Intrekken koophuis: samenwonen in je partners koophuis op 6 manieren

De keuze om samen te gaan wonen met je partner, was vrij makkelijk gemaakt. Maar er zal nog wel van alles geregeld en afgesproken moeten worden. Wie betaalt wat? Waar heb jij recht op als het toch niet blijkt te werken en jullie relatie uitgaat? We zes voorkomende scenario's voor je uitgewerkt, met de voor- en de nadelen.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
7 april 2023
Leestijd
5 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 7 april 2023
- Leestijd: 5 minuten

De keuze om samen te gaan wonen met je partner, was vrij makkelijk gemaakt. Maar er zal nog wel van alles geregeld en afgesproken moeten worden. Wie betaalt wat? Waar heb jij recht op als het toch niet blijkt te werken en jullie relatie uitgaat? We zes voorkomende scenario's voor je uitgewerkt, met de voor- en de nadelen. 

intrekken koophuis partner








 Intrekken koophuis: samenwonen in het koophuis van je partner

Bij samenwonen hoort afspraken maken over wie wat betaalt. Behalve over het boodschappengeld gaan jullie het waarschijnlijk ook over de woonlasten hebben. Maar als een van de twee intrekt in de koopwoning van de ander, is de verdeling van de vaste lasten een stuk ingewikkelder dan bij een huurhuis. De woningeigenaar heeft namelijk recht op hypotheekrenteaftrek en bouwt - door af te lossen en de stijgende huizenprijzen - een vermogen op. Wat is nou een goede en eerlijke manier om de financiën te verdelen? En waar heb jij recht op als jullie uit elkaar gaan?

1. Trouwen in gemeenschap van goederen of geregistreerd partnerschap 

Iedereen die voorheen trouwde in gemeenschap van goederen of een geregistreerd partnerschap aanging, deelde automatisch alle bezittingen en schulden. Ook de bezittingen en schulden die ze beiden vóór het huwelijk hadden. Hiermee werd de ander dus ook automatisch eigenaar van zijn of haar partners koophuis en waren beiden ineens verantwoordelijk voor de hypotheekschuld. 


Sinds 2018 is de wet anders en trouw je automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent dat alleen bezittingen en schulden die je maakt nadat je bent getrouwd van jullie allebei zijn. Schenkingen en erfenissen blijven bijna altijd van de persoon die ze heeft gekregen. Dit geldt ook als voor gergistreerd partners. 

Cd van mij, cd van jou
Ben je dus getrouwd - of geregistreerd partner - in beperkte gemeenschap van goederen en trek je in in het koophuis van je partner? Dan blijven de woning en alle bezittingen gewoon van hem of haar. Dat geldt ook voor de hypotheekschuld, tenzij jullie dit anders vastleggen. 

Waar vóór 2018 ook het hypotheekverleden van je echtgenoot of partner invloed had op jou, is dat nu niet meer zo. De jaren hypotheekrenteaftrek die je partner al heeft gebruikt, worden niet meer in mindering gebracht op de dertig jaar hypotheekrenteaftrek waar jij recht op hebt. Besluiten jullie de hypotheek later op allebei jullie namen te zetten? Dan smelt het hypotheekverleden wel weer samen. 

2. Huwelijkse voorwaarden en partnerschapsvoorwaarden.

Ook als jullie trouwen op huwelijkse voorwaarden of kiezen voor een geregistreerd partnerschap met voorwaarden, kun je hierin vastleggen dat jij ook eigenaar wordt van je partners woning. In dat geval deel je ook de hypotheekschuld samen. Voor veel stellen is het opstellen van voorwaarden juist een reden om bezittingen en schulden niet te gaan delen maar apart te houden, dit heet koude uitsluiting.

Geen zin om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan? Geen zorgen, er zijn genoeg andere mogelijkheden om te gaan samenwonen in je partners koophuis.

3. Mede-eigenaar worden

Jullie kunnen er ook voor kiezen dat jij mede-eigenaar wordt van je partners huis. In deze constructie verkoopt je partner formeel gezien een deel van het huis aan jou. Tenzij je starter op de woningmarkt bent, betaal je dan wel  overdrachtsbelasting (2% van de waarde van de woning). Mocht jullie relatie uitgaan, dan zal de ene partner het deel van de andere partner moeten terugkopen. Anders moet het huis worden verkocht.

Word je mede-eigenaar? Dan sluit je ook een samenlevingsovereenkomst af, zodat jullie fiscaal partner worden van elkaar. Op deze manier hebben jullie beiden recht op hypotheekrenteaftrek op jullie deel van de hypotheekschuld.

4. Samenlevingscontract

Wordt het geen van de bovengenoemde opties voor jullie? Als jullie gaan samenwonen, is het toch slim om jullie afspraken vast te leggen in een samenlevingscontract. Mocht het ooit mislopen, dan is het fijn om daar op te kunnen teruggrijpen. 

In een samenlevingscontract kunnen jullie zaken vastleggen over bijvoorbeeld de betaling van de aflossing voor de hypotheek. Moet jij daar wel aan meebetalen als de woning niet van jou is? Of krijg je in ruil daarvoor ook recht op een deel van de waardestijging (als die er is)? En wat als het huis wordt verkocht met een restschuld? Of betaal je misschien alleen mee aan de hypotheekrente?

Verblijvingsbeding
Voor het geval je partner komt te overlijden, kun je een verblijvingsbeding opnemen in het samenlevingscontract. Je partner kan dit verblijvingsbeding ook opnemen in zijn eigen testament in plaats van in jullie samenlevingscontract. Als jullie uit elkaar gaan, kan het verblijvingsbeding makkelijker uit je partners testament worden geschrapt dan uit het samenlevingscontract, waarvoor jullie beiden een krabbeltje moeten zetten.

Staat alles op papier? Dan ga je naar de notaris. Strikt genomen is dit niet verplicht, maar het kan wel handig zijn. Een notaris kan je helpen om het contract goed in elkaar te zetten. Bovendien is het bij sommige instanties een vereiste. In dit gratis e-book 'Naar de notaris' lees je alles over jouw bezoekje aan de notaris.

Laat je goed informeren
Of jullie nu kiezen voor trouwen, geregistreerd partnerschap met of zonder voorwaarden, mede-eigenaar worden of gewoon samenwonen met een samenlevingscontract. Laat je over de gevolgen van een samenlevingsvorm vooraf goed informeren door een notaris of een financieel adviseur. 

5. Huur betalen

Jullie kunnen ook kiezen voor een huurconstructie. Hierin blijft de ene partner de enige eigenaar van de woning, maar worden de woonlasten worden wel door jullie beiden betaald. Maar hoe bepalen jullie hoeveel jij gaat meebetalen? Je kunt de huur bijvoorbeeld berekenen met de Huurprijscheck van de Woonbond, of je kunt gewoon een deel van de netto hypotheeklast als huur aanmerken. Onder de netto hypotheeklast wordt verstaan de hypotheeklast min de teruggave van hypotheekrenteaftrek.

Besef wel dat als jij huur betaalt en verder niks vastlegt, je geen plichten hebt maar ook geen enkel recht op het huis. Blijft je lover de volledige eigenaar? Dan betaal je stevig mee aan de opbouw van jouw partners vermogen. Gaan jullie uit elkaar, dan heb je daar niks meer aan.

Een ander donker scenario is dat je partner overlijdt Ook dan kun je bij een huurovereenkomst geen aanspraak maken op het huis. De erfgenamen van je partner kunnen je zo op straat zetten. Om dit te voorkomen is een testament een oplossing: daarin legt jouw partner vast dat de woning voor jou is als hij of zij wegvalt. In het kader van de erfbelasting is het ook van belang om te checken of je wel als fiscaal partner gezien wordt. Anders moet je misschien veel erfbelasting betalen, wat niet nodig was geweest als je had geregeld dat je volgens de wet als partner wordt gezien.

6. Niet meebetalen aan de woonlasten

Je hoeft natuurlijk niet per se mee te gaan betalen als je intrekt in je partners koophuis. Jullie kunnen kiezen voor de constructie dat jij alleen geld inbrengt voor de boodschappen en energierekening, maar verder niet meebetaalt aan de hypotheeklast. Ook in dit geval heb jij geen poot om op te staan in het geval van een relatiebreuk of bij overlijden van je partner. Maar je betaalt dan ook niet mee aan de woonlasten voor het huis waar je gaat wonen.

Gaan jullie samenwonen? 

Meer weten over een samenlevingscontract? In ons gratis checklist 'Samenlevingscontract' lees je wat er allemaal in komt te staan. 

Checklist fiscale gevolgen woning kopen

Als je een woning koopt, verkoopt of je hypotheek oversluit, heeft dat gevolgen voor je belastingaangifte en/of je voorlopige aanslag. Zo zijn sommige kosten bijvoorbeeld aftrekbaar en heb je mogelijk recht op de hypotheekrenteaftrek. Met deze online checklist van de Belastingdienst zie je precies waar je in jouw situatie recht op hebt. En hoe je dat eenvoudig regelt.




Marit Rooijakkers
Marit werkte tot 2016 bij Knab. Ze schreef voornamelijk over hypotheekzaken.


Deel via:
Dit staat er in een samenlevingscontract  Bekijk de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek