Zo doe je als zzp’er aangifte inkomstenbelasting over 2018

Je bent zzp’er en de Belastingdienst vraagt je om aangifte te doen voor de inkomstenbelasting. Dan wil je vast weten hoe het zit. Wat vul je in? En hoe gebruik je de aftrekposten voor zzp’ers? Zoveel vragen, maar gelukkig ook heel veel antwoorden. Je leest ze in dit artikel.
Gepubliceerd
28 november 2018
Laatst geüpdatet
22 februari 2022
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 28 november 2018
- Laatst geüpdate: 22 februari 2022
- Leestijd: 2 minuten

Je bent zzp’er en de Belastingdienst vraagt je om aangifte te doen voor de inkomstenbelasting. Dan wil je vast weten hoe het zit. Wat vul je in? En hoe gebruik je de aftrekposten voor zzp’ers? Zoveel vragen, maar gelukkig ook heel veel antwoorden. Je leest ze in dit artikel.

GettyImages-903322032 (1)-531747-edited

Inkomstenbelasting betalen als zzp’er?

Je betaalt als zzp’er inkomstenbelasting als je deelneemt aan het economisch verkeer. Je neemt hieraan deel als je werkt voor één of meerdere opdrachtgevers. Zij betalen jou een zakelijke vergoeding voor het werk dat je voor hen verricht. Hiervoor heb je je eerder ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De Belastingdienst merkt je in zo’n situatie aan als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Wat dat voor jou betekent, leggen we nu uit.

Je betaalt belasting over de winst uit je onderneming

Als je als zzp’er ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, betaal je belasting over de winst uit je onderneming. Je zou deze winst kunnen zien als een soort bruto inkomen. Je kunt de hoogte van dit bruto inkomen verlagen met het gebruik van aftrekposten speciaal voor zzp’ers en met reguliere aftrekposten. Jouw inkomen na de toepassing van deze aftrekposten vormt je belastbaar inkomen, samen met je andere inkomsten die vallen onder box 1.

Inkomstenbelasting betalen: box 1

Over het belastbaar inkomen betaal je inkomstenbelasting. Deze vorm van inkomstenbelasting telt mee voor box 1. Als je naast je ondernemerschap nog andere inkomsten hebt die vallen onder box 1, tellen deze ook mee voor het belastbaar inkomen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je ook nog in loondienst werkt of inkomsten hebt uit je woning. Het aangifteprogramma van de Belastingdienst helpt je hiermee tijdens het invullen van de aangifte. 

Betalen van inkomstenbelasting verloopt anders dan je misschien gewend bent

Als zzp’er ontvang je direct een bruto bedrag van je opdrachtgevers. Je moet de inkomstenbelasting over je belastbare inkomen ieder jaar zelf overmaken naar de Belastingdienst. De inning van inkomstenbelasting verloopt voor zzp’ers dus anders dan voor werknemers die in loondienst werken. In dat geval past een werkgever (waarschijnlijk) loonheffing toe en ontvang je als werknemer een periodiek netto salaris. Dit geldt voor zzp’ers dus niet.

Geld apart zetten op een spaarrekening

Geef als zzp’er dus niet zomaar al je geld uit dat je binnenkrijgt. Het is slim om 36% tot 52% van je bruto inkomen te bewaren voor de afdracht van je inkomstenbelasting. Welk percentage jij moet betalen, hangt af van de hoogte van je belastbare inkomen. Dit leggen we nu uit. Onze tip: parkeer dit percentage van je bruto inkomen altijd op een aparte spaarrekening en laat het daar staan totdat je inkomstenbelasting moet betalen. Daarnaast is het ook aan te bevelen om geld te reserveren voor je pensioen en voor de omzetbelasting (ook bekend als btw-aangifte)

De volgende belastingtarieven gelden in box 1 (2018):

knab 2018Benieuwd wat de tarieven zijn voor 2019 en 2020? Lees het artikel over inkomstenbelasting in 2020.

Rekenvoorbeeld inkomstenbelasting box 1

Stel: je hebt als zzp’er in 2018 een bruto jaarinkomen van € 41.000 in box 1. Na aftrek van alle aftrekposten blijft er een belastbaar inkomen van € 28.000 over. Je betaalt dan 36,55% inkomstenbelasting over de eerste € 20.143 die je over 2018 verdiend hebt. De resterende € 7.857 (want € 28.000 minus € 20.143 uit schijf 1 blijft over) van je belastbare inkomen wordt belast in de tweede belastingschijf tegen een percentage van 40,85%. De belastingschijven zijn dus stapelbaar.

Je geld parkeren op een spaarrekening

Ga jij ook je inkomstenbelasting apart zetten? Slim. Bekijk de gratis video over het slim inrichten van je betaalrekening als je meer wilt weten. Wil je liever meteen zelf aan de slag? Ga dan naar Knab Zakelijk. Voor € 7 per maand krijg je 5 complete betaalrekeningen, spaarrekeningen en 500 gratis transacties per jaar. Check snel jouw voordeel!


Stenfinn Deguelle
Stenfinn werkte in 2018 en 2019 voor Knab. Hij schreef verschillende artikelen over (zakelijke) financiën.Deel via:
Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers