Spaarrente verwachting: wat gebeurt er met jouw saldo in 2018?

In tegenstelling tot de hypotheekrente, blijft de spaarrente maar dalen. Sterker nog, op dit moment is de rente historisch laag. Dat betekent dat we inmiddels wel op het dieptepunt moeten zitten, toch? Gaat de rente dit jaar dan eindelijk weer omhoog? In dit artikel vertellen we je over de spaarrente verwachting in 2018 en hoe die tot stand komt. Let op: dit artikel gaat over 2018. In dit artikel lees je meer over de spaarrente verwachting voor 2020.
Gepubliceerd
11 januari 2018
Laatst geüpdatet
31 december 2019
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 11 januari 2018
- Laatst geüpdate: 31 december 2019
- Leestijd: 4 minuten

In tegenstelling tot de hypotheekrente, blijft de spaarrente maar dalen. Sterker nog, op dit moment is de rente historisch laag. Dat betekent dat we inmiddels wel op het dieptepunt moeten zitten, toch? Gaat de rente dit jaar dan eindelijk weer omhoog? In dit artikel vertellen we je over de spaarrente verwachting in 2018 en hoe die tot stand komt.

Let op: dit artikel gaat over 2018. In dit artikel lees je meer over de spaarrente verwachting voor 2020.

Spaarrente verwachting 2018-201781-edited.jpg

Spaarrente verwachting: hoe zit het nu?

Om te kunnen bepalen wat de spaarrente het aankomende jaar gaat doen, is het belangrijk om te weten hoe het er nu voor staat. De hoogste spaarrente is op dit moment 0,45%, bij Anadolubank en LeasePlan Bank. De grootbanken rekenen op dit moment slechts 0,05% en Triodos zelfs 0%. Let op: dit is de rente op een vrij opneembare spaarrekening. De rentes voor kwartaal of deposito sparen nemen we in dit geval dus niet mee. 

De rente op de markt

De rente verschilt nogal per bank, hoe kan dat? Banken baseren hun rente onder meer op basis van de rente die gehanteerd wordt op de internationale kapitaalmarkten. Dat zit zo: een om rendement te behalen op jouw spaargeld, zet de bank dit geld bijvoorbeeld uit in hypotheken, beleggingen en andere leningen. Het geld dat overblijft wordt geparkeerd bij De Nederlandsche Bank (DNB) en dat kost geld.

Euribor-rente

Hoe dit zit? De bank ontvangt rente over dit bedrag: de Euribor-rente. Of betaalt, want momenteel is die rente negatief, namelijk -0,35%. De Euribor- en andere kapitaalmarktrentes gebruikt de bank als benchmark voor het bepalen van de spaarrentes. Als die rentes laag zijn, is het rendement laag en wordt de spaarrente die jij ontvangt ook verlaagd.

Uitlenen voor beleggingen

Over het geld dat jouw bank uitleent aan bijvoorbeeld beleggers of bedrijven, ontvangt zij rente. Voor leningen die verstrekt worden voor twee jaar of minder wordt het te betalen rentepercentage ook gebaseerd op de Euribor-rente. Leningen die langer lopen krijgen een rente gebaseerd op staatsleningen met dezelfde looptijd. Zijn deze rentes laag, dan krijg jij wederom eveneens een lage rente over jouw spaargeld. Daarom is de hypotheekrente momenteel bijvoorbeeld zo laag. 

Concurrentie tussen banken

Natuurlijk speelt net als in het bedrijfsleven, ook in de bankenwereld concurrentie een grote rol. Als alle banken een hoge rente hanteren, is het immers behoorlijk bad for business om als bank een lage rente door te voeren. Zo raak je al je klanten kwijt. Een flink hogere rente dan de concurrentie is echter ook niet gunstig. De bank trekt dan misschien veel klanten, maar verdient vervolgens minder aan die klanten, omdat er een hoog rentepercentage uitgekeerd moet worden.

Stimuleringsmaatregelen van de ECB

Goed, terug naar de actualiteit. Je weet nu hoe het nu zit met de spaarrentes en hoe die situatie ontstaat, maar wat is de verwachting voor aankomend jaar? De spaarrente is momenteel laag vanwege de stimuleringsmaatregelen die de Europese Centrale Bank (ECB) heeft ingesteld naar aanleiding van de economische crisis. Hiermee wil zij banken stimuleren om leningen te verstrekken, waardoor consumenten en bedrijven gaan investeren en de economie een impuls krijgt.

Spaarrente verwachting 2018

De Euribor-rente is op dit moment negatief, zoals we eerder zeiden. Dat betekent dat het banken geld kost om jouw spaargeld ergens te parkeren, ook bij de DNB. Mocht de Euribor-rente binnenkort niet gaan stijgen, dan zit de kans er dus in dat de spaarrentes nog verder dalen en misschien zelfs negatief worden.

Maatregelen terugdraaien

Gelukkig is de economie weer aan het groeien en is de verwachting dat de ECB de eerder genoemde stimuleringsmaatregelingen langzaamaan terugdraait. Zo halveert de ECB in 2018 haar investering in de economie van 60 naar 30 miljard, hoewel dit niet direct betekent dat de rentes weer omhoog zullen gaan. In september zal de ECB deze maatregel evalueren en eventuele verdere stappen ondernemen.

Meer uit je spaargeld halen

Een concrete voorspelling voor de spaarrente die je in 2018 op je rekening zult ontvangen, is dus lastig te geven. Wat we wel zeker weten, is dat Knab Sparen al vier jaar op rij het Gouden Spaarvarken heeft ontvangen voor de meest renderende spaarrekening. Met slimme technologie en handige alerts helpen we je meer uit je geld te halen. Zodat je ook met een lage spaarrente, zoveel mogelijk profiteert van jouw geld op de bank. 

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend, neem voor meer informatie contact met ons op. Xandra Boersma
Xandra schreef dit artikel voor Knab, de online bank waar je al je geldzaken regelt. Van de hypotheek voor je nieuwe woning tot aan je financiële planning.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Altijd een goede spaarrente krijgen?  Lees meer

Iedereen kan beleggen bij Knab