Hypotheekrenteaftrek 2017: hoe zit het nu in de praktijk?

Wordt 2017 hét jaar dat jij een huis koopt? Dan ben jij vast wel geïnteresseerd in hypotheekrenteaftrek. Dankzij dit belastingvoordeel betaal jij netto minder voor een hypotheek dan bruto. Maar het aftrekken van hypotheekrente ligt wel al decennia onder vuur in de politiek. En dat betekent dat er dingen gaan veranderen omtrent de hypotheekrenteaftrek. Wat precies? Je leest het hier.
Gepubliceerd
8 september 2017
Laatst geupdate
27 december 2019
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 27 december 2019
- Leestijd: 3 minuten

Wordt 2017 hét jaar dat jij een huis koopt? Dan ben jij vast wel geïnteresseerd in hypotheekrenteaftrek. Dankzij dit belastingvoordeel betaal jij netto minder voor een hypotheek dan bruto. Maar het aftrekken van hypotheekrente ligt wel al decennia onder vuur in de politiek. En dat betekent dat er dingen gaan veranderen omtrent de hypotheekrenteaftrek. Wat precies? Je leest het hier.

Dit artikel gaat in op 2017. De uitleg is nog relevant, maar we raden je aan om ons recente artikel over de hypotheekrenteaftrek in 2020 te lezen. 

Hypotheekrenteaftrek

Wat is hypotheekrenteaftrek?

Even back to basics. Dat hypotheekrenteaftrek een fiscaal voordeel is voor huiseigenaren, is de meeste mensen wel bekend. In de volksmond wordt de hypotheekrente ‘van de belasting’ afgetrokken. Dat klopt alleen niet. Het bedrag dat je elk jaar betaalt aan rente over je hypotheek, mag je aftrekken van je belastbare inkomen. Je belastbare inkomen wordt op deze manier lager en daardoor betaal je dus minder inkomstenbelasting.

Eigenwoningforfait als drempel

Het voordeel van hypotheekrenteaftrek wordt kleiner doordat je als woningbezitter eigenwoningforfait moet optellen bij je belastbare inkomen. Dit is een bedrag dat vaak gelijk staat aan een klein percentage van de WOZ-waarde. Het eigenwoningforfait is dus eigenlijk een soort drempel voor hypotheekrenteaftrek.

Hypotheekrenteaftrek berekenen

Het klinkt misschien allemaal nog wat abstract. Je kunt dus profiteren van hypotheekrenteaftrek als je een huis koopt, maar wat levert dit jou nu in de praktijk aan voordeel op? Om jouw voordeel te berekenen, moet je de volgende zaken op een rijtje zetten:

  • Het bedrag dat je dit jaar aan hypotheekrente betaalt.
  • De hoogte van jouw hypotheek.
  • De WOZ-waarde van de woning.
  • Jouw inkomen en bijbehorende belastingtarief.

Voorbeeldberekening van het fiscale voordeel

Stel, je hebt een jaarinkomen van € 45.000 en betaalt 40,8% inkomstenbelasting. Dat komt neer op € 18.360. Je koopt je eerste woning met een WOZ-waarde van € 200.000 en sluit hiervoor een hypotheek af van € 200.000 met een rente van 3%. Het bedrag dat je het eerste jaar aan rente betaalt, komt dan neer op € 6.000.

Wat is nu het fiscale voordeel dat je dankzij hypotheekrenteaftrek geniet?
Allereerst berekenen we het eigenwoningforfait. Dat is in 2017 0,75% van € 200.000 = € 1.500. Dit tellen we op bij je belastbare inkomen van € 45.000 = € 46.500. Hier trekken we vervolgens de betaalde hypotheekrente van € 6.000 af = € 40.500. Dit is nu je belastbare inkomen. Je betaalt hierover 40,8% = € 16.524 aan inkomstenbelasting, in plaats van € 18.360. Je geniet als woningeigenaar dus een fiscaal voordeel van € 1.836.

Dit fiscale voordeel kun je trouwens ook sneller berekenen
Trek simpelweg het eigenwoningforfait van het bedrag aan betaalde hypotheekrente af en neem daar 40,8% van. Kijk maar: (€ 6.000 - € 1.500) x 40,8% = € 1.836.

Hypotheekrenteaftrek als politiek speerpunt

Er is in de afgelopen decennia flink gedebatteerd over de afschaffing van hypotheekrenteaftrek, ook wel de ‘villasubsidie’ genoemd doordat hogere inkomens er het meeste van profiteren. Maar tot op heden is afschaffing niet aan de orde. Sinds 2013 is er wel een aantal beperkingen doorgevoerd, mede op aandringen vanuit Brussel.

Volledig aflossen is verplicht

Ten eerste heb je sinds 2013 alleen recht op hypotheekrenteaftrek als je de hypotheek binnen 30 jaar annuïtair of lineair aflost. Dat betekent dat je verplicht bent om elke maand een vast bedrag te betalen dat bestaat uit rente en aflossing. Deze regel geldt alleen voor hypotheken die vanaf 2013 zijn afgesloten.

Percentage hypotheekrenteaftrek wordt afgebouwd

Daarnaast wordt het percentage afgebouwd waartegen je hypotheekrente mag aftrekken van je belastbare inkomen. Deze beperking treft alleen nog de huiseigenaren die in de hoogste belastingschijf zitten. Voor 2013 mochten zij namelijk 52% hypotheekrente aftrekken van de belasting. Vanaf 2013 wordt het percentage elk jaar met 0,5% verlaagd totdat de aftrek 38% is.

Rekenvoorbeeld ter illustratie van dit verschil

Stel, je betaalt dit jaar € 12.000 aan rente en hebt een eigenwoningforfait van € 3.750. Als je hiervan 52% mag aftrekken, heb je een voordeel van (€ 12.000 - € 3.750) x 52% = € 4.290. Mag je echter 38% aftrekken, dan heb je een voordeel van (€ 12.000 - € 3.750) x 38% = € 3.153. Scheelt ruim duizend piek.

Hypotheekrenteaftrek 2017 daalt weer met 0,5%

De hypotheekrenteaftrek gaat ook per 1 januari 2017 weer iets verder omlaag. In 2017 is het maximale tarief waartegen de rente aftrekbaar is 50%. Dit raakt dus ook nu nog alleen huiseigenaren met hogere inkomens. In 2017 zijn dat mensen met een belastbaar jaarinkomen van boven de € 67.072.

Blijft het bij deze beperking van hypotheekrenteaftrek?

Nee. Oktober 2017 lekten een aantal zaken uit die in het conceptregeerakkoord tussen VVD, D66, CDA en ChristenUnie staan, waaronder een plan voor een versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Als dit doorgaat, wordt de hypotheekrenteaftrek vanaf 2020 met 3% per jaar verlaagd, in plaats van 0,5 procentpunt. Daar staat wel weer een korting op het eigenwoningforfait tegenover.

Koop jij je eerste woning?

Ben jij momenteel op zoek naar een woning en wil je daarom meer weten over hypotheekrenteaftrek? Wij bieden bij Knab niet alleen hypotheekadvies, maar ook een heleboel informatie over het kopen van een huis. Zo hebben we een handig e-book over hypotheekrente voor je geschreven. Gratis te downloaden!

  • Met handige tips waar je op moet letten als je hypotheekrentes vergelijkt.
  • Boordevol info over hoe je nu kiest voor een rentevaste periode die bij jou past.
  • En een heel hoofdstuk over hypotheekrenteaftrek (plus hoe je dit slim regelt).Jade Karthaus
Jade werkt bij Knab, dé plek waar je online je geldzaken slim regelt.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Alles weten over hypotheekrente?  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek