Ontbindende voorwaarden: 5 belangrijkste voorwaarden op een rij

Een voorlopig koopcontract is het resultaat van positieve onderhandelingen over de prijs van jouw droomwoning. Ontbindende voorwaarden mogen hierin niet ontbreken. Heb je deze niet meegenomen in de koopakte, dan zit je na drie dagen direct vast aan de koop. Welke voorwaarden moet je echt meenemen, om ervoor te zorgen dat de koop soepel verloopt? We sommen het graag voor je op.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
28 december 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 28 december 2023
- Leestijd: 2 minuten

Een voorlopig koopcontract is het resultaat van positieve onderhandelingen over de prijs van jouw droomwoning. Ontbindende voorwaarden mogen hierin niet ontbreken. Heb je deze niet meegenomen in de koopakte, dan zit je na drie dagen direct vast aan de koop. Welke voorwaarden moet je echt meenemen, om ervoor te zorgen dat de koop soepel verloopt? We sommen het graag voor je op.

OntbindendeVoorwaarden-962334-edited.jpg

1. Ontbindende voorwaarden: onder voorbehoud van financiering

Als je ontbindende voorwaarden in het voorlopig koopcontract opneemt, bouw je veiligheidsmaatregelen in. Het geeft je de tijd om de dingen die wat langer duren te regelen. Bijvoorbeeld de financiering, één van de belangrijkste voorwaarden.

Het is verstandig om in het voorlopig koopcontract op te nemen dat de koop niet doorgaat als je de financiering niet rond krijgt voor een bepaalde datum. Je moet dan meestal wél schriftelijke afwijzingen kunnen overhandigen van twee geldverstrekkers om beroep te kunnen doen op een gemaakt voorbehoud van financiering.

2. Ontbindende voorwaarde Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

De meeste mensen sluiten een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie. Niet zo gek, want NHG bied je namelijk een aantal voordelen. Bijvoorbeeld een lagere rente en meer zekerheid, voor jou en de bank. Het kan voor jou dus ook aantrekkelijk zijn om je hypotheek met NHG af te sluiten, maar bespreek dit altijd eerst met een hypotheekadviseur. 

Niet iedereen komt voor NHG in aanmerking, dat hangt af van de hoogte van de hypotheek die je nodig hebt. Neem daarom een bepaling op in het voorlopig koopcontract, waarin staat dat de koop niet doorgaat als je geen hypotheek met NHG kunt afsluiten.

Tip:
Houd er rekening mee dat, om in aanmerking te komen voor een hypotheek met NHG, de maximale koopsom van je woning sinds 1 januari 2024 niet hoger mag zijn dan € 435.000 (of maximaal € 461.100 als je energiebesparende maatregelen treft).

3. Bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring laat je uitvoeren als je het huis dat je wilt kopen wilt laten inspecteren op (verborgen) gebreken. Zeker wanneer je een ouder huis op het oog hebt, kan het verstandig zijn om een inspectie uit te laten voeren. Van tevoren bepaal je met de verkoper op basis van welke bevindingen je af kunt zien van de koop. En het rapport is hiervan je bewijs.

Je kunt de koop ontbinden als er bijvoorbeeld bepaalde gebreken zijn of als het achterstallig onderhoud een vooraf besproken bedrag overschrijdt. Ingewikkeld? Lees even dit e-book Bouwkundige keuring en je weet precies hoe het zit.

4. Huisvestingsvergunning

Als je aanspraak wilt maken op een goedkope woning in jouw gemeente, dan vraag je een huisvestingsvergunning aan. Met de invoering van een huisvestingsvergunning ziet de gemeente erop toe dat goedkope woningen worden verhuurd en verkocht aan mensen met een lager inkomen.

Natuurlijk moet je aan een aantal voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor de vergunning. Je moet bijvoorbeeld wonen, werken en/of studeren in de regio. Tevens moet de woning passen bij jouw inkomen en gezinssamenstelling. De gemeente maakt vervolgens de afweging of je in aanmerking komt.

Het kan dus zijn dat je uiteindelijk geen vergunning krijgt. Daarom is het verstandig om dit als ontbindende voorwaarde op te nemen in het voorlopig koopcontract.

5. Wijziging van bestemmingsplan

Wat er in een gemeente met de ruimte mag gebeuren staat omschreven in het bestemmingsplan. In een bestemmingsplan vind je welke bouwmogelijkheden er zijn en hoe de grond gebruikt mag worden.

Koop je een huis waar je extra ruimte wilt maken voor op- of aanbouw? Dan kan het zijn dat het bestemmingsplan aangepast moet worden. Als de verbouwing een essentiële eis van jou is, dan kun je dit het beste laten opnemen in de ontbindende voorwaarden.

Krijg je geen goedkeuring van de gemeente voor de geplande verbouwing? Dan kun je nog van de koop afzien of het huis toch kopen en accepteren dat de geplande verbouwing er niet in zit.

Tekenen van het voorlopig koopcontract

Om welke ontbindende voorwaarden het ook gaat, vermeldt ze direct als je gaat bieden, want de verkoper moet ermee akkoord gaan. Als je het eenmaal eens bent met de voorwaarden in het voorlopig koopcontract, kun je het koopcontract ondertekenen. Wil je goed snappen welke rechten en plichten jij aangaat als jij je handtekening hieronder zet? Download dan gratis dit e-book Voorlopig koopcontract tekenen



Ellis Schrijvers
Dit artikel is geschreven door Ellis en wordt je aangeboden door Knab, dé plek waar je online je geldzaken slim regelt.



Deel via:

Weet jij alles over het voorlopig koopcontract?  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek