Voorwaarden Nationale Hypotheek Garantie: de kostengrens in 2017

  • 2 minuten
  • 27 december 2018

Jouw toekomstige droomwoning wil je graag op een verantwoorde manier kopen. Je hebt dit stulpje nog niet gevonden, maar je al wel verdiept in je hypotheek. Deze wil je afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Maar om daarvoor in aanmerking te komen, gelden er een aantal regels. Volgend jaar veranderen deze voorwaarden. Nationale Hypotheek Garantie verkrijg je dan als volgt.

Dit is een artikel uit 2017. Wil je meer weten over de huidige regels? Lees dan het artikel over Nationale Hypotheekgarantie in 2019.

Voorwaarden NHG 2017

Voorwaarden NHG

De voorwaarden van NHG veranderen per 1 januari 2017. Dit heeft vooral gevolgen voor de kostengrens die wordt gehanteerd. Deze komt voortaan op een andere manier tot stand.

NHG-grens gekoppeld aan gemiddelde huizenprijs

Vanaf 2017 wordt de NHG-grens namelijk gekoppeld aan de gemiddelde koopsom van woningen in Nederland. Hoe die gemiddelde prijs wordt bepaald? NHG kijkt hiervoor naar de gemiddelde koopsom die het Kadaster publiceert, van de maanden juni, juli en augustus van het voorgaande jaar. Dit bedrag wordt vervolgens afgerond naar € 5.000-tallen. Voor 2017 komt dit erop neer dat de NHG-grens € 245.000 is.

Kostengrens: koopsom of marktwaarde?

Stel, de koopsom van je droomwoning komt niet overeen met de marktwaarde. Hoe gaat het dan in zijn werk? Om aanspraak te maken op NHG telt het laagste bedrag van de koopsom of marktwaarde. Dit bedrag mag niet hoger zijn dan de gemiddelde huizenprijs.

Bijkomende kosten

Voorheen rekende NHG met een standaard percentage bijkomende kosten, namelijk 6%. Dit gaat vanaf 2017 anders. Je neemt de koopsom of marktwaarde na verbouwing, afhankelijk van welke het laagste is. Dit bedrag vermenigvuldig je vervolgens met de wettelijke loan to value. Dit komt neer op maximaal 6% extra voor de bijkomende kosten. Hoeveel dit precies bedraagt, hangt ervan af of je je huis wel of niet energiezuiniger maakt.

Kostengrens zonder energiebesparende maatregelen

Koop jij een woning zonder dat je energiezuinige maatregelen neemt? Dan geldt een loan to value van 101% voor een hypotheek met NHG. Dit komt er dus op neer dat je maximaal € 247.450 (= 101% x € 245.000) mag lenen voor je nieuwe huis.

Kostengrens met energiebesparende maatregelen

Als jij je nieuwe woning wel energiezuiniger maakt, kun je net wat meer lenen. De loan to value is dan 106% van de woningwaarde. Dit betekent dat je maximale hypotheek € 259.700 (= 106% x € 245.000) bedraagt.

Voorheen ging het uitvoeren van energiebesparende maatregelen ten koste van de maximale koopsom. In de nieuwe opzet is dit dus niet meer het geval. Zo sluiten de NHG-regels beter aan op de wettelijk bepaalde loan to value voor een hypotheek met energiezuinige maatregelen. Het bedrag dat je in deze situatie extra mag lenen, moet je wel daadwerkelijk besteden aan de verduurzaming van je woning.

Energiebesparende maatregelen

Er zijn een hoop manieren om je huis te verduurzamen. Maar welke hanteert NHG voor een hogere lening? Voorbeelden hiervan zijn een HR ketel, vloerisolatie of een warmtepomp. Op de website van NHG zie je een overzicht met alle energiezuinige maatregelen waarmee je tot 106% van de koopsom mag lenen.

Kosten afsluiten NHG

De kosten voor het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie blijven in 2017 gelijk. Je betaalt dus nog steeds een premie van 1% van de hypotheeksom. Tegenover deze afsluitkosten staat wel een voordeel. Je kunt met NHG namelijk profiteren van een lagere hypotheekrente

Wil jij meer weten over de voorwaarden en regels van Nationale Hypotheek Garantie? Download dan ons gratis eBook en lees er alles over.


Annika Bolhuis
Dit artikel is geschreven door Annika en wordt je aangeboden door Knab, de plek waar jij ál jouw financiële zaken slim regelt.


Alles over Nationale Hypotheek Garantie  Bekijk het e-book

Ontdek binnen 10 minuten jouw voordeligste hypotheek