Rentemiddeling: wij geven antwoord op 6 vragen

Iedereen weet dat de hypotheekrente momenteel erg laag is. Dat is prettig voor mensen die pas net met hun huizenjacht beginnen. Maar wat als jij jaren geleden hebt gekozen voor een hypotheek met vaste rente? Dan lijkt het erop dat je weinig aan deze lage tarieven hebt. Balen. Vooral als de rentevaste periode voorlopig nog niet eindigt. Maar er is een manier waarop je misschien toch nog kunt profiteren van de lage rentes. Steeds meer hypotheekverstrekkers bieden namelijk rentemiddeling aan. Is dit een goede oplossing voor jou?
Gepubliceerd
8 september 2017
Laatst geupdate
3 juni 2019
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 3 juni 2019
- Leestijd: 3 minuten

Iedereen weet dat de hypotheekrente momenteel erg laag is. Dat is prettig voor mensen die pas net met hun huizenjacht beginnen. Maar wat als jij jaren geleden hebt gekozen voor een hypotheek met vaste rente? Dan lijkt het erop dat je weinig aan deze lage tarieven hebt. Balen. Vooral als de rentevaste periode voorlopig nog niet eindigt. Maar er is een manier waarop je misschien toch nog kunt profiteren van de lage rentes. Steeds meer hypotheekverstrekkers bieden namelijk rentemiddeling aan. Is dit een goede oplossing voor jou?

Rentemiddeling

Rentemiddeling in het kort

Met rentemiddeling krijg je nog vóór het einde van de lopende rentevaste periode een nieuwe rentevaste periode. Wat bepaalt de hypotheekrente die je voortaan gaat betalen? Dit is gebaseerd op het gemiddelde van de vaste rente van jouw huidige hypotheek en de actuele rente. Op die manier kun je soms dus toch nog profiteren van de huidige tarieven. Let wel op: je betaalt een boete voor zo’n aanpassing.

Oké. Soms kun je dus tegen een boete jouw rente middelen. Maar welke kosten komen hier precies bij kijken? En wanneer is het een verstandige keuze? Check de rest van het blog voor de antwoorden!

1. Wat zijn de kosten?

Als je de hypotheekrente middelt betaal je boeterente over de resterende periode van jouw huidige vaste rente. Dit bedrag betaal je niet in één keer. De boeterente is onderdeel van het nieuwe rentepercentage. Zo betaal je de kosten dus verspreid terug tijdens de nieuwe rentevaste periode. Iedere geldverstrekker berekent de kosten op zijn eigen manier.

Bekijk per aanbieder goed of je ook advies- of administratiekosten moet betalen. De onderlinge verschillen zijn namelijk behoorlijk groot. En schakel jij de hulp van een hypotheekadviseur in? Houd dan ook rekening met die kosten.

2. Wat zijn de voordelen? 

Jouw maandlasten dalen direct als jij een lagere hypotheekrente middelt. Ook scheelt het dat je de boete voor de aanpassing gespreid betaalt. Zo kun je toch nog profiteren van de huidige lage rentetarieven. En je weet waar je de komende tijd aan toe bent. Je zet de rente immers weer voor langere tijd vast.

3. Wat zijn de nadelen?

Het nadeel van bemiddelen is dat je niet meteen kunt zeggen of het verstandig is. Je weet namelijk niet wat de rentes in de toekomst zullen zijn. In sommige gevallen is het dan ook voordeliger om de huidige rentevaste periode gewoon uit te zitten. Eigenlijk kun je pas op het moment dat jouw oorspronkelijke rentevaste periode afloopt bepalen of je de juiste keuze maakt.

4. Rente middelen of oversluiten?

Kies je voor oversluiten? Dan stop je per direct met je lopende rentevaste periode. Je zet je huidige hypotheek om naar een andere vorm of sluit deze zelfs bij een geheel andere aanbieder af. Daarvoor betaal je soms wel een flinke boete aan je huidige hypotheekverstrekker. Ook moet je rekening houden met kosten voor bijvoorbeeld de notaris en de adviseur. Het voordeel ten opzichte van rente middelen is dat je meteen van de lagere rentetariefen kunt profiteren.

Of oversluiten interessanter is dan een middeling hangt er eigenlijk vanaf of je met eigen geld de oversluitboete kunt betalen. Informeer bij de geldverstrekker wat voor beide opties de voorwaarden zijn. En schakel een hypotheekadviseur in als je een duidelijk beeld wilt krijgen wat oversluiten of middelen voor jou precies betekent.

5. Hoe zit het met de belasting?

Lange tijd zagen veel hypotheekverstrekkers het aanbieden van middeling als een obstakel. Er was namelijk onduidelijkheid over de belasting en administratie rondom boeterente. Boeterente bestaat namelijk uit twee delen: opslag voor boeterente en opslag voor andere risico’s. Die eerste was altijd al aftrekbaar. Maar de opslag voor andere risico’s werd eerst niet gezien als een rente die bij de eigenwoningschuld hoort.

De Staatssecretaris van Financiën heeft nu voor helderheid gezorgd. Boeterente wordt nu in zijn geheel gezien als rente voor eigenwoningschuld en dus als aftrekbare rente. Bovendien kunnen huiseigenaren in 2016 die de belastingaftrek voor de boeterente eerder nog niet hebben aangevraagd dit voor 2011 en later alsnog doen.

6. Kan ik bij elke hypotheekverstrekker de rente middelen?

Je kunt de rente alleen middelen bij je eigen hypotheekverstrekker. Niet elke verstrekker biedt middeling aan. Momenteel zijn er zes partijen die dit wel doen. Dit zijn Woonfonds Hypotheken, Centraal Beheer, ING, Obvion, Regiobank en SNS. Het aantal groeit wel steeds meer. Dit komt doordat er nu duidelijkheid is over de belastingaftrek voor de boeterente. Zo gaan ABN AMRO en Rabobank in de loop van 2016 deze middeling ook aanbieden.

De invloed van hypotheekrente

Wil jij meer weten over rentestanden en wat de hypotheekrente die je kiest betekent voor je maximale hypotheek? Download gratis het e-book Hypotheekrente en je weet het binnen een paar minuten.
Annika Bolhuis
Dit artikel is geschreven door Annika en wordt je aangeboden door Knab, de plek waar jij ál jouw financiële zaken slim regelt.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Alles weten over hypotheekrente?  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek