Maandelijkse kosten huis op een rij gezet

Jarenlang heb je genoten van je knusse huurwoning. Nu ben je eigenlijk wel toe aan iets anders. Een plek die meer ruimte heeft en het liefst helemaal van jou is. Dus wil je op zoek gaan naar een eerste koopwoning. Maar kun je dat eigenlijk wel betalen? Om daarachter te komen is het handig om het hele financiële plaatje helder te maken. Je betaalt bijvoorbeeld eenmalig voor een taxatie, maar houd ook rekening met kosten die terug blijven komen als je eenmaal een huis bezit. Wij zetten op een rij welke kosten je maandelijks kunt verwachten.
Laatst geüpdatet
15 juli 2022
Leestijd
4 minuten
- Laatst geüpdate: 15 juli 2022
- Leestijd: 4 minuten

Jarenlang heb je genoten van je knusse huurwoning. Nu ben je eigenlijk wel toe aan iets anders. Een plek die meer ruimte heeft en het liefst helemaal van jou is. Dus wil je op zoek gaan naar een eerste koopwoning. Maar kun je dat eigenlijk wel betalen? Om daarachter te komen is het handig om het hele financiële plaatje helder te maken. Je betaalt bijvoorbeeld eenmalig voor een taxatie, maar houd ook rekening met kosten die terug blijven komen als je eenmaal een huis bezit. Wij zetten op een rij welke kosten je maandelijks kunt verwachten.

Maandelijkse kosten huis

Maandelijkse kosten huis: hiermee moet je rekening houden

Of je nou alleen een woning koopt of samen met je partner om samen te gaan wonen, je krijgt te maken met verschillende bijkomende kosten tijdens de aankoop. Maar daar houdt het niet op. Zodra de woning eenmaal van jou is heb je ook een aantal vaste lasten als huizenbezitter. Waarmee moet je rekening houden? Het is wel zo fijn om hier een goed beeld van te hebben vóórdat je een woning koopt. In dit artikel zetten wij daarom alles voor je op een rijtje.

Hypotheeklasten

Om te beginnen moet je als huizenkoper rekening houden met de hypotheeklasten. Die bestaan uit de aflossing van de hypotheek en de hypotheekrente. Sluit jij binnenkort voor het eerst een hypotheek af? Dan heb je de keuze tussen een lineaire of annuïteitenhypotheek.

Bij deze hypotheekvormen los je maandelijks een bedrag af. Verder betaal je iedere maand hypotheekrente over de openstaande lening. Deze hypotheekrente mag je aftrekken van je inkomstenbelasting.

Al een huis op het oog en benieuwd of je het kunt kopen? Bereken direct je hypotheek via deze handige tool.

Verzekeringen

Als je een huis wilt kopen, heb je ook een aantal verzekeringen nodig. Sommige zijn verplicht voor de hypotheek. Een paar andere verzekeringen zijn misschien niet verplicht, maar in sommige gevallen wel handig voor (toekomstige) woningbezitters.

Overlijdensrisicoverzekering

De overlijdensrisicoverzekering is tegenwoordig niet altijd verplicht als je een hypotheek afsluit. Dit kan echter in jouw geval wel zo zijn. Houd dan iedere maand rekening met de premie die je hiervoor betaalt. De hoogte van de premie hangt af van de verzekeraar en of je bijvoorbeeld rookt of niet.

Opstalverzekering

Een opstalverzekering is verplicht als je een hypotheek afsluit. Hiermee is je woning verzekerd tegen schade door brand, storm en inbraak. Je verzekert hiermee de woning zelf en alles wat daaraan aard- en nagelvast zit. Het gaat hierbij om de herbouwwaarde van de woning. De verzekeraar bepaalt het totaalbedrag dat nodig is om de woning in dezelfde staat te herbouwen. De premie die je betaalt hangt af van de woningwaarde.

Inboedelverzekering

Met de inboedelverzekering verzeker je de spullen in je huis. Hierbij gaat het om dingen die je kunt verplaatsen of verhuizen, zoals meubels en gordijnen. Deze verzekering is niet verplicht.

Aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering dekt schade aan spullen van anderen die jij veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan een dakpan die op de auto van de buren valt. De bedragen om dit te vergoeden kunnen hoog oplopen. Wel zo fijn dus als je hiervoor verzekerd bent, ook al is deze niet verplicht.

Rechtsbijstandverzekering

Stel dat je vlak na de koop van je woning ontdekt dat er allerlei verborgen gebreken zijn. Dan kun je wel wat juridische hulp gebruiken. De kosten voor een advocaat kunnen alleen hoog oplopen. In zo’n geval is het prettig als je je hierbij tot je verzekering kunt keren. Daarvoor heb je de rechtsbijstandverzekering. Ook al is deze niet verplicht, het is goed om wel even stil te staan bij deze verzekering.

Belastingen en heffingen

Als huizenbezitter moet je verder een aantal belastingen en heffingen betalen. Een kostenpost die je niet moet onderschatten. Waarop worden deze eigenlijk gebaseerd? Daarvoor wordt in veel gevallen de WOZ-waarde van de woning gebruikt. De gemeente stelt deze ieder jaar vast. Hieronder lees je met welke lasten je rekening moet houden.

Eigenwoningforfait

Een eigen woning zorgt voor een hoger belastbaar inkomen. De fictieve inkomsten die je uit je woning ontvangt, worden namelijk bovenop jouw werkelijke inkomen geteld. Dit is het eigenwoningforfait die je als huizenbezitter betaalt. Hoe wordt dit eigenlijk berekend? Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde. Hoe hoog dat percentage is hangt af van de woningwaarde.

Onroerendezaakbelasting

Gemeenten heffen belasting bij eigenaren van onroerende zaken: de onroerendezaakbelasting (OZB). De gemeente gebruikt dit geld voor bijvoorbeeld onderhoud aan plantsoenen en voorzieningen. De OZB wordt jaarlijks vastgesteld op basis van de WOZ-waarde. Deze betaal je in één keer of in termijnen. Het OZB-tarief dat je moet betalen verschilt nogal per gemeente. Zoek daarom op hoe het in jouw woonplaats zit.

Gemeentelijke en waterschapsbelastingen

Ieder jaar krijg je van de gemeente een rekening in de bus voor de riool- en afvalstoffenheffing en de waterschapslasten. Hoeveel dit kost, verschilt per gemeente. Om deze lasten te verspreiden, kun je ze in termijnen betalen.

Onderhoud in en om de woning

Denk ook aan de kosten van het onderhoud in en om de woning. Hoeveel dit kost, hangt heel erg af van de staat van het huis en hou oud deze is. Heb je een nieuwbouwwoning? Dan heb je de eerste jaren waarschijnlijk amper onderhoud en dus ook niet de bijkomende kosten. Maar koop je een bestaande woning? Dan moet je toch rekening houden met schilderwerk, nieuwe kozijnen of een kapotte CV.

Gas, water en elektriciteit

In je woning verbruik je gas, water en elektriciteit. Dat mooie stulpje moet namelijk natuurlijk wel warm, schoon en verlicht blijven. De kosten hiervan hangen van veel dingen af. Hoe groot het huis bijvoorbeeld is of bij welke leverancier je zit. Meestal betaal je voor deze kosten maandelijks een voorschot en krijg je aan het einde van het jaar de definitieve rekening.

Appartement

Koop je een appartement? Dan deel je de gemeenschappelijke kosten met de andere eigenaren van het complex. Hiervoor betaal je iedere maand servicekosten aan de Vereniging van Eigenaren (VvE). Als appartementenbezitter word je hier automatisch lid van.

Opstalverzekering bij een appartement 
De VvE sluit de opstalverzekering af namens alle eigenaren. De kosten hiervoor worden betaald met de servicekosten die alle eigenaren betalen. Je kunt zelf nog een aanvullende opstalverzekering nemen als je bijvoorbeeld een dure keuken hebt geplaatst.

Erfpacht

Koop je een woning met erfpacht? Dan moet je iedere maand of ieder jaar canon betalen aan de gemeente. Deze kosten mag je van de belasting aftrekken.

Er zijn allerlei vaste kostenposten waarmee je als huizenbezitter rekening moet houden. Wil je ook meer weten over de bijkomende kosten van een huis kopen? Download dan onze gratis checklist 'Bijkomende kosten'. 



Annika Bolhuis
Annika werkte tussen 2015 en 2017 bij Knab. In die tijd schreef ze verschillende artikelen over het regelen van je geldzaken.



Deel via:
Check alle bijkomende kosten voor een huis  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek