Prinsjesdag 2018: dit verandert er voor huizenkopers en eigenaren

Het is weer Prinsjesdag. Wie op deze derde dinsdag van september de troonrede heeft aangehoord, kan er niet omheen: het gaat goed met de economie en bijna iedereen gaat er in koopkracht iets op vooruit. Maar wat betekenen de nieuwe plannen voor de woningmarkt? En welke punten zijn van belang als je huiseigenaar bent? Knab zet de belangrijkste wijzigingen van Prinsjesdag 2018 voor je op een rij. Let op: dit is een artikel uit 2018. Lees hier alles over Prinsjesdag 2019.
Gepubliceerd
18 september 2018
Laatst geupdate
17 september 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 18 september 2018
- Laatst geüpdate: 17 september 2019
- Leestijd: 2 minuten

Het is weer Prinsjesdag. Wie op deze derde dinsdag van september de troonrede heeft aangehoord, kan er niet omheen: het gaat goed met de economie en bijna iedereen gaat er in koopkracht iets op vooruit. Maar wat betekenen de nieuwe plannen voor de woningmarkt? En welke punten zijn van belang als je huiseigenaar bent? Knab zet de belangrijkste wijzigingen van Prinsjesdag 2018 voor je op een rij.

Let op: dit is een artikel uit 2018. Lees hier alles over Prinsjesdag 2019.

De belangrijkste wijzigingen van prinsjesdag 2018

Prinsjesdag 2018 en de belastingschijven

Een van de meest besproken veranderingen van Prinsjesdag 2018 heeft te maken met de vier belastingschijven. Dit aantal wordt geleidelijk teruggebracht naar twee. Als je een jaarlijks inkomen hebt tot € 68.600, betaal je daar vanaf 2021 37,05% inkomstenbelasting over. Over alles wat je daarboven verdient, betaal je 49,5% inkomstenbelasting.

Heb je een eigen huis? Dan mag je de rente die je betaalt over jouw hypotheek aftrekken van jouw inkomen. Hierdoor betaal je minder inkomstenbelasting. Door het wijzigen van de belastingschijven kun je de hypotheekrente aftrekken tegen een lager tarief. Het voordeel van de belastingschijven wordt hierdoor iets beperkt.

Hypotheekrenteaftrek een stap omlaag

Om de voorkomen dat het verschil tussen arm en rijk door deze wijziging te groot wordt, neemt het kabinet een aantal maatregelen. Een daarvan is het verlagen van de hypotheekrenteaftrek. In 2019 gaat het maximale belastingpercentage waarover je de hypotheekrente mag aftrekken namelijk met 0,5% omlaag naar 49%. Vanaf 2020 zal de hypotheekrente sneller worden afgebouwd, dan daalt de maximale aftrek in stapjes van 3% tot 36,93% in 2023.

Eigenwoningforfait wordt verlaagd

Het kabinet verlaagt als compensatie het eigenwoningforfait. Dit is het bedrag dat bovenop jouw belastbaar inkomen wordt geteld als vergoeding voor jouw huis. Hoeveel het eigenwoningforfait wordt verlaagd? Naar verwachting van 0,7% in 2018 naar 0,65% in 2019. Vanaf volgend jaar wordt het nog eens in drie stapjes van 0,05% afgebouwd tot 0,5% in 2023.

Wet-Hillen wordt afgebouwd

Dan nu een plan wat al ruim van te voren bij ons bekend was: de afschaffing van Wet-Hillen. Als je jouw woning bijna of helemaal hebt afbetaald, bestaat de kans dat je meer eigenwoningforfait moet betalen dan het bedrag dat je terugkrijgt tijdens de hypotheekrenteaftrek. In dat geval geldt er dus eigenlijk een bijtelling in plaats van een aftrek. Oei!

De zogenaamde Wet-Hillen zorgt ervoor dat de bijtelling in bovenstaande situatie op nul wordt gezet. Je hoeft dan niets bij te betalen. Maar in 2019 wordt deze wet in 30 jaar afgebouwd. In dit artikel over de afschaffing van Wet-Hillen leggen we uit hoe dat komt en wat dat voor jou betekent.

De WOZ-waarde stijgt

Ook volgend jaar moeten we eraan geloven: dan stijgt de gemiddelde WOZ-waarde weer. Dit keer met een percentage tussen de 7,5% en 9,5%. De WOZ-waarde is een schatting van de marktwaarde van jouw woning en bepaalt de hoogte van een aantal belastingen en heffingen. Een hogere WOZ-waarde zorgt dus voor hogere rekeningen.

Energierekening flink omhoog

De hogere WOZ-waarde is niet de enige verandering van Prinsjesdag 2018 die je in jouw portemonnee gaat voelen. Het Kabinet-Rutte 3 schroeft daarnaast namelijk de energiebelastingen op. Vanaf 2019 ga je fors meer betalen voor de energiebelasting op aardgas, elektriciteit en de zogenoemde Opslag Duurzame Energie (ODE). Omdat de belastingvermindering omlaag gaat, betaalt een gemiddeld gezin naar verwachting ruim € 152 extra belasting.

Monumentenaftrek wordt subsidie

Ben je eigenaar van een rijksmonumentenpand? Dan mag je (een deel van) de onderhoudskosten tijdens de belastingaangifte aftrekken van je inkomen. Vanaf 2019 wordt deze persoonsgebonden aftrek echter een subsidieregeling. Je kunt dan maximaal 35% van de kosten voor het instandhouden van het pand - zoals de kosten voor het schilderwerk, timmerwerk en stukadoorswerk - terugkrijgen.

NHG-grens gaat omhoog

Als je een huis koopt, is het veilig en verantwoord om daar een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voor af te sluiten. Dit is namelijk een financieel vangnet als je in de financiële problemen komt en je je hypotheek niet meer kunt betalen. Om een hypotheek met NHG af te kunnen sluiten, mag de aankoopprijs van de woning niet hoger zijn dan € 265.000. In 2019 gaat deze grens omhoog, waarschijnlijk naar € 290.000. Dan kun je dus een duurder huis financieren met NHG.

De reden van de verhoging? Het heeft alles te maken met de stijgende huizenprijzen. De NHG-grens is hier namelijk op gebaseerd. Volgens het Kadaster lag het gemiddelde afgelopen juli op € 291.000. Mochten de huizenprijzen de laatste maanden van het jaar explosief stijgen, dan is het zelfs mogelijk dat de kostengrens nog hoger komt te liggen.

Het verhoogde btw-tarief

Met ingang van 2019 wil het Kabinet het lage btw-tarief verhogen van 6% naar 9%. Dat raakt de prijzen van tal van diensten en goederen, zoals boodschappen. Maar ook de rekeningen voor onderhoudswerkzaamheden van jouw woning vallen volgend jaar duurder uit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schilderen, stukadoren en isoleren.

Vooral zzp'ers zullen de invloed van het verhoogde btw-tarief merken. Meer informatie hierover lees onze Miljoenennota voor zzp'ers

Ga jij erop vooruit?

Zoals je ziet, gaat er heel wat veranderen op gebied van huis en hypotheek. In jouw voordeel, maar soms ook niet. Ben jij benieuwd of je er onderaan de streep op vooruit gaat? Bereken dan gratis jouw koopkracht met onze Koopkracht tool. Kost je slechts 2 minuten van je tijd!

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Wil je meer informatie? Neem dan even contact met ons op.Arlette Cernëus
Arlette werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Stijgt jouw koopkracht in 2019?  Bereken snel

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek