Wat is het verschil tussen payrolling, verloning en zzp?

Als je freelancer wordt, bepaal je zelf hoe je dit doet. Er zijn grofweg twee constructies mogelijk. Je kunt ervoor kiezen om jezelf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel als zelfstandige zonder personeel (zzp) of je gaat in loondienst bij een payrollbedrijf. In dit artikel leggen we de verschillen tussen deze constructies aan je uit.
Gepubliceerd
24 oktober 2018
Laatst geüpdatet
23 februari 2022
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 24 oktober 2018
- Laatst geüpdate: 23 februari 2022
- Leestijd: 2 minuten

Als je freelancer wordt, bepaal je zelf hoe je dit doet. Er zijn grofweg twee constructies mogelijk. Je kunt ervoor kiezen om jezelf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel als zelfstandige zonder personeel (zzp) of je gaat in loondienst bij een payrollbedrijf. In dit artikel leggen we de verschillen tussen deze constructies aan je uit.
GettyImages-875249534 (1)-577818-edited

Wat is payrolling?

Payrolling is een constructie waarbij je als freelancer in loondienst bent bij een payrollbedrijf. Je geeft aan het payrollbedrijf door voor welk tarief jij werkt en hoeveel uur je hebt gewerkt. Het payrollbedrijf factureert vervolgens jouw opdrachtgever, en keert aan jou een netto salaris uit.

De voordelen van payrolling

Bij payolling hoeft je niet aan de Wet DBA te voldoen en hoef je dus ook niet met modelovereenkomsten te werken. Bij freelancen volgens een payroll-constructie kies je voor gemak.

Meer zekerheid
Als je besluit om te gaan freelancen via payrolling, bouw je over de door jou gewerkte uren pensioen op via een pensioenfonds. Daarnaast kom je bij de meeste payrollbedrijven in aanmerking voor sociale verzekeringen, waaronder WW, WIA en de Ziektewet. Een fijn gevoel, voor als je bijvoorbeeld ziek wordt. Check wel even of dit ook bij jouw payrollbedrijf en in jouw situatie het geval is.

Houd rekening met aantal gewerkte uren
Vergeet niet dat er bij het bepalen van een uitkering altijd rekening wordt gehouden met de door jou gewerkte uren. Als je minder uren maakt, kan dit invloed hebben op de hoogte en duur van je uitkering. Lees je dus goed in!

Wat is verloning?

Verloning is een constructie waarbij een freelancer in loondienst is bij een payrollbedrijf. Klinkt dat bekend? Niet gek, want het is dus eigenlijk een synoniem voor payrolling.

Wat is zzp?

Zzp is de afkorting voor ‘zelfstandige zonder personeel’, een freelancer die staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK) met een eigen bedrijfsvorm. Een zzp’er wordt door de Belastingdienst in de meeste gevallen gezien - en dus ook belast - als ondernemer. In dat geval kom je als ondernemer in aanmerking voor aftrekposten speciaal voor ondernemers.

Zzp betekent zelfstandig werken

Een zzp’er werkt volledig zelfstandig. Er is dus geen sprake van loondienst. Als je werkzaamheden voor een bedrijf of persoon verricht, doe je dit meestal met een modelovereenkomst tussen jou en de opdrachtgever.

Pensioen opbouwen en risico bij ziekte draag je zelf
Een zzp'er draagt zelf de verantwoordelijkheid om zijn eigen pensioen te regelen, zich te verzekeren voor werkgerelateerde risico's en zal zichzelf in onderhoud moeten voorzien in geval van werkloosheid, ziekte of invaliditeit.

Verzekeringen speciaal voor zzp’ers

Een zzp’er kan zich hier meestal ook tegen verzekeren, bijvoorbeeld met geschikte zzp-verzekeringen. Zonder deze verzekeringen zal je de lasten zelf moeten dragen.

Zelf verantwoordelijk voor administratie
Daarnaast factureer je zelf jouw klanten. Gelukkig kun je dit vaak vereenvoudigen met een goed boekhoudpakket en een koppeling met je zakelijke bankrekening.

Overzicht: wat zijn de grootste verschillen tussen payrolling en zzp?

  Payrolling Zzp
Inschrijving bij de KVK Nee Ja
Belastingdienst ziet jou als ondernemer Nee Meestal wel
Je bent in loondienst Ja Nee
Je hebt een gegarandeerd inkomen Nee Nee
Aftrekposten voor ondernemers Nee Ja
Sociale verzekeringen, waaronder WW en WIA Ja, maar onder voorwaarden Nee
Verantwoordelijkheid over pensioen Pensioenfonds Je bent zelf verantwoordelijk
Freelancen zonder modelovereenkomsten conform Wet DBA Ja Nee
Facturen sturen naar opdrachtgevers Payrollbedrijf Jijzelf
Zakelijke rekening nodig Nee Ja

 

Vraag: kun je ingeschreven staan als zzp'er bij de KvK en je door een payrollbedrijf laten uitbetalen?

In principe kan dit niet, tenzij je een eigen zaak hebt met een KvK-nummer én daarnaast in loondienst werkt via payroll. Dit zijn twee afzonderlijke entiteiten. Je kunt niet ingeschreven staan bij de KvK als zzp'er en vervolgens gebruik maken van de payroll-constructie om je te laten betalen voor je werkzaamheden via deze eigen zaak. Er bestaan wel bedrijven die je de facturen uit handen kunnen laten nemen, maar dit is dan geen payrolling.

Zzp’er worden? Maak kennis met hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers

Kies jij ervoor om zzp’er te worden? Dan heeft Knab wat voor je: de Knab Zakelijk. Voor € 7 per maand krijg je een onbeperkt aantal betaal- en spaarrekeningen, bijbehorende bankpassen en 500 gratis transacties per jaar. En je krijgt iedere dag een ongekend goede service van Knab’s Servicedesk.

Lees ook deze artikelenStenfinn Deguelle
Stenfinn werkte in 2018 en 2019 voor Knab. Hij schreef verschillende artikelen over (zakelijke) financiën.


Deel via:
Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers