Vermijd deze 9 valkuilen als je een huis gaat kopen

Of je nou je eerste huis gaat kopen of een volgende woning: een huis kopen is altijd spannend. Als het goed is, wordt dat jouw thuis voor de komende tijd en je moet er waarschijnlijk ook een hypotheek voor afsluiten. Zorg daarom dat je niet te overhaast handelt en geen fouten maakt. Straks zit je vast aan een huis waar je achteraf helemaal niet blij mee bent.
Laatst geüpdatet
30 januari 2024
Leestijd
4 minuten
- Laatst geüpdate: 30 januari 2024
- Leestijd: 4 minuten

Of je nou je eerste huis gaat kopen of een volgende woning: een huis kopen is altijd spannend. Als het goed is, wordt dat jouw thuis voor de komende tijd en je moet er waarschijnlijk ook een hypotheek voor afsluiten. Zorg daarom dat je niet te overhaast handelt en geen fouten maakt. Straks zit je vast aan een huis waar je achteraf helemaal niet blij mee bent. 

Valkuilen huis kopen-1

1. Huis kopen zonder bezichtiging

Met de huidige overhitte woningmarkt worden sommige huizen verkocht zonder bezichtiging. Maar onthoud dat je letterlijk tonnen uitgeeft aan iets wat je dan niet hebt gezien. 

Misschien vind je de locatie niets of past de woning toch niet bij je smaak. Of moet er onverwacht veel aan gebeuren, iets wat je wel zou hebben gezien als je in het huis was geweest. Ga weloverwogen te werk en bezichtig altijd een woning. Dan zit je later niet met een huis (en hypotheek) opgescheept waar je spijt van hebt.  

2. Te weinig bezichtigingen gepland

Een broek die je koopt in een opwelling kun je vaak nog terugbrengen. Een huis niet. Dus weet je na één keer bezichtigen zeker dat je jouw huis hebt gevonden? Ga dan voor de zekerheid nog een keer kijken, voor ‘t geval je in eerste instantie iets over het hoofd zag. Ook hier geldt: je wilt er later geen spijt van krijgen. 

Wordt er door andere geïnteresseerden direct na de eerste bezichtiging hysterisch geboden? Dan kun je het huis beter aan je voorbij laten gaan. Jouw droomhuis komt nog wel. En dan heb je er tenminste wel goed over nagedacht. 

3. Bezichtigen zonder voorbereiding

Zet je wensen en eisen op een rij vóórdat je een huis gaat bezichtigen. Door helder te hebben wat je zoekt, kun je gerichter bezichtigen. Dat een huis er tof uitziet, betekent namelijk niet dat het ook echt past bij wat je nodig hebt. Houd hierbij uiteraard ook rekening met je budget en wat je kan betalen. 

4. Je eisen loslaten

Je hebt bepaalde eisen niet voor niets. Je verwacht bijvoorbeeld gezinsuitbreiding in de nabije toekomst, dus je wilt minstens drie slaapkamers. Of je bent slecht ter been en wilt daarom graag een woning op de begane grond. 

Gooi deze eisen niet achteloos weg, omdat je een kleine crush hebt op een huis wat niet aan je eisen voldoet. Bedenk goed of dat huis écht geschikt is voor jou en je toekomst. Anders kun je over een paar jaar misschien weer verhuizen. 

5. Geen vragen stellen

Door vragen te stellen, leer jij het huis beter te kennen. Daarnaast heeft de verkoper misschien een meldingsplicht, maar jij hebt als potentiële koper ook de verantwoordelijkheid om uit te zoeken wat de staat is van het huis. Wees dus kritisch. Zie je bijvoorbeeld scheuren in de muren of sporen van lekkage? Vraag ernaar. 

In dit artikel hebben we tien vragen op een rijtje gezet die je zeker niet mag vergeten tijdens het bezichtigen. Zo voorkom je dat je verborgen gebreken over het hoofd ziet en je krijgt direct een beter beeld van of het huis bij je past. 

6. Geen budget vaststellen

Hoe mooi het huis of hoe praktisch de locatie ook, het heeft geen zin om huizen te bezichtigen die je niet kan betalen. Bepaal daarom van tevoren wat jouw budget is. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je maximale hypotheek te berekenen. Dan heb je een indicatie van wat jij maximaal kan lenen.

Let op: Dat je een bepaald bedrag maximaal kan lenen, betekent niet dat je dat per se moet doen. Je wilt tenslotte ook nog een leven lijden en niet al je geld kwijt zijn aan de hypotheek. 

7. Te enthousiast bieden

Je hebt een ruim budget en bent echt weg van het huis. Dan is het misschien verleidelijk om flink over te bieden. Blijf echter realistisch. Bespreek met je makelaar of partner wat een fatsoenlijke prijs is voor de woning. Neem hierbij mee wat er eventueel nog moet gebeuren aan het huis en wat hiervoor de kosten zijn. 

Houd er daarnaast rekening mee dat je maximaal 100% van de woningwaarde kan lenen. Bied je flink meer? Dan zul je eigen geld moeten inbrengen om het huis te kunnen kopen. En de vraag hierbij is dan, krijg je dit geld ook allemaal terug als je het huis ooit weer verkoopt? 

8. Huis kopen zonder ontbindende voorwaarden

Het is eigenlijk altijd verstandig om ontbindende voorwaarden op te nemen in je koopcontract. Daarmee kun je eventueel nog onder de koop uitkomen, bijvoorbeeld als je de financiën niet rond krijgt, jouw eigen huis maar niet verkocht wordt of als er tijdens een bouwkundige keuring onverhoopt problemen opduiken. 

Het lijkt verleidelijk om die voorwaarden te laten voor wat het is. Zeker als er veel concurrentie is, ben je zonder ontbindende voorwaarden misschien interessanter voor de verkoper. Maar zonder deze voorwaarden moet je 10% van de koopsom betalen als de koop niet doorgaat. En dat tikt aan. 

9. Te overhaast de hypotheek afsluiten

Je bod is geaccepteerd en het koopcontract getekend. Nu wil je snel de hypotheek regelen, zodat alles rond is en een verleidelijke optie hierbij is om je hypotheek af te sluiten via execution only. Dan sluit je zelf je hypotheek af, zonder advies. Maar om hierbij de juiste keuzes te maken, heb je wel enige kennis van hypotheken nodig. 

Lang niet alle hypotheekaanbieders bieden execution only aan, waardoor je de kans loopt dat je een aanbieder kiest die niet goed bij je past. Daarnaast moet je ook nadenken over dingen als de hypotheekvorm en de rentevaste periode. Voor je het weet, sluit je een te dure hypotheek af. 



Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .



Deel via:

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek