Rentemiddeling: wij geven antwoord op 6 vragen
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
8 juni 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 8 juni 2020
- Leestijd: 3 minuten
Iedereen weet dat de hypotheekrente momenteel erg laag is. Dat is prettig voor mensen die pas net met hun huizenjacht beginnen. Maar wat als jij jaren geleden hebt gekozen voor een hypotheek met vaste rente? Dan lijkt het erop dat je weinig aan deze lage tarieven hebt. Balen. Vooral als de rentevaste periode voorlopig nog niet eindigt. Maar er is een manier waarop je misschien toch nog kunt profiteren van de lage rentes. Steeds meer hypotheekverstrekkers bieden namelijk rentemiddeling aan. Is dit een goede oplossing voor jou?
1. Wat is rentemiddeling?
Met rentemiddeling breek je je lopende rentevaste periode open om je hypotheekrente te vervangen door een gemiddelde van je oude en de actuele, lage hypotheekrente. Op die manier kun je soms dus toch nog profiteren van de huidige tarieven. Let wel op: je betaalt een boete voor zo’n aanpassing.
Soms kun je dus tegen een boete jouw rente middelen. Maar welke kosten komen hier precies bij kijken? En wanneer is het een verstandige keuze?
2. Wat zijn de kosten van rentemiddeling?
Als je de hypotheekrente middelt betaal je boeterente over de resterende periode van jouw huidige vaste rente. Dit bedrag betaal je niet in één keer. De boeterente is onderdeel van het nieuwe rentepercentage. Zo betaal je de kosten dus verspreid terug tijdens de nieuwe rentevaste periode. Iedere geldverstrekker berekent de kosten op zijn eigen manier.
Bekijk per aanbieder goed of je ook advies- of administratiekosten moet betalen. De onderlinge verschillen zijn namelijk behoorlijk groot. En schakel jij de hulp van een hypotheekadviseur in? Houd dan ook rekening met die kosten.
3. Wat zijn de voordelen en nadelen van het middelen van rente?
Jouw maandlasten kunnen direct dalen als jij een lagere hypotheekrente middelt, mits de boeterente niet te hoog uitpakt. Ook scheelt het dat je de boete voor de aanpassing gespreid betaalt. Zo kun je misschien toch nog profiteren van de huidige lage rentetarieven. En je weet waar je de komende tijd aan toe bent. Je zet de rente immers weer voor langere tijd vast.
Het nadeel van middelen is dat je er extra kosten voor betaalt. Ook kun je niet meteen kunt zeggen of het verstandig is. Je weet namelijk niet wat de rentes in de toekomst zullen zijn. In sommige gevallen is het dan ook voordeliger om de huidige rentevaste periode gewoon uit te zitten. Eigenlijk kun je pas op het moment dat jouw oorspronkelijke rentevaste periode afloopt bepalen of je de juiste keuze maakt.
4. Is rentemiddeling aftrekbaar?
Jazeker! De kosten die je maakt voor rentemiddelen zijn fiscaal aftrekbaar. Dat geldt sinds 2015 ook voor de boeterente. Dit valt onder de kosten voor je hypotheek die je eenmalig mag aftrekken bij de aangifte Inkomstenbelasting (IB-aangifte). Je moet hiervoor wel recht hebben op de aftrek van hypotheekkosten.
5. Rente middelen of oversluiten?
Kies je voor oversluiten? Dan stop je per direct met je lopende rentevaste periode. Je zet je huidige hypotheek om naar een andere vorm of sluit deze zelfs bij een geheel andere aanbieder af. Daarvoor betaal je soms wel een flinke boete aan je huidige hypotheekverstrekker. Ook moet je rekening houden met kosten voor bijvoorbeeld de notaris en de adviseur. Het voordeel ten opzichte van rente middelen is dat je meteen van de lagere rentetarieven kunt profiteren.
Of oversluiten interessanter is dan een middeling hangt er eigenlijk vanaf of je met eigen geld de oversluitboete kunt betalen. Informeer bij de geldverstrekker wat voor beide opties de voorwaarden zijn. En schakel een hypotheekadviseur in als je een duidelijk beeld wilt krijgen wat oversluiten of middelen voor jou precies betekent.
6. Kan ik bij elke hypotheekverstrekker de rente middelen?
Je kunt de rente middelen bij je eigen hypotheekverstrekker. Let op, niet elke verstrekker biedt middeling aan. Zo doen ING en ABN AMRO het wel, maar Rabobank tijdelijk niet. Vraag dus bij je eigen hypotheekverstrekker op of je jouw rente kunt laten middelen.
De invloed van hypotheekrente
Wil jij meer weten over rentestanden en wat de hypotheekrente die je kiest betekent voor je maximale hypotheek? Download gratis het e-book Hypotheekrente en je weet het binnen een paar minuten.
Annika Bolhuis
Annika werkte tussen 2015 en 2017 bij Knab. In die tijd schreef ze verschillende artikelen over het regelen van je geldzaken.