Dit verandert er voor zzp’ers in 2019

De Miljoenennota is tijdens Prinsjesdag overhandigd aan de Tweede Kamer. Hierin zijn de wetswijzigingen voor 2019 bekend gemaakt. Ben jij op zoek naar de grootste veranderingen voor jou als zzp’er? Hier vind je in begrijpelijke taal wat er is veranderd per 1 januari 2019 en wat de gevolgen zijn voor jou. Dit artikel gaat over de veranderingen in 2019. Ben je juist benieuwd wat er dit jaar wijzigt? Lees over de veranderingen voor zzp'ers in 2024.
Gepubliceerd
18 september 2018
Laatst geüpdatet
28 december 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 18 september 2018
- Laatst geüpdate: 28 december 2023
- Leestijd: 3 minuten

De Miljoenennota is tijdens Prinsjesdag overhandigd aan de Tweede Kamer. Hierin zijn de wetswijzigingen voor 2019 bekend gemaakt. Ben jij op zoek naar de grootste veranderingen voor jou als zzp’er? Hier vind je in begrijpelijke taal wat er is veranderd per 1 januari 2019 en wat de gevolgen zijn voor jou.

Dit artikel gaat over de veranderingen in 2019. Ben je juist benieuwd wat er dit jaar wijzigt? Lees over de veranderingen voor zzp'ers in 2024

Verandering voor zzp'ers in 2019: deze freelancer werkt thuis

Inkomstenbelasting: verandering belastingschijven en -tarieven

De inkomstenbelasting wordt aangepast. Vanaf 2021, na een gefaseerde overgang, kent box 1 (inkomsten uit werk en woning) nog maar 2 belastingschijven: een laag en een hoog tarief. Voor de zzp’ers die tot nu toe enkel het laagste tarief betaalden, wordt de nieuwe maatregel iets duurder.

Gelukkig wordt de inkomensafhankelijke heffingskorting ook verhoogd, waardoor iedere zzp’er onder de streep profiteert van de nieuwe belastingtarieven. Meer weten over de belastingaangifte? Bekijk dan de Knab University video belastingaangifte doen als zzp’er, mét slimme tips.

Wat gaat er precies veranderen? 

 • In 2018 golden de volgende belastingtarieven als je geen AOW hebt:Situatie 2018, geen recht op AOW
 • In 2019 gelden de volgende belastingtarieven als je geen AOW hebt:
  Tarieven2019 (1)
  De inkomensgrenzen die je hierboven ziet worden nog iets hoger door inflatiecorrectie, die nog zal worden toegepast voor 2019. De exacte bedragen worden later door de Belastingdienst bekend gemaakt. 

 • Vanaf 2021 gelden de 2 nieuwe belastingschrijven en -tarieven:
  knab2019 (1)

  De inkomensgrenzen voor 2021 zijn nog niet helemaal definitief, omdat het mogelijk is dat er nog kleine aanpassingen worden gedaan door de regering.

Koopkracht zzp'ers gaat omhoog

De nieuwe koopkrachtcijfers beloven dat de koopkracht voor de meeste Nederlanders zal stijgen. Voor zzp’ers stijgt de koopkracht gemiddeld met 1,6%. Dat is goed nieuws. Koopkracht is de ontwikkeling van je inkomen ten opzichte van de inflatie. Bij de berekening van de koopkracht is er dus al rekening gehouden met een inflatiecorrectie, belastingen en toeslagen.

Dit betekent dat de kans groot is dat ook jij volgend jaar meer te besteden hebt. Bereken nu je eigen koopkracht met de gratis Koopkracht tool. Een klein voorbehoud: jouw koopkracht zal uiteindelijk afhankelijk zijn van je persoonlijke situatie en hoogte van je inkomen. Daarnaast zul je de verhoging van het lage btw-tarief naar 9% ongetwijfeld merken. 

Laag btw-tarief van 6% naar 9%

In Nederland belast de overheid omzetbelasting over de verkoop van producten en diensten, de btw. De btw bereken je door aan de klant, en draag je weer af aan de Belastingdienst. Tot zover niets nieuws. Vanaf 1 januari 2019 is het lage btw-tarief verhoogd naar 9%. Het hoge btw-tarief blijft gehandhaafd op 21%. Dit betekent dat er voor jou twee zaken zullen veranderen:

 • Sommige producten en diensten worden duurder
  Alle producten en diensten die op dit moment in het lage-btw tarief vallen, worden sinds 1 januari 2019 met 3% meer belast. Dit betekent een effectieve prijsverhoging van 2,83%. Je betaalt dus over iedere € 100 die je uitgeeft aan producten die vallen onder het lage btw-tartief, € 2,83 meer aan de belasting. 

  Dit betekent dat dagelijkse boodschappen, maar ook drinkwater, treinkaartjes, geneesmiddelen duurder worden. Ook een bezoek aan de kapper of sauna wordt duurder. Meer weten? Check dan onze Prinsjesdag special voor consumenten.

 • Btw doorberekenen, offertes en facturen aanpassen
  Dat brengt ons bij punt twee: als jij het lage btw-tarief in rekening brengt bij je klanten, kun je de keuze maken om de verhoging door te belasten aan je klanten. We verwachten dat de meeste zzp’ers deze keuze zullen maken. Als je dit niet doet, zul je namelijk minder omzet draaien.

Dit moet je doen
Je bent, indien je het lage btw-tarief rekent, wettelijk verplicht om de 9% btw op de factuur te vermelden. Deze btw draag je vervolgens weer af aan de Belastingdienst. Houd er dus rekening mee dat je vanaf 1 januari 2019 het nieuwe btw-tarief op je facturen vermeldt. Al je een combinatie van goederen en diensten levert die onder verschillende btw-tarieven vallen, kan dit gevolgen hebben voor de producten of diensten waarvoor je een laag btw-tarief berekent.

Openbaar vervoer en taxi wordt duurder; Uber en ViaVan niet

Reis je regelmatig met de trein, bus, tram of reguliere taxi voor je werk? Dit wordt duurder.

 • Openbaar vervoer
  Treinkaartjes zijn duurder geworden. Vanaf 2019 pakt de prijs van een treinkaartje hoger uit dan je gewend bent. Dit komt door de jaarlijkse inflatiecorrectie, plus de btw-verhoging van 6% naar 9%. NS maakt de tarieven later dit jaar bekend. Gelukkig mag je de reis inzetten als zakelijke aftrekpost, mits deze puur zakelijk is. Woon-werkverkeer met de trein valt hier helaas niet onder.

 • Taxiritjes
  Een taxiritje is sinds 2019 enkele euro’s duurder. In jouw situatie loont het wellicht om te kijken naar alternatief personenvervoer, zoals Uber of ViaVan. Voor deze alternatieve diensten wordt geen prijsverhoging verwacht als gevolg van het kabinetsbeleid.

Vanaf 2020 minder zelfstandigenaftrek

Als de Belastingdienst jou ziet als ondernemer, mag je in veel gevallen gebruik maken van ondernemersaftrek. Dit doe je om de winst voor je belastingaangifte te verlagen. Op die manier betaal je minder belasting en houd je meer geld over. De zelfstandigenaftrek maakt onderdeel uit van de ondernemersaftrek.

Stapsgewijze verlaging zelfstandigenaftrek
Vanaf 2020 wordt de zelfstandigenaftrek in 4 jaarlijkse stappen verder verlaagd naar het basistarief van 37,05%. Het is op dit moment nog onduidelijk wat dit precies voor je inkomen gaat beteken. Het lijkt erop dat dit voor ondernemers die meer dan € 68.507 verdienen, uiteindelijk onvoordeliger zal uitpakken.

Aftrekposten

Als zzp’er weet je hoe belangrijk aftrekposten zijn om je winst te drukken en zo geld te besparen. Naast bekende posten zoals de hypotheekrenteaftrek, heb je als zzp’er nog recht op een flink aantal andere aftrekposten. Deze aftrekposten voor zzp’ers maken ondernemen aantrekkelijker. Zodra er nieuwe veranderingen rondom aftrekposten bekend zijn, plaatsen we deze hier. 

Eigen woning als zzp’er

Heb jij een koopwoning of ben je je aan het oriënteren op de huizenmarkt? Dan komen er in 2019 best wat veranderingen op je pad. Benieuwd wat dit voor jou betekent? Check dan onze Prinsjesdag special voor huizenkopers en woningeigenaren.

Uurtarief verhogen: dit is het moment

Oké, heel eerlijk: dit is geen kabinetsplan. Maar wel een tip die je van ons krijgt. De Nederlandse economie is booming. Naar verwachting groeit de economie volgend jaar met 2,6%. Er is een tekort aan goede krachten. Samen met een stijgende inflatie van rond de 2% t.o.v. vorig jaar*, is dit een uitstekend moment om te checken of je jouw uurtarief zou moeten verhogen.

*Peildatum: 18 september 2018, bron: CBS.

Energie wordt duurder, overstappen loont

De energietransitie kost de overheid veel geld. De gaskraan wordt steeds verder dichtgedraaid, airco’s hebben in de zomer op volle toeren gedraaid en kerncentrales in België hebben lange tijd stilgelegen. Kortom, er heerst schaarste op de energiemarkt en elektriciteit wordt de komende tijd duurder. Het loont daarom om juist nu energieleveranciers te vergelijken.

Bedrijfsborrels worden duurder

Organiseer je wel eens een borrel? Om te netwerken, een lancering te vieren of om een andere goede reden? Dan is het goed om alvast te weten dat alcoholische en suikerhoudende dranken een stuk duurder worden. Ook mogen slijterijen en supermarkten dan geen korting meer geven op alcoholische dranken. Inkopen uit 2018 vallen nog in het oude tarief.

Zorg wordt duurder, overweeg een collectief

Nederlandse zorgverzekeringen worden volgend jaar, zoals het er nu naar uitziet, ongeveer € 6 per maand duurder. Dat is toch zo’n € 120 per jaar. Als zzp’er kun je je niet aansluiten bij een collectief van een werkgever. Gelukkig kun je je wel steeds vaker aansluiten bij collectieve zorgverzekeringen voor zzp’ers.

Onze tip: heb je een partner in loondienst? Check dan eens of je gebruik kunt maken van de collectiviteitskorting van de werkgever van je partner! Onze andere tip: ga nog eens goed de dekking na van je eigen zorgverzekering, kijk wat je nodig verwacht te hebben en ga aan de slag met een onafhankelijke vergelijker.

Ongewijzigd: hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers

Ook volgend jaar blijft onze zakelijke rekening een van de voordeligste van Nederland. Voor € 7 per maand krijg je een onbeperkt aantal betaal- en spaarrekeningen en een goede klantenservice: 7 dagen per week tot 20.00 uur. En natuurlijk: weer 500 gratis transacties. Zo blijf je in 2019 voordelig ondernemen!

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Wil je meer informatie? Neem dan even contact met ons op.Stenfinn Deguelle
Stenfinn werkte in 2018 en 2019 voor Knab. Hij schreef verschillende artikelen over (zakelijke) financiën.Deel via:
Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers! Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers