ABN AMRO hypotheek: wat kun je verwachten?

Je hebt al een tijdje in je hoofd zitten dat je een huis wilt kopen. Een woning, helemaal van jou. Maar daar is natuurlijk wel een hypotheek voor nodig. En het aanbod van hypotheekaanbieders is behoorlijk groot. Om je te helpen bij je keuze, lichten we ze een voor een uit. Vandaag is de ABN AMRO hypotheek aan de beurt.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
10 juni 2020
Leestijd
5 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 10 juni 2020
- Leestijd: 5 minuten

Je hebt al een tijdje in je hoofd zitten dat je een huis wilt kopen. Een woning, helemaal van jou. Maar daar is natuurlijk wel een hypotheek voor nodig. En het aanbod van hypotheekaanbieders is behoorlijk groot. Om je te helpen bij je keuze, lichten we ze een voor een uit. Vandaag is de ABN AMRO hypotheek aan de beurt.

ABN Amro

ABN AMRO hypotheek

Iedereen kent de ABN AMRO bank wel. Maar wist je ook dat ze via de ABN AMRO Hypotheken Groep hypotheken aanbieden? Vanuit eigen naam, maar ook onder merken als Florius en MoneYou. In dit blog hebben we het over de hypotheken vanuit ABN AMRO zelf.

De bank wil mensen aanmoedigen om alleen risico’s te nemen als ze weloverwogen zijn. Maar past dit ook bij jou? Laten we eens wat voorwaarden bekijken.

Hypotheekrente en voorwaarden

De hypotheekrente van ABN AMRO ligt over het algemeen aan de hogere kant. Hiertegenover staat wel dat ze vaak wat ruimer denken als het om lastige hypotheekaanvragen gaat. 

Op Knab.nl kun je de hypotheekrentes en voorwaarden van bijna alle hypotheekverstrekkers met elkaar vergelijken. Handig om in gedachten te houden, want je wilt natuurlijk niet dertig jaar vastzitten aan een lening die niet bij je past.

Rente vast laten zetten?

Tijdens de rentevaste periode staat je rente vast. Dit geeft veel zekerheid, maar je kunt er niet van profiteren als de rente tijdens deze periode daalt. Bij ABN AMRO kun je tussentijds de rentevaste periode aanpassen. Je betaalt hier wel een boete voor. Ben je van plan om tussentijds je rente aan te passen? Kijk dan even of de opbrengsten echt wel hoger zijn dan de kosten.

Rentemiddeling
Je kunt de boete betalen vanuit je rente bij ABN AMRO. Sommige andere hypotheekverstrekkers hebben deze regeling ook. Je betaalt dan een percentage tussen de huidige (lage) hypotheekrente en de rente die je vast had gezet. Dit heet rentemiddeling. Zo hoef je niet in een keer een flink boetebedrag op te hoesten.

Hypotheekofferte: wat is voordelig?

ABN AMRO heeft de Budget Hypotheek en de Woning Hypotheek. Van allebei is de hypotheekofferte drie maanden geldig, maar alleen bij de Woning Hypotheek kun je deze kosteloos met zes maanden verlengen. Daalt de marktrente tussentijds? Dan verandert de hypotheekrente van de Woning Hypotheek offerte mee. Bij de Budget Hypotheek gebeurt dit niet. Als je je hypotheekrente voor een bepaalde tijd vast zet, betaal je bij deze wel 0,1% minder rente dan bij de Woning Hypotheek.

Extra aflossen: boete betalen?

Heb je een hypotheek met variabele rente? Dan mag je zoveel extra aflossen als je wilt, zonder een boete te betalen. Als je bij ABN AMRO een rentevaste periode hebt, kun je tot 10% van de oorspronkelijke lening boetevrij aflossen per jaar.

Wil je meer aflossen? Dan kun je dit zonder boete doen wanneer de rentevaste periode eindigt. Let wel op dat extra aflosssen misschien niet de beste optie voor jou is. Bespreek dus even met je hypotheekadviseur of dit een goed idee is.

Hoe zit het met het overlijdensrisico?

Het is belangrijk om rekening te houden met de toekomst. Je staat er nu liever niet bij stil, maar jij of je partner kunnen tijdens de looptijd komen te overlijden. Wat gebeurt er dan met de nabestaanden? Er valt misschien een heel inkomen weg.

Als je wilt dat je kinderen en partner na jouw overlijden in het huis kunnen blijven wonen, sluit je een overlijdensrisicoverzekering af. De meeste hypotheekverstrekkers verplichten deze verzekering, maar ABN AMRO niet. 

Wat als je wilt verhuizen?

Het kan dat je na een paar jaar toch wilt verhuizen. Misschien ligt er wel gezinsuitbreiding op de loer. Maar ondertussen gaat je hypotheek nog een aantal jaar mee. Heb jij een ABN AMRO hypotheek die je goed bevalt? Dan kun je deze meenemen naar je nieuwe woning.

Overbruggingslening
Is jouw huidige woning nog niet verkocht, maar wil je wel al een nieuwe woning kopen? Dan kun je de opbrengst van de oude woning nog niet gebruiken om je nieuwe woning te financieren. Hiervoor bestaat de overbruggingslening. Bij ABN AMRO kun je deze lening ook afsluiten, met een aantal voorwaarden. Zo duurt de lening maximaal 24 maanden en betaal je een afsluitprovisie van 0,5%.

Verbouwen: hoe betaal je dat?

Van plan om te verbouwen? Dat is een leuke, maar vaak ook kostbare klus. Gelukkig biedt ABN AMRO (net als veel andere verstrekkers) verschillende manieren om je verbouwing te betalen uit je hypotheek.

Hoger registreren
Je kunt een extra bedrag lenen zonder tussentijds naar de notaris te gaan. De notaris zet dan van te voren een hoger bedrag in het register dan dat je leent. Dit heet een hogere inschrijving. ABN AMRO kijkt wel naar jouw financiële situatie. Een hogere inschrijving betekent dus niet per se dat je het bedrag ook kunt lenen.

Rekenvoorbeeld
Stel dat je de lening voor je woning laat inschrijven voor € 270.000. Je leent € 250.000. Je kunt dan later nog een bedrag van € 20.000 lenen, zonder dat je naar de notaris hoeft.

Tweede hypotheek
Wist jij tijdens het afsluiten van de lening voor je woning nog niet dat je een paar jaar later zou gaan verbouwen? Als het een flinke verbouwing is, kun je een tweede hypotheek afsluiten. Je kunt ook met je hypotheekadviseur overleggen of het slim is om je huidige lening over te sluiten.

Bouwdepot
Je kunt natuurlijk ook een bouwdepot nemen. Dit is een onderdeel van je lening waar je de bouw of verbouw van je huis mee kunt betalen. Het bouwdepot loopt bij ABN AMRO 18 maanden en kun je een keer met 6 maanden verlengen. De bank beoordeelt of je de verlenging krijgt.

Extra lenen voor een duurzame woning

Ben je van plan om een duurzame woning te kopen? Dan kun je bij ABN AMRO meer lenen. Als de woning een energielabel A of hoger heeft, kun je tot € 9.000 extra lenen voor je woning. Is jouw oog gevallen op een huis dat zelf energie opwekt? Dan kun je tot wel € 25.000 extra lenen. Er zitten wel voorwaarden aan verbonden, je moet bijvoorbeeld een minimaal toetsinkomen van
€ 32.000 hebben.

Denk aan de toekomst

Je hebt nu een beter beeld gekregen over de hypotheekverstrekker ABN AMRO, maar er zijn natuurlijk nog veel meer verstrekkers op de markt. Kijk niet alleen naar je voorkeuren van dit moment, maar probeer ook rekening te houden met de toekomst. Een hypotheekadviseur kan je helpen om de juiste beslissing te nemen. Zo weet je zeker dat je ook over dertig jaar nog blij bent met je keuze.

Wil jij tot die tijd geldverstrekkers vergelijken op rente en voorwaarden? Dat kan, met onze hypothekenvergelijkerKaylee Portegies Zwart
Dit artikel is geschreven door Kaylee en wordt je aangeboden door Knab, waar je al je geldzaken overzichtelijk op één plek hebt.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Vergelijk hypotheken op rentes en voorwaarden  Vergelijk direct

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek