Btw-aangifte doen als zzp’er: wat is het en wanneer moet dit?

Belasting is misschien niet je favoriete onderwerp, maar het is wel belangrijk om het goed te regelen. En dat is extra werk voor jou als zzp’er. Je hebt namelijk niet alleen te maken met de jaarlijkse inkomstenbelasting, je moet ook btw-aangifte doen. Wat is dat precies en wanneer moet je dit doen? 
Gepubliceerd
1 juli 2019
Laatst geüpdatet
10 januari 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 28 juni 2019
- Laatst geüpdate: 10 januari 2023
- Leestijd: 2 minuten

Belasting is misschien niet je favoriete onderwerp, maar het is wel belangrijk om het goed te regelen. En dat is extra werk voor jou als zzp’er. Je hebt namelijk niet alleen te maken met de jaarlijkse inkomstenbelasting, je moet ook btw-aangifte doen. Wat is dat precies en wanneer moet je dit doen? 

Btw-aangifte doen, deze zzp'er verdiept zich in de details

Wat is de btw-aangifte?

De btw-aangifte, ook wel aangifte omzetbelasting, is de aangifte die je doet over de btw die je als ondernemer hebt ontvangen - en de btw die je mag aftrekken. Btw staat voor 'belasting toegevoegde waarde’ en dit is de belasting die wordt geheven bij de levering van producten en diensten.

Eerste btw-aangifte als startende ondernemer

Ben je net gestart als zzp’er of ondernemer? Nadat je je hebt aangemeld bij KVK ontvang je automatisch bericht van de Belastingdienst over de btw-aangifte. In dit bericht staat ook voor wanneer jouw eerste aangifte gedaan moet zijn. Let op: Ook als je nog geen omzet hebt gemaakt, moet je aangifte doen.

Moet elke zzp’er en ondernemer btw-aangifte doen?

Nee, niet elke zzp’er of ondernemer is verplicht om btw-aangifte te doen. Dit hangt bijvoorbeeld af van of je genoeg inkomsten haalt uit jouw bedrijf of het beroep dat je uitoefent. Ook zijn er bepaalde beroepen en werkzaamheden vrijgesteld van omzetbelasting. Verder kun je deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR). Als je btw-aangifte moet doen, ontvang je bericht van de Belastingdienst. 

Wanneer word je vrijgesteld van btw-aangifte?

Het is altijd aan de Belastingdienst om te bepalen of je wel of geen btw hoeft af te dragen. Dit is in principe gekoppeld aan specifieke beroepen en werkzaamheden. Denk hierbij aan medische specialisten, erkende kinderopvang, en strikt inhoudelijke niet-commerciële tekstschrijvers. Als je vrijgesteld bent van de btw-aangifte, mag je ook geen btw rekenen op facturen voor klanten of opdrachtgevers. Je moet dan altijd op de factuur vermelden dat er sprake is van een vrijstelling.

Wat als je deels werkzaamheden verricht die zijn vrijgesteld?

Het kan natuurlijk dat jij bijvoorbeeld een tekstschrijver bent die zowel commerciële als strikt inhoudelijke teksten levert. Je maakt dan omzet die deels vrijgesteld is en deels belast wordt. In dat geval moet je je inkomstenbronnen opsplitsen in je zakelijke administratie. Verstandig om hier contact over op te nemen met de Belastingdienst.

Hoe vaak moet je aangifte doen?

De meeste zzp’ers en ondernemers moeten elk kwartaal de aangifte doen voor de btw. Hoe vaak je precies btw-aangifte moet doen, staat in het bericht dat je ontvangt van de Belastingdienst na je start als ondernemer. Als je per kwartaal meer dan € 15.000 aan btw betaalt, moet je maandelijks aangifte doen. En wanneer je per jaar minder dan € 20.000 aan omzet behaalt, kun je gebruikmaken van de kleineondernemersregeling (KOR). De KOR is een fiscaal voordeel voor kleine ondernemers.

Wanneer moet je btw-aangifte doen over 2023?

De deadlines voor de btw-aangifte over 2023 vind je in de tabel hieronder. Je vindt deze ook terug op de website van de Belastingdienst.

Btw-aangifte per kwartaal

Periode Deadline aangifte en betaling
4e kwartaal 2022 31 januari 2023
1e kwartaal 2023 30 april 2023
2e kwartaal 2023 31 juli 2023
3e kwartaal 2023 31 oktober 2023
4e kwartaal 2023 31 januari 2024

Wat als je te laat aangifte doet?

De Belastingdienst gaat ervan uit dat je zelf bijhoudt wanneer het tijd is voor de btw-aangifte en stuurt uit zichzelf geen aanslag of een herinnering. Wees hier dus zelf scherp op, want als je te laat aangifte doet krijg je een boete. Kan jij wel een herinnering gebruiken? De Belastingdienst heeft de app ‘de btw-alert’ ontwikkeld. Je kunt in deze app herinneringen instellen voor jouw aangifte (maand, kwartaal of jaar).

Lees hier nog 6 andere valkuilen van btw-aangifte.

Hoe moet je betalen?

Als uit de aangifte blijkt dat je btw moet betalen, moet je dit bedrag zelf overmaken naar de Belastingdienst vóór het verlopen van de deadline. Dit om boetes te voorkomen. Tegenwoordig ontvang je dus geen naheffingsaanslag meer.

Krijg je juist btw terug? Dan ontvang je binnen acht weken een brief waarin staat hoeveel je terugkrijgt, de zogenaamde teruggaafbeschikking. Vervolgens duurt het nog een week voordat het geld daadwerkelijk op je rekening staat.

Moet je btw afdragen over een factuur die nog niet betaald is? Bekijk dan eens de opties die je hebt om de btw voor te financieren. Een van de mogelijkheden is bijvoorbeeld om je factuur eerder uit te laten betalen met factoring

Houd de btw apart

De btw-bedragen die je later weer moet afdragen aan de Belastingdienst, kan je het beste tijdelijk parkeren op een aparte spaarrekening. Zo kom je niet aan het geld dat niet van jou is. Dit kan trouwens gemakkelijk met de zakelijke rekening van Knab. Je kunt namelijk onbeperkt spaarpotjes maken, zonder extra kosten. Handig!



Jade Karthaus
Jade is SEO- en content marketingspecialist. Ze werkte tussen 2017 en 2020 bij Knab waar ze leiding gaf aan het Content Team.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Zet automatisch je ontvangen btw apart!  Check Btw Sparen

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers