voor een mobile first strategie: zo scoor je beter in zoekmachines. En een kleine tip: met Wordpress kun je redelijk makkelijk aan de slag als je geen techneut bent.

Registratie op Google’s Mijn Bedrijf

Zorg dat jouw klanten je bedrijf kunnen vinden op Google. Met een registratie bij Google’s Mijn Bedrijf presenteer je jouw bedrijf in de zoekresultaten. Het is jouw online visitekaartje.

Als een klant op jouw bedrijfsnaam zoekt, verschijnt er meteen veel nuttige informatie over jouw bedrijf: denk aan openingstijden, adres, foto’s, telefoonnummer, website en eventueel reviews. Dat is goed, want zo kun je klanten helpen om met jou in contact te komen. 

15
Schrijf je in bij een vertegenwoordiger

Inschrijven bij een vertegenwoordiger is niet noodzakelijk, maar kan wel heel handig zijn. Deze heeft vaak veel achtergrondinformatie en -artikelen over zaken die bij ondernemen voor zzp’ers komen kijken. En ook niet geheel onbelangrijk, behartigt je belangen als zzp’er in de politiek.

Als je net begint met ondernemen, is het goed om eens na te denken of je toegang tot deze informatie wil hebben. Een goede vertegenwoordiger is ZZP Nederland.

16
Geld voor later veiligstellen

Als zzp’er is niets zo onduidelijk als je pensioen. En dat moet je niet willen. Maak een plan om te checken hoe jouw persoonlijke financiële toekomst eruit ziet. Dit plan laat je zien hoe je pensioen er uit zal zien. En of je moet bijsturen om bij je gewenste pensioenbedrag te komen. Bovendien ontdek je snel je besteedbare inkomen en wat de gevolgen zijn als je stopt met werken.

Heb je toch meer behoefte aan een toelichting over je pensioen of arbeidsongeschiktheid? Dan kunnen aangesloten onafhankelijk adviseurs jouw specifieke financiële situatie toelichten. Hier betaal je een aanvullend bedrag voor, afhankelijk van de adviseur die je kiest. Of check de online seminars van onze financiële expert.

17
Ga op zoek naar klanten

Klanten of cliënten vormen de bron van je inkomsten. Daarom is ons advies: bouw een goede relatie met ze op. Enerzijds leveren klanten natuurlijk een inkomen op, maar anderzijds zijn ze ook jouw ambassadeurs als ze tevreden zijn met jouw diensten en producten.

Zorg ervoor dat je jouw klanten in een database opneemt - doe dat wel volgens de Wet bescherming persoonsgegevens -, en stuur regelmatig mailings uit met relevante informatie voor de klant.

Je kunt er ook voor kiezen om eens een kortingsactie te doen om je klanten te blijven betrekken bij je bedrijf. Een goede binding met je klanten is goud (en geld) waard. Meer tips? In een video leggen we waar een goede klantenservice aan moet voldoen.

18
Visitekaartjes ontwerpen en drukken

Misschien heb je ze niet meer nodig, maar in sommige gevallen kunnen ze toch van pas komen: visitekaartjes. Tegenwoordig kun je bij een aantal discounters een hele stapel visitekaartjes bestellen voor een tientje.

19
Zakelijk bereikbaar: mobiel en internet

Als zzp’er is het extra belangrijk om goed bereikbaar te zijn. Je wilt immers geen klanten mislopen, of leveranciers boos maken. Een goed mobiel abonnement is dus cruciaal. Wist je dat je hieraan ook een vast nummer kan koppelen? Dit biedt je de mogelijkheid om door te schakelen en een keuzemenu te maken. Ook hoef je maar één voicemail af te luisteren en heb je geen aparte vaste telefoonlijn meer nodig. Tele2 geeft je hier meer info over.

20
Bedrijf financieren

Denk je erover om geld te lenen voor je bedrijf? Bij Knab kun je financiering regelen via crowdfunding. Enthousiaste investeerders kunnen besluiten om een gezamenlijke lening aan jou te verstrekken. Dat werkt als een katalysator, want zo genereer je meteen aandacht voor jouw bedrijf én creëer je een achterban met enthousiaste supporters. Heb je financiering nodig? Lees dan welke zaken je moet regelen voor een lening

21
Check de Knab Bieb voor de wekelijkse update voor ondernemers

Iedere week schrijft Knab relevante artikelen waar jij als ondernemer mee te maken krijgt. Lees bijvoorbeeld een van onze achtergrondartikelen, onze tips of bekijk een Knab University video!

Check onze Bieb

Sten Deguelle - Content Specialist

"Zzp'ers verliezen vaak veel tijd met het regelen van kleine zaken. Zonde. Daarom heb ik met mijn collega's deze checklist gemaakt. Zo helpen we je om een slimme start te maken met je eigen onderneming. Veel succes!"