Florius hypotheek afsluiten: dit is de deal

Je woont al een paar jaar in je vrijgezellenwoning en je hebt het er goed naar je zin gehad. Alleen... Je vrijgezellentijd ligt alweer een tijdje achter je. Je vriendin vindt het mooi geweest en eigenlijk ben jij ook wel toe aan een plekje voor jullie samen. Je zit te denken aan een koopwoning, zo investeer je gelijk in de toekomst. Maar bij wie sluit je jouw hypotheek af? Om jou op weg te helpen bij je keuze lichten we ze stuk voor stuk uit. We beginnen met Florius, een Nederlandse hypotheekverstrekker.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
11 juni 2020
Leestijd
5 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 11 juni 2020
- Leestijd: 5 minuten

Je woont al een paar jaar in je vrijgezellenwoning en je hebt het er goed naar je zin gehad. Alleen... Je vrijgezellentijd ligt alweer een tijdje achter je. Je vriendin vindt het mooi geweest en eigenlijk ben jij ook wel toe aan een plekje voor jullie samen. Je zit te denken aan een koopwoning, zo investeer je gelijk in de toekomst. Maar bij wie sluit je jouw hypotheek af? Om jou op weg te helpen bij je keuze lichten we ze stuk voor stuk uit. We beginnen met Florius, een Nederlandse hypotheekverstrekker.

Florius

Florius: winnaar hypotheekprijzen

In november 2015 won Florius de Gouden Spreekbuis Hypotheekverstrekkers. De hypotheekverstrekker doet volgens de vakjury aan innovatie die relevant is voor de klant. In 2013 won de verstrekker ook al de Hypotheek Award. Florius heeft de award gekregen voor de dienst Proactief Klantbeheer, waarmee ze klanten meer inzicht wil geven in hun hypotheek. De hypotheekverstekker wil graag transparant zijn en denkt met je mee. Een onafhankelijke jury reikte de prijs uit.

Rentevaste periode: een beetje flexibel?

De rentevaste periode is de periode waarin de hypotheekrente vaststaat. Over het algemeen geldt: hoe korter de rentevaste periode, hoe lager het rentepercentage. Als je je rente langer vast zet, heb je wel weer meer zekerheid. Bij Florius is het mogelijk om ook tussentijds de rentevaste periode aan te passen. Op deze manier kun je er toch van profiteren wanneer de rente daalt. Je betaalt dan wel een boete, die onder andere afhangt van de resterende looptijd van je rentevaste periode en de hoogte van je rente. Let dus op of deze aanpassing gunstig voor je is.

Welke hypotheekvorm past bij jou?

Sinds 2013 is de regel ingevoerd dat je moet aflossen om recht te hebben op de hypotheekrenteaftrek. Florius biedt verschillende hypotheekvormen aan, maar je krijgt tegenwoordig dus alleen nog hypotheekrenteaftrek met de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek.

Heb je al een Florius hypotheek?
Florius biedt verder onder andere de aflossingsvrije hypotheek en de spaarhypotheek aan. Heb je een van deze hypotheken voor 2013 afgesloten? Dan zou je je hypotheek bij een verhuizing mee kunnen nemen, zodat je recht houdt op de hypotheekrenteaftrek. 

Hypotheek binnen 24 uur

Florius streeft ernaar om één van de snelste hypotheekverstrekkers te zijn als het gaat om de beoordeling van je hypotheek. Vanaf 13 december 2016 beoordeelt deze bank jouw hypotheekaanvraag dan ook binnen 24 uur, mits jij de benodigde documenten compleet en op de juiste wijze hebt aangeleverd. 

Hoe lang is de hypotheekofferte geldig?

Vanaf het tekenen van de hypotheekofferte ben je zo een hele tijd verder tot de woning van jou is. Je hypotheekofferte moet dan nog wel geldig zijn. Als je snel naar de notaris kunt voor de overdracht, kies je voor een hypotheekofferte die korter geldig is. Het voordeel hiervan is dat de hypotheekrente lager is. De Florius Profijt drie + drie Hypotheek is zo’n offerte met een korte geldigheidsduur. De offerte is drie maanden geldig en kan eventueel nog drie maanden verlengd worden. De Florius Profijt twaalf Hypotheek is, je raadt het al, te verlengen tot twaalf maanden. De rente is hier wat hoger, maar je hoeft niet op al te korte termijn te beslissen. Overleg met de hypotheekadviseur hoe lang jij nodig hebt.

Bereidstellingsprovisie
Wil je de geldigheid van je hypotheekofferte verlengen? Dan moet je vaak een extra bedrag betalen. Dit heet de bereidstellingsprovisie. Bij Profijt drie + drie Hypotheek is deze provisie 0,25% per maand over het hypotheekbedrag. Bij de Profijt twaalf Hypotheek kost verlengen niets.

Boetevrij extra aflossen, kan dat?

Veel hypotheekverstrekkers leggen een boete op als je meer dan 10% (in sommige gevallen 20%) van je geleende bedrag extra af wilt lossen. Florius is een van de eerste hypotheekverstrekkers waar je wel onbeperkt boetevrij extra af kunt lossen, maar dan moet je dit wel doen met eigen geld. Let wel op: extra aflossen kan nadelige gevolgen hebben voor bijvoorbeeld je hypotheekrenteaftrek. Bespreek dus even met je hypotheekadviseur of extra aflossen aantrekkelijk is voor jou.

Wat als je wilt verhuizen?

Waarschijnlijk wil je de komende jaren wel in de woning blijven die je nu op het oog hebt. Maar het is slim om vooruit te denken. Wat nou als je na een tijdje wilt verhuizen? Bij Florius kun je je rente en rentevaste periode meenemen naar je nieuwe hypotheek. Dit heet de Verhuisregeling. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo geldt de Verhuisregeling alleen voor hypotheken met een vaste rente.

De Overbruggingsregeling
Stel dat jij je oude woning nog niet verkocht hebt, maar wel al een nieuw huis op het oog hebt. Het geld van je vorige huis is nog niet beschikbaar, dus dit kun je niet gebruiken voor je nieuwe woning. Florius biedt hiervoor de Overbruggingslening. Deze lening is bedoeld om de periode te overbruggen tussen de aankoop van je nieuwe woning en de verkoop van je vorige. De looptijd van de Overbruggingslening van Florius is maximaal 24 maanden, na deze periode moet je het bedrag aflossen.

Hoe zit het met het overlijdensrisico?

Laten we hopen dat het niet gebeurt, maar stel dat jij of je partner komt te overlijden. Hoe zit het dan met de hypotheek? Bij Florius is het mogelijk om als nabestaande of erfgenaam binnen het eerste jaar na overlijden van bijvoorbeeld je partner de hypotheek geheel of gedeeltelijk boetevrij af te lossen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met het geld van je overlijdensrisicoverzekering. Florius is overigens een van de weinige hypotheekverstrekkers waar je niet per se een overlijdensrisicoverzekering hoeft af te sluiten.

Verbouwen met het bouwdepot

Je kunt de verbouwing van je huis meefinancieren uit je hypotheek. Het bedrag dat je leent voor de verbouwing wordt op een aparte rekening gestort: het bouwdepot. De verbouwing moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen om voor een bouwdepot in aanmerking te komen. Het moet bijvoorbeeld de waarde van je woning vermeerderen en de aanpassingen moeten aan het huis vastzitten. Een bouwdepot bij Florius is achttien maanden geldig. Je kunt eenmalig een verlenging aanvragen van zes maanden, die Florius vervolgens beoordeelt.

Actuele hypotheekrente

Ben jij nog niet toe aan het regelen van je hypotheek, maar wil je in de tussentijd wel op de hoogte blijven van de actuele hypotheekrente? Neem dan vooral een kijkje in onze rentevergelijker.Kaylee Portegies Zwart
Dit artikel is geschreven door Kaylee en wordt je aangeboden door Knab, waar je al je geldzaken overzichtelijk op één plek hebt.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Vergelijk hypotheken op rentes en voorwaarden  Vergelijk direct

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek