Crowdfunding investeren: 3 tips voor een succesvolle investering

Wil jij meer uit je spaargeld halen? Dan kun je kiezen uit verschillende spaarvormen of misschien voor beleggen, maar heb je al eens aan crowdfunding gedacht? Zo geef je een ambitieuze ondernemer een steuntje in de rug én heb je kans om een goed rendement te behalen. Maar hoe zorg je nou voor een zo hoog mogelijk rendement? Crowdfunding-expert Ronald Kleverlaan geeft je drie tips. Via crowdfunding investeren Crowdfunding is een relatief nieuwe vorm van investeren. Logisch dus, dat je wat extra informatie zoekt voor je hieraan begint. Als directeur van het Kenniscentrum Alternatieve Financiering (ECAF) bij de Universiteit Utrecht weet Ronald Kleverlaan als geen ander hoe jij het meest uit je crowdfunding investering kunt halen. Hij geeft wekelijks advies over crowdfunding via zijn online nieuwsbrief en deelt zijn kennis nu ook met ons. Zijn drie tips: 1. Weet wat je doet en waar je in investeert Eigenlijk zijn dit twee tips in een, maar ze zijn dan ook behoorlijk belangrijk. Als investeerder kun je zelf kiezen waarin je investeert, dat maakt het zo toegankelijk. “Maar dat is ook gelijk een valkuil”, vertelt Ronald. “Crowdfunding blijft een belegging, je moet dus wel weten wat je doet en wat de risico’s zijn.” Het is daarom belangrijk dat je weet in wat voor bedrijf je investeert en hoe ervaren de oprichter is, maar dat je ook op de hoogte bent van de brancheontwikkelingen. “Verdiep je echt in het bedrijf. Ga niet alleen op basis van een foto en een kwalitatief goede pitch investeren, neem je tijd. De AFM heeft sinds kort de regel dat alle projectinformatie 48 uur beschikbaar moet zijn voor er geïnvesteerd kan worden dus je hebt sinds kort ook de tijd.” 2. Spreid je kansen Het zijn voornamelijk groeiende start-ups en midden- en kleinbedrijven die zich richten tot crowdfunding in Nederland. Daarom is het belangrijk om je kansen te spreiden, vindt Ronald. “Die bedrijven bestaan niet voor eeuwig dus je hebt altijd kans dat jouw lening niet terugbetaald wordt.” “De verwachting is wel dat ergens in 2018 een nieuw wetgevend kader wordt ingevoerd door de regering. Dit zorgt ervoor dat er een strengere selectie is voor bedrijven die kunnen crowdfunden. Maar het risico dat een bedrijf het niet red blijft altijd, hoeveel je ook analyseert en hoeveel regels er ook zijn”, aldus Ronald. Besef ook dat:
Gepubliceerd
28 december 2017
Laatst geüpdatet
8 oktober 2021
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 14 december 2017
- Laatst geüpdate: 8 oktober 2021
- Leestijd: 3 minuten
Wil jij meer uit je spaargeld halen? Dan kun je kiezen uit verschillende spaarvormen of misschien voor beleggen, maar heb je al eens aan crowdfunding gedacht? Zo geef je een ambitieuze ondernemer een steuntje in de rug én heb je kans om een goed rendement te behalen. Maar hoe zorg je nou voor een zo hoog mogelijk rendement? Crowdfunding-expert Ronald Kleverlaan geeft je drie tips. 

Crowdfunding investeren tips-518493-edited.jpg

Via crowdfunding investeren

Crowdfunding is een relatief nieuwe vorm van investeren. Logisch dus, dat je wat extra informatie zoekt voor je hieraan begint. Als directeur van het Kenniscentrum Alternatieve Financiering (ECAF) bij de Universiteit Utrecht weet Ronald Kleverlaan als geen ander hoe jij het meest uit je crowdfunding investering kunt halen. Hij geeft wekelijks advies over crowdfunding via zijn online nieuwsbrief en deelt zijn kennis nu ook met ons. Zijn drie tips: 

1. Weet wat je doet en waar je in investeert

Eigenlijk zijn dit twee tips in een, maar ze zijn dan ook behoorlijk belangrijk. Als investeerder kun je zelf kiezen waarin je investeert, dat maakt het zo toegankelijk. “Maar dat is ook gelijk een valkuil”, vertelt Ronald. “Crowdfunding blijft een belegging, je moet dus wel weten wat je doet en wat de risico’s zijn.”

Het is daarom belangrijk dat je weet in wat voor bedrijf je investeert en hoe ervaren de oprichter is, maar dat je ook op de hoogte bent van de brancheontwikkelingen. “Verdiep je echt in het bedrijf. Ga niet alleen op basis van een foto en een kwalitatief goede pitch investeren, neem je tijd. De AFM heeft sinds kort de regel dat alle projectinformatie 48 uur beschikbaar moet zijn voor er geïnvesteerd kan worden dus je hebt sinds kort ook de tijd.”

2. Spreid je kansen

Het zijn voornamelijk groeiende start-ups en midden- en kleinbedrijven die zich richten tot crowdfunding in Nederland. Daarom is het belangrijk om je kansen te spreiden, vindt Ronald. “Die bedrijven bestaan niet voor eeuwig dus je hebt altijd kans dat jouw lening niet terugbetaald wordt.”

“De verwachting is wel dat ergens in 2018 een nieuw wetgevend kader wordt ingevoerd door de regering. Dit zorgt ervoor dat er een strengere selectie is voor bedrijven die kunnen crowdfunden. Maar het risico dat een bedrijf het niet red blijft altijd, hoeveel je ook analyseert en hoeveel regels er ook zijn”, aldus Ronald.

Besef ook dat:

  • de terugbetaling van de lening afhankelijk is van de kredietwaardigheid van de ondernemer aan wie je geldt uitleent;
  • de lening niet vervroegd opeisbaar is;
  • de investeringen in crowdfunding projecten niet onder de Nederlandse Depositogarantie; beleggerscompensatiestelsel of een ander (wettelijk) garantiestelsel vallen.

Kansen spreiden over veel leningen is heel belangrijk. Investeer niet meer dan 10% van je vrij belegbare vermogen in crowdfunding. En spreid je vermogen door naast crowdfunding ook te sparen en/of beleggen in andere producten (sparen, aandelen, vastgoed, obligaties etc.) om zo risico’s verder te spreiden.

3. Staar je niet blind op bruto rendement

Via crowdfunding investeren levert je vaak meer rendement op, dan je geld op een spaarrekening zetten. Maar Ronald waarschuwt: “Staar je niet blind op gemiddeld bruto rendementen. Die rendementen zijn vaak namelijk heel hoog, zo’n 8%. Maar realiseer je goed dat dit een bruto percentage is.”

Het kan goed zijn dat gedurende de looptijd van jouw investeringen er een aantal bedrijven zijn die jouw lening niet terugbetalen. Je gemiddeld netto rendement wordt dan een stuk lager. “Zoals ik al zei: het is en blijft een belegging dus er zitten risico’s aan. Zorg er daarom voor dat je die risico’s minimaliseert en je netto rendement berekent.”


Xandra Boersma
Xandra werkte tot 2018 als Content Marketeer voor Knab.



Deel via:

Laat je geld beleggen door experts van Knab.  Ontdek het gemak

Iedereen kan beleggen bij Knab