Dit moet je weten over de nieuwe kleineondernemersregeling

De kleineondernemersregeling (KOR) is sinds 2020 aangepast. Per 1 januari 2020 geldt de regeling voor alle rechtsvormen met een jaaromzet onder de € 20.000. De huidige belastingvermindering vervalt, maar je wordt wel vrijgesteld van btw. 
Gepubliceerd
15 oktober 2019
Laatst geüpdatet
31 december 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 14 oktober 2019
- Laatst geüpdate: 31 december 2020
- Leestijd: 2 minuten

De kleineondernemersregeling (KOR) is sinds 2020 aangepast. Per 1 januari 2020 geldt de regeling voor alle rechtsvormen met een jaaromzet onder de € 20.000. De huidige belastingvermindering vervalt, maar je wordt wel vrijgesteld van btw. 

Zakelijke rekening openen-077758-edited

Dit is er verandert aan de KOR

De oude regeling is gebaseerd op het btw-bedrag dat je moet afdragen. Vanaf 2020 wordt er alleen gekeken naar je omzet. Blijft je omzet - exclusief btw - onder de € 20.000? Dan krijg je vrijstelling van btw. Je hoeft deze dus niet te betalen, maar mag deze ook niet rekenen aan je klanten. Voor de nieuwe regeling maakt het niet meer uit welke rechtsvorm je bedrijf heeft.

Waarom een nieuwe KOR?

Het kabinet heeft voor deze nieuwe regeling gekozen om de administratieve rompslomp voor ondernemers terug te dringen. Voordeel van de nieuwe KOR is dan ook dat je geen btw-administratie meer hoeft bij te houden. Doordat je geen btw betaalt, hoef je natuurlijk ook geen btw-aangifte te doen. Dat scheelt toch weer tijd.

Voorwaarden nieuwe kleine ondernemersregeling

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor de nieuwe KOR zijn overzichtelijk:

  • Je bent ondernemer in de ogen van de Belastingdienst.
  • De jaaromzet van je onderneming ligt onder de € 20.000 exclusief btw.
  • Je onderneming is gevestigd in Nederland.
  • Je rekent geen omzetbelasting aan je klanten.
Let op: Overschrijd je in een jaar toch de grens van € 20.000? Dan moet je btw rekenen - en alle administratieve verplichtingen weer oppakken - vanaf de opdracht waarmee je de grens overschrijdt.

Nieuwe KOR aanvragen

Opvallend detail: de nieuwe KOR is vrijwillig. Je hoeft er dus niet aan mee te doen. Sterker: als je mee wilt doen, moet je je vooraf aanmelden bij de Belastingdienst. Als je vanaf 1 januari 2021 mee wilt doen, moet je je voor 3 december 2020 aanmelden.  Je kunt je op een later moment uiteraard ook nog aanmelden, maar dan zal de regeling later ingaan. 

Was je in 2019 al vrijgesteld van administratieve verplichtingen op basis van de huidige KOR? Dan ben je automatisch aangemeld. Als je meedoet, doe je voor minimaal 3 jaar mee, tenzij je jaaromzet in de tussentijd boven de € 20.000 uitkomt.

Is de nieuwe KOR gunstig voor jou?

Voor veel kleine ondernemers zal de nieuwe KOR gunstig uitpakken. Voor sommige ondernemers is het wel slim om goed uit te zoeken of de nieuwe regeling gunstig uitpakt. Heb je voornamelijk zakelijke klanten? Ga je een investering doen of heb je in de afgelopen tijd investeringen gedaan en de btw daarop als voorheffing afgetrokken? Dan kan het beter zijn om niet voor de nieuwe regeling te kiezen. Raadpleeg in dat geval een fiscaal adviseur. 

Potjes maken met Knab Zakelijk

Met Knab Zakelijk creëer je heel eenvoudig overzicht in je geldzaken door ‘potjes’ te maken. Open bijvoorbeeld voor de af te dragen inkomstenbelasting en je pensioen twee aparte spaarrekeningen. Zo kun je van alle binnenkomende betalingen direct een vast percentage in die ‘potjes’ doen. Binnen Knab Zakelijk open je - zonder extra kosten - vijf betaalrekeningen en een onbeperkt aantal spaarrekeningen.


Casper Zwart
Casper werkt sinds 2015 bij Knab. Hij begon als copywriter en is sinds 2019 Eindredacteur. In die rol is hij inhoudelijk eindverantwoordelijk voor alle geschreven content vanuit Knab.


Deel via:

Ook interessant voor jou

De voordeligste rekening voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van de voordeligste zakelijke rekening van Nederland