Hypotheekadvies kosten vergelijken: 5 tips om je op weg te helpen

Je hebt je droomhuis gevonden. Alles klopt: de ligging, de indeling en het aantal kamers. Nu alleen de financiering nog. Je besluit om een hypotheekadviseur in te schakelen, zodat je zeker weet dat je straks de hypotheek afsluit die het best bij je past. Het valt je echter op dat de prijzen voor hypotheekadvies behoorlijk uiteen lopen. Wil jij niet te duur uit zijn en daarom hypotheekadvies kosten vergelijken? Met deze 5 tips weet je waar je op moet letten.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
3 juni 2019
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 3 juni 2019
- Leestijd: 3 minuten

Je hebt je droomhuis gevonden. Alles klopt: de ligging, de indeling en het aantal kamers. Nu alleen de financiering nog. Je besluit om een hypotheekadviseur in te schakelen, zodat je zeker weet dat je straks de hypotheek afsluit die het best bij je past. Het valt je echter op dat de prijzen voor hypotheekadvies behoorlijk uiteen lopen. Wil jij niet te duur uit zijn en daarom hypotheekadvies kosten vergelijken? Met deze 5 tips weet je waar je op moet letten.

Hypotheekadvies kosten vergelijken sinds het provisieverbod

Een aantal jaar geleden kregen adviseurs provisie van de geldverstrekker waar ze jou aanbrachten. Dat ging echter niet altijd eerlijk: het kon goed zijn dat de adviseur jou een aanbieder aanraadde, omdat hij daar een hogere provisie kreeg. Om die reden is in 2013 het provisieverbod ingesteld. Je krijgt nu beter advies, maar daar betaal je wel zelf voor. Het is daarom slim om de hypotheekadvieskosten te vergelijken.

Tip 1:  Kies onafhankelijk

Het lijkt misschien een goed idee om voor hypotheekadvies aan te kloppen bij je eigen bank. Wel zo makkelijk, met deze partij ben je immers bekend. Er is alleen een grote ‘maar’: het advies van de bank is beperkter dan bij een tussenpersoon. In de meeste gevallen vergelijkt en adviseert de bank namelijk alleen haar eigen hypotheken. De kans is klein dat daar meteen de hypotheek bij zit die het beste bij jou past.

Tip 2: let op het aanbod

Kies je voor een onafhankelijke adviseur, dan zit je meestal goed. Meestal, want er zijn ook ‘onafhankelijke’ hypotheekadviseurs die slechts zaken doen met een beperkt aantal hypotheekaanbieders. Niet helemaal onafhankelijk dus. Het is daarom belangrijk om goed op het aanbod te letten. Vaak kun je op de website terugvinden met welke partijen jouw adviseur samenwerkt. Hoe meer hypotheekverstrekkers dat zijn, hoe beter het advies is dat je kunt verwachten.

Hypotheek kosten vergelijken

Tip 3: een all-in prijs

Hanteert de hypotheekadviseur een vast tarief of betaal je een vergoeding per uur? Het is goed om hiervan op de hoogte te zijn en hier van tevoren afspraken over te maken. Zo weet je meteen waar je aan toe bent. Wel zo fijn! Daarnaast is het raadzaam om te bekijken wat de adviseur allemaal doet voor de prijs die hij rekent. Dat verschilt per hypotheekadviseur. Bij sommige adviseurs is de prijs alleen gebaseerd op het hypotheekadvies, terwijl andere hypotheekadviseurs een vaste prijs hanteren voor advies, het afsluiten van de hypotheek en bijbehorende verzekeringen.

Tip 4: betrouwbaarheid hypotheekadviseur

Naast het aanbod, is ook de kwaliteit van het advies van belang. Je wilt natuurlijk goed worden geadviseerd over zo’n complex financieel product. Vraag de hypotheekadviseur die jij op het oog hebt daarom naar zijn licentie, vergunningen en keurmerken, zoals bijvoorbeeld Erkend Hypotheekadviseur (SEH) en gecertificeerd financieel planner (FFP). Check ook even of de adviseur niet voorkomt op de waarschuwingslijst van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Anders wordt goedkoop, wellicht duurkoop.

Tip 5: check referenties

Dankzij het internet is het tegenwoordig een stuk makkelijker geworden om het kaf van het koren te scheiden. Op vergelijkingssites zoals Independer en Advieskeuze kun je bijvoorbeeld zien wat andere klanten van hun adviseur vonden. Deze informatie kan je helpen bij het zoeken van een geschikte hypotheekadviseur, maar vertrouw niet blind op de beoordelingen. Dat een klant blij is met zijn advies wil namelijk niet meteen zeggen dat hij of zij goed of volgens de regels is geadviseerd.

Een hypotheek afsluiten

Sta jij op het punt om een hypotheek af te sluiten? Of wil je simpelweg meer weten over het aanvraagproces van een hypotheek? Download dan gratis de checklist Hypotheek afsluiten. Daarin lees je:

  • uitleg over wat een hypotheek eigenlijk is;
  • alle stappen die je gaat doorlopen;
  • welke documenten je moet aanleveren.



Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.



Deel via:

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek