Hypotheekrente: vastzetten of toch niet?

De rente is op dit moment nog historisch laag, dus dit is voor jou misschien wel het moment om je droom waar te maken en je (eerste) huis te kopen. Je hebt een paar woningen bezichtigd, je weet wat je wilt en je hebt ook al het een en ander uitgezocht over hypotheken. Alleen ben je er nog niet uit of je je rente wilt laten vastzetten of niet. In dit artikel lees je over de kenmerken van een vaste en variabele rente. 
Gepubliceerd
8 september 2017
Laatst geupdate
9 augustus 2019
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 9 augustus 2019
- Leestijd: 4 minuten

De rente is op dit moment nog historisch laag, dus dit is voor jou misschien wel het moment om je droom waar te maken en je (eerste) huis te kopen. Je hebt een paar woningen bezichtigd, je weet wat je wilt en je hebt ook al het een en ander uitgezocht over hypotheken. Alleen ben je er nog niet uit of je je rente wilt laten vastzetten of niet. In dit artikel lees je over de kenmerken van een vaste en variabele rente. 

Huizenmarkt

Variabele hypotheekrente

Laten we beginnen met een variabele rente: wat houdt dat precies in? De naam zegt het al: bij deze rentevorm beweegt jouw hypotheekrentetarief. De variabele rente is gekoppeld aan de geldende rente waartegen de Europese banken elkaar geld uitlenen, het Euribor tarief. Als die rente stijgt, dan stijgt jouw rentetarief mee. Daalt die rente? Dan daalt jouw rente ook.

Maandlasten
Als je kiest voor variabele rente moet je er wel rekening mee houden dat je maandlasten opeens hoger uitpakken wanneer de rente stijgt. Je moet zeker weten dat je er financieel sterk genoeg voor staat om zo’n schommeling op te kunnen vangen. In de aanvraag voor een hypotheek met variabele rente wordt hier dan ook rekening mee gehouden. Stel jezelf wel de vraag of je goed kunt omgaan met plotseling oplopende maandlasten, of dat het voor jou prettiger voelt om van tevoren te weten waar je aan toe bent.

  • Voordeel: als de variabele rente daalt profiteer je daar direct van.
  • Nadeel: je weet van tevoren niet wat je kunt verwachten omdat het rentepercentage per maand, per kwartaal of per half jaar wordt herzien.

Vaste rente

Bij deze vorm van rente spreek je met de geldverstrekker af dat je rentepercentage voor een bepaalde periode niet verandert. Kies je voor vaste rente, dan kies je voor zekerheid: je weet namelijk vooraf precies wat je aan rente betaalt en voor hoelang. Hier hangt alleen wel een prijskaartje aan. De vuistregel is: hoe langer je de rente gelijk wilt houden, hoe hoger het rentetarief.

  • Voordeel: zekerheid, geen plotselinge stijging van je rentetarief en je maandlasten.
  • Nadeel: als de rente nog verder daalt heb jij daar geen profijt van, want je tarief staat vast.
Hoe pak je het aan?


Je kunt met jouw hypotheekverstrekker afspreken om de rente niet te laten veranderen voor een periode tussen de twee en dertig jaar. Dit wordt de rentevaste periode genoemd. Je kunt op elk moment dat jou gunstig lijkt beslissen je variabele rente te laten vastzetten. Vanaf dan ga je maandelijks het dan geldende rentetarief betalen voor de door jouw gekozen rentevaste periode. Maar welk moment je ook kiest, ook voor deze keuze geldt dat je je niet al teveel moet laten leiden door externe factoren. Verlies vooral je eigen financiële situatie en wensen niet uit het oog.

Waar moet ik rekening mee houden?

Als je overweegt jouw rente van jouw hypotheek te laten vastzetten, stel jezelf dan de volgende vragen:

Hoelang ben je van plan in dit huis te wonen?
Bedenk hoelang je in deze koopwoning wilt blijven wonen als je de rente laat vastzetten. Stel dat je de rente voor 20 jaar vastzet terwijl je maar van plan bent ongeveer 5 jaar in dit huis te blijven, dan zou je die 5 jaar de hogere rente betalen die past bij een periode van 20 jaar.

Wil je de rente toch laten vastzetten, dan kun je ervoor kiezen dat te doen voor de periode dat je van plan bent in dit huis te blijven wonen. Je kunt er ook voor kiezen de rente langer vast te zetten en bij een verhuizing je hypotheek mee te nemen, zodat je ook in je volgende huis nog gebruik kunt maken van dit rentetarief. Je hypotheekadviseur kan je hier meer over vertellen.

Hypotheeksom
Het is belangrijk om in je keuze rekening te houden met de hoogte van je hypotheekschuld. De impact van een rente stijging wordt natuurlijk groter naarmate de som geld waarover de rente wordt gerekend hoger is. Heb jij een hoge hypotheekschuld ten opzichte van je inkomen? Dan heb je waarschijnlijk niet veel financiële ruimte om stijging van de hypotheekrente op te vangen. In dat geval kan het verstandig zijn je rente lang vast te zetten: als de rente ineens gestegen blijkt te zijn na afloop van je korte rentevaste periode, kan dit namelijk grote gevolgen hebben voor je financiële situatie.

Verwachte renteontwikkeling
De positieve economische ontwikkeling zet je nu misschien aan het denken over de rente ontwikkeling. Dat de rente de laatste tijd historisch laag is geweest is een feit, maar we kunnen niet in de toekomst kijken. Je weet uiteindelijk pas achteraf of de rente na het omzetten nog verder gedaald is of juist gestegen.

Wil jij de actuele hypotheekrentes bekijken? Klik dan snel door naar onze rentevergelijker. Zo weet je precies wat de laatste stand van zaken is.Marit Rooijakkers
Marit heeft voor ons geschreven over hypotheekzaken.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Vergelijk hypotheken op rentes en voorwaarden  Vergelijk direct

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek