De Hypotheekakte: de kleine lettertjes uitgelegd
Gepubliceerd
24 augustus 2018
Laatst geüpdatet
20 augustus 2019
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 24 augustus 2018
- Laatst geüpdate: 20 augustus 2019
- Leestijd: 4 minuten
Nadat je eindelijk een woning hebt gevonden, wordt het vervolgens tijd voor het officiële gedeelte: het passeren. Daar krijg je een pagina’s dikke hypotheekakte onder je neus vol met juridische jargon en moeilijke zinnen. Of je even een krabbeltje wilt zetten. Maar, wacht even: waar zet je eigenlijk precies je handtekening onder?
Wat is een hypotheekakte?
Koop jij een huis met een hypotheek, dan teken je tijdens de overdracht bij de notaris de hypotheekakte. Hierin staat vastgelegd dat je jouw nieuwe woning als onderpand aanbiedt in ruil voor de hypotheek. De akte moet worden getekend door jou, de geldverstrekker en de notaris. In de praktijk wordt de geldverstrekker vaak vertegenwoordigd door een medewerker van het notariskantoor.De grootste aankoop van je leven
Met het tekenen van de akte ga je een grote financiële verplichting aan, waar je voor een lange tijd aan vastzit. Zodra je je krabbeltje hebt gezet, word je namelijk ingeschreven bij het kadaster en heb je officieel een hypotheek op jouw naam. Vanaf dat moment moet je ook voldoen aan de betalingsverplichting die daarbij komt kijken.Waar zet je je handtekening onder?
Zou jij je handtekening zetten onder een contract zonder dat je weet wat erin staat? De kans is groot dat het antwoord hierop ‘nee’ is. Dat zou onverantwoord zijn. Toch blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht dat de hypotheekakte voor veel mensen lastig te begrijpen is. En dat terwijl er in de eerste helft van 2018 maar liefst 86.000 aktes zijn getekend.Inhoud van de akte
Het is dus van belang dat je weet wat erin staat, maar de aktes kunnen nogal van elkaar verschillen. Iedere geldverstrekker houdt er een andere variant op na. Bij de één is het een lang en gedetailleerd verslag, terwijl het bij de ander kort en bondig is. Dat maakt het er natuurlijk niet makkelijker op, maar geen nood: onderstaande zaken staan er in elk geval in.
- Gegevens van de betrokken partijen. Dat zijn jij, de notaris en de geldverstrekker;
- Het hypotheekbedrag. In geval van gedwongen verkoop, is dit het bedrag dat de geldverstrekker direct kan opeisen;
- Het adres van jouw nieuwe woning, ook wel het onderpand van de hypotheek;
- Informatie over de afgesproken hypotheek. Denk aan de hypotheekrente, het aflossingsbedrag, rentevaste periode en hypotheekvorm.
Hypotheekrecht
Als je de akte hebt getekend, geef je de geldverstrekker ‘hypotheekrecht’ op het huis. Dat is op het eerste gezicht misschien even schrikken: het hypotheekbedrag dat vermeld staat, is vele malen hoger dan het bedrag dat je hebt geleend. Op dit moment 160% van de woningwaarde.
Ben je dit ook verschuldigd als het misgaat? Nee, de schuld is nooit hoger dan de hoofdsom en de hypotheekrente. Loopt het echt uit de hand, dan draai je ook op voor een eventuele boeterente en de verkoopkosten. Omdat deze kosten aardig kunnen oplopen, staat in de akte tot welk bedrag de geldverstrekker maximaal in rekening mag brengen. 160% van de woningwaarde dus.
Pandrecht
In ruil voor het hypotheekrecht geef je de geldverstrekker pandrecht, oftewel: het recht om het pand en de roerende zaken te verkopen als jij de kosten niet meer kunt opbrengen. Het gaat hier om zaken die vastzitten aan het huis, niet jouw inboedel. Zaken zoals je laptop of televisie vallen hier dus niet onder.De hypotheekbedingen op een rij
Tot slot staan er in de akte een aantal hypotheekbedingen vastgelegd. Dit zijn verplichtingen waar je aan moet voldoen als je een hypotheek afsluit.
Huurbeding
Een belangrijke verplichting is het huurbeding, wat betekent dat je het onderpand, jouw woning, niet zonder toestemming mag verhuren. De geldverstrekker wilt bij een eventuele gedwongen verkoop een zo hoog mogelijke opbrengst voor je woning. Als je een huis verhuurt, kan dat een negatieve invloed hebben op de woningwaarde.
Het niet-wijzigingsbeding
In de akte staat dat je het pand niet zonder toestemming van gedaante mag veranderen. Dat betekent bijvoorbeeld dat je van een woning geen bedrijfspand mag maken en andersom. Ook mag je verbeteringen of veranderingen aan de woning niet ongedaan maken als de bank tot verkoop overgaat.
Het beheers- en ontruimingsbeding
Verder kent het contract een beheers- en ontruimingsbeding. De geldverstrekker bedingt hiermee dat het huis overgenomen kan worden als je in gebreke wordt gesteld of als er tot verkoop over wordt gegaan.
Op naar de notaris!
Check-check-dubbel-check. Je bent nu klaar voor het bezoekje aan de notaris. Wil jij weten wat je daar - naast het tekenen van dit belangrijke document - nog meer gaat doen? Lees dan eens ons gratis e-book ‘naar de notaris’. Helemaal gratis!
Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.