Bijkomende kosten huis: financiering en aankoop van bestaande bouw

Stel je voor dat je na een marathon bezichtigen eindelijk je oog laat vallen op een huis. Dan besluit je wellicht om een bod hierop uit te brengen. Spannend! Houd met het bepalen van je bod alleen wel rekening met de eenmalige bijkomende kosten die bovenop de koopsom komen. Heb jij eigenlijk geen idee welke deze zijn? Geen probleem. In dit artikel vind je de bijkomende kosten huis kopen, inclusief uitleg. 
Gepubliceerd
8 september 2017
Laatst geüpdatet
4 juni 2019
Leestijd
5 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 4 juni 2019
- Leestijd: 5 minuten

Stel je voor dat je na een marathon bezichtigen eindelijk je oog laat vallen op een huis. Dan besluit je wellicht om een bod hierop uit te brengen. Spannend! Houd met het bepalen van je bod alleen wel rekening met de eenmalige bijkomende kosten die bovenop de koopsom komen. Heb jij eigenlijk geen idee welke deze zijn? Geen probleem. In dit artikel vind je de bijkomende kosten huis kopen, inclusief uitleg. 

Bijkomende kosten

Bijkomende kosten huis: eenmalig

Als je een huis koopt, is de lijst van alle eenmalige bijkomende kosten vrij lang. Je kunt deze kosten in meerdere categorieën indelen om het overzichtelijk te maken. In dit artikel zoomen we in op twee groepen eenmalige uitgaven bij een bestaande woning, te beginnen bij de financiering en vervolgens de aankoop van het huis.

Eenmalige bijkomende kosten financiering

De eenmalige bijkomende kosten voor de financiering van jouw toekomstige stulpje bestaan uit meerdere onderdelen. Hieronder leggen we uit welke dat zijn en wat ze inhouden.

Taxatie

Als je een bestaande woning koopt, moet je altijd een taxatierapport aan de geldverstrekker laten zien. In dit rapport staat de marktwaarde van de woning. Let op: dit kan verschillen met de vraagprijs. De kosten van de taxatie zijn voor jouw rekening. Reken hierbij op zo'n € 425, exclusief extra kosten.

Notaris (hypotheekakte)

In de hypotheekakte staan alle gegevens en voorwaarden rondom jouw hypotheek. Het is de definitieve overeenkomst tussen de geldverstrekker en jou. De notaris stelt deze akte op en rekent hiervoor kosten, meestal € 500.

Advies en bemiddeling

Sluit jij je hypotheek af via een hypotheekadviseur? Dan moet je betalen voor het advies en het afsluiten van de hypotheek. De kosten hiervoor zijn erg afhankelijk van de partij die je kiest.

Bankgarantie

De verkoper wil graag zekerheid dat je jouw financiële verplichting nakomt. Die kan jou daarom vragen om een aanbetaling te doen. Dit heet de waarborgsom en deze bedraagt meestal 10% van de koopsom van de woning. Om dit te financieren kun je bij de bank terecht voor een bankgarantie.

Deze garantie is in feite een niet uitbetaalde lening die je kunt gebruiken als je niet genoeg eigen geld hebt of je je spaargeld niet wilt gebruiken om de waarborgsom te betalen. Je spreekt dan met de bank af dat die hoe dan ook de waarborgsom aan de verkoper betaalt. Ook als je nog afziet van de koop.

Kosten
Let er wel op dat dit kosten met zich mee brengt. Hoeveel? De bank rekent zo’n 1% aan servicekosten van de totale garantiesom, met een minimum van € 200. Ook als de bank niks hoeft uit te keren. Als de bank wel moet uitkeren wordt de bankgarantie een echte lening die je annuïtair binnen vijf jaar moet terugbetalen.

Aanvraag Nationale Hypotheek Garantie (optioneel)

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft meerdere voordelen. Als je zo’n hypotheek kunt afsluiten, kan het verstandig zijn om dit ook te doen. Met deze garantie betaal je minder hypotheekrente en heb je meer zekerheid voor onvoorzienige omstandigheden in de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan baanverlies. Voor NHG moet je wel 0,9% van de koopsom aan aanvraagkosten betalen.

Bouwkundige keuring (optioneel)

Als je een bestaande woning koopt die wat ouder is, dan is een bouwkundige keuring vaak een aanrader. Zo weet je precies in welke staat het huis verkeert. In sommige gevallen is zo’n keuring zelfs verplicht. Als er meer dan 10% achterstallig onderhoud is of de taxateur vermoedt dat meer onderzoek nodig is. In dit geval ben je verplicht een verbouwingsdepot te nemen.

Bereidstellingsprovisie (optioneel)

De hypotheekofferte moet nog geldig zijn op de passeerdatum. Dit is de dag waarop je bij de notaris de leverings- en hypotheekakte tekent en de sleutel krijgt. Als later blijkt dat je deze deadline niet haalt, kun je soms de offerte verlengen. Daarbij moet je wel rekening houden met verlengingskosten, ook wel de bereidstellingsprovisie genoemd.

Afsluitenkosten Starterslening (optioneel)

Koop jij je eerste woning? Dan is de maximale hypotheek die je bij een geldverstrekker kunt krijgen misschien niet voldoende. Voor kopers van een eerste huis is er daarom een aanvullende lening bovenop de normale hypotheek: de Starterslening. Hiermee kun je het gat overbruggen tussen de maximale hypotheek en het bedrag dat je nodig hebt om het huis te kopen. Je moet hiervoor standaard € 750 afsluitkosten betalen. Ook moet je rekening houden met de rente en andere bijkomende kosten van de Starterslening.

Eenmalige bijkomende kosten aankoop huis

Naast de kosten voor de financiering moet je rekening houden met uitgaven die je hebt voor de aankoop van de woning. Ook deze hebben we voor je op een rij gezet en toegelicht.

Overdrachtsbelasting

Er wordt in Nederland belasting geheven bij de overdracht van een bestaande woning. Iedereen die een bestaand huis koopt moet daarom overdrachtsbelasting betalen. Het tarief hiervoor is standaard 2%.

Notaris: leveringsakte

Als je een huis koopt moet je bij de notaris, naast de hypotheekakte, een leveringsakte tekenen. Hiermee komt de woning echt op jouw naam te staan. Vanaf dat moment ben jij dus officieel eigenaar. Yes! Net als bij de hypotheekakte vraagt de notaris hier wel een vergoeding voor. Die bedraagt meestal zo’n € 500.

Verbouwing of verbetering van de woning (optioneel)

Moet er nog geklust worden in het huis voordat je erin gaat wonen? Onderhoud of een verbouwing aan de woning kun je soms meefinancieren in je hypotheek. Let er wel op dat je sinds 2018 maximaal 100% van de aankoopsom mag lenen. Alle kosten die daarboven zitten moet je met eigen geld betalen. Tenzij je energiebesparende maatregelen gaat treffen in je nieuwe stulpje, dan mag je 106% lenen. 

Afkoop erfpacht (optioneel)

Ben jij niet zelf de eigenaar van de grond waarop de woning staat? Dan betaal je voor het gebruik ervan erfpacht. De hoogte van de erfpacht wordt voor langere tijd bepaald. Je kunt in sommige gevallen de erfpacht voor langere tijd afkopen. Deze kosten kun je dan meenemen in je hypotheek.

Makelaarskosten (optioneel)

Zie jij het niet zitten om de aankoop van een woning helemaal zelf te regelen? Dan kun je de hulp inschakelen van een aankoopmakelaar. Die helpt jou bijvoorbeeld bij de zoektocht naar een huis of bij het bieden op jouw droomwoning. Welke taken de makelaar precies op zich neemt spreek je vooraf samen af. Houd rekening met de courtage die de makelaar voor zijn diensten rekent.

Roerende zaken (optioneel)

Als je eenmaal een woning hebt gevonden moet je ook bedenken of er roerende zaken zijn die je wilt overnemen. Denk hierbij aan vloeren of gordijnen. In de meeste gevallen spreek je samen met de verkoper de prijs hiervoor af. Je moet hoe dan ook de roerende zaken met eigen geld betalen.

Zo. Je weet nu welke eenmalige kosten er zijn voor de aankoop en financiering van een bestaand huis. Maar dat is nog niet alles. Wij hebben een checklist gemaakt waarin alle bijkomende kosten op een rijtje staan. Deze kun je gratis downloaden en rustig doorlezen. Hiermee weet je precies waarop je moet rekenen.Annika Bolhuis
Dit artikel is geschreven door Annika en wordt je aangeboden door Knab, de plek waar jij ál jouw financiële zaken slim regelt.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Check alle bijkomende kosten voor een huis  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek