Maandlasten hypotheek: kun jij ze wel betalen?

Huurders moeten iedere maand de huur kunnen opbrengen. Een zware maandelijkse vaste last. Voor huiseigenaren zit dit in de hypotheekrente die je betaalt en de maandelijkse aflossing op je hypotheek  Zet voor jezelf eens op een rijtje zetten hoeveel uren je elke maand moet werken om alleen al de hypotheekrente te kunnen betalen. Kun jij je maandlasten goed betalen?
Gepubliceerd
8 september 2017
Laatst geupdate
7 november 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 7 november 2019
- Leestijd: 2 minuten

Huurders moeten iedere maand de huur kunnen opbrengen. Een zware maandelijkse vaste last. Voor huiseigenaren zit dit in de hypotheekrente die je betaalt en de maandelijkse aflossing op je hypotheek  Zet voor jezelf eens op een rijtje zetten hoeveel uren je elke maand moet werken om alleen al de hypotheekrente te kunnen betalen. Kun jij je maandlasten goed betalen?

Maandelijkse kosten

Totale maandlasten op een rij

Maak de totale maandlasten van je huis voor jezelf eens inzichtelijk. Check hoe zwaar de premie van bijvoorbeeld de kapitaalverzekering drukt op je netto inkomen en niet te vergeten de premies voor de aan de hypotheek gekoppelde overlijdensrisicoverzekering en de eventuele erfpachtcanon. Houd ook rekening met de aflossing van je hypotheek. En zet ook even de kosten voor de hypotheekrente op een rij. Hoeveel dagen per maand moet je daarvoor werken?

Hoeveel uren moet je werken om de hypotheekrente te kunnen betalen?

Om dit inzichtelijk te maken, pakken we er een voorbeeld bij. We gaan uit van een huiseigenaar met een inkomen van € 52.000 per jaar en een koopsom van € 227.500. Verder gaan we ervan uit dat de hypotheekschuld ook € 227.500 bedraagt en de hypotheekrente 5% is.

Een werknemer met dit inkomen verdient ongeveer € 4.000 bruto per maand. Uitgaande van een werkweek van 40 uur, bedraagt het uurloon: € 23. Aan hypotheekrente moet er maandelijks € 947,92 aan de geldverstrekker worden overgemaakt.

Een eenvoudige rekensom leert dat de gemiddelde huiseigenaar 41 uren per maand moet werken om de hypotheekrente te kunnen betalen. De betaalde hypotheekrente kan worden afgetrokken van het brutoloon. Bij de berekening is geen rekening gehouden met de bijtelling voor het eigenwoningforfait. Feitelijk zal de gemiddelde huiseigenaar dus nog meer uur moeten werken voor zijn hypotheekrente.

Hoeveel dagen werken?

Uit het voorbeeld blijkt dat de modale werknemer ruim vijf dagen per maand moet werken om de hypotheekrente op te kunnen brengen, maar daar blijft het natuurlijk niet bij. Daarnaast moet je de aflossing en de verzekeringspremies betalen uit je nettoloon. Voor de aflossing van de hypotheek moet er maandelijks een bedrag gereserveerd of betaald worden. Daarnaast stelt de bank vaak als eis dat er een overlijdensrisicoverzekering wordt afgesloten door de huiseigenaar.

Hypotheeklasten drukken zwaar op maandelijks beschikbaar budget

Uit de bovenstaande vereenvoudigde berekening blijkt dat de hypotheeklasten gemiddeld hoog zijn ten opzichte van de maandelijkse inkomsten. Zolang de inkomsten binnen blijven komen en de maandelijkse lasten op te brengen zijn, is er niet zoveel aan de hand. Op het moment dat de inkomsten terugvallen of de rente omhoog gaat, kunnen je lasten een probleem worden.

Meer zekerheid over je maandlasten

Bij het afsluiten van je hypotheek kies je een hypotheekvorm. Die vorm beïnvloedt onder andere je maandlasten. Een belangrijke keuze dus, wat je gaat merken in je maandelijkse kosten. Overleg met een hypotheekadviseur wat de beste keuze is voor jouw situatie.

Ook het vastzetten van je rente voor een langere periode geeft je meer zekerheid over je lasten. Gedurende die periode weet je precies hoeveel rente je maandelijks moet betalen en bereken je gemakkelijk of je dit ook daadwerkelijk kunt betalen.

Ga je je eerste huis kopen? Dan is het verleidelijk om meteen voor een maximale hypotheek te gaan. Maar dat is niet altijd verstandig. Houd er, bij het berekenen van je maximale hypotheek, rekening mee dat je ook geld overhoudt om leuke dingen te doen en om te sparen.Juul Dijkhuis
Dit artikel is geschreven door Juul en wordt je aangeboden door Knab, de online bank die het anders doet.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Wat is jouw maximale hypotheek?   Bereken snel

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek