Dit moet je weten over de nieuwe kleineondernemersregeling

  • Gepubliceerd: 14 oktober 2019
  • Laatst geüpdate: 1 november 2019
  • 2 minuten
  • Luisteren

De kleineondernemersregeling (KOR) gaat per 1 januari 2020 op de schop. Vanaf dan geldt de regeling voor alle rechtsvormen met een jaaromzet onder de € 20.000. De huidige belastingvermindering vervalt, maar je wordt wel vrijgesteld van btw. 

Zakelijke rekening openen-077758-edited

De huidige kleineondernemersregeling in 2019

Aankomend jaar doe je nog de belastingaangifte over 2019. Goed dus om de huidige regels nog even scherp te hebben. Grofweg komt het erop neer dat je minder - of geen - belasting betaalt als je over een heel jaar minder dan € 1.883 aan btw hoeft af te dragen. Alleen eenmanszaken, vof’s en maatschappen kunnen de regeling gebruiken.

Dit verandert er vanaf 2020 aan de KOR

De huidige regeling is gebaseerd op het btw-bedrag dat je moet afdragen. Vanaf 2020 wordt er alleen gekeken naar je omzet. Blijft je omzet - exclusief btw - onder de € 20.000? Dan krijg je vrijstelling van btw. Je hoeft deze dus niet te betalen, maar mag deze ook niet rekenen aan je klanten. Voor de nieuwe regeling maakt het niet meer uit welke rechtsvorm je bedrijf heeft.

Waarom een nieuwe KOR?

Het kabinet heeft voor deze nieuwe regeling gekozen om de administratieve rompslomp voor ondernemers terug te dringen. Voordeel van de nieuwe KOR is dan ook dat je geen btw-administratie meer hoeft bij te houden. Doordat je geen btw betaalt, hoef je natuurlijk ook geen btw-aangifte te doen. Dat scheelt toch weer tijd.

Voorwaarden nieuwe kleine ondernemersregeling

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor de nieuwe KOR zijn overzichtelijk:

  • Je bent ondernemer in de ogen van de Belastingdienst.
  • De jaaromzet van je onderneming ligt onder de € 20.000 exclusief btw.
  • Je onderneming is gevestigd in Nederland.
  • Je rekent geen omzetbelasting aan je klanten.
Let op: Overschrijd je in een jaar toch de grens van € 20.000? Dan moet je btw rekenen - en alle administratieve verplichtingen weer oppakken - vanaf de opdracht waarmee je de grens overschrijdt.

Nieuwe KOR aanvragen vóór 20 november 2019

Opvallend detail: de nieuwe KOR is vrijwillig. Je hoeft er dus niet aan mee te doen. Sterker: als je mee wilt doen, moet je je vooraf aanmelden bij de Belastingdienst. Wil je hier direct vanaf 1 januari 2020 gebruik van maken? Meld je dan vóór 20 november 2019 aan.

Ben je in 2019 al vrijgesteld van administratieve verplichtingen op basis van de huidige KOR? Dan word je automatisch aangemeld. Als je meedoet, doe je voor minimaal 3 jaar mee, tenzij je jaaromzet in de tussentijd boven de € 20.000 uitkomt.

Is de nieuwe KOR gunstig voor jou?

Voor veel kleine ondernemers zal de nieuwe KOR gunstig uitpakken. Voor sommige ondernemers is het wel slim om goed uit te zoeken of de nieuwe regeling gunstig uitpakt. Heb je voornamelijk zakelijke klanten? Ga je een investering doen of heb je in de afgelopen tijd investeringen gedaan en de btw daarop als voorheffing afgetrokken? Dan kan het beter zijn om niet voor de nieuwe regeling te kiezen. Raadpleeg in dat geval een fiscaal adviseur. 

Potjes maken met Knab Zakelijk

Met Knab Zakelijk creëer je heel eenvoudig overzicht in je geldzaken door ‘potjes’ te maken. Open bijvoorbeeld voor de af te dragen inkomstenbelasting en je pensioen twee aparte spaarrekeningen. Zo kun je van alle binnenkomende betalingen direct een vast percentage in die ‘potjes’ doen. Binnen Knab Zakelijk open je - zonder extra kosten - vijf betaalrekeningen en een onbeperkt aantal spaarrekeningen.Casper Zwart
Casper werkt bij Knab, jouw financieel assistent.

De voordeligste rekening voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

De voordeligste rekening voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van de voordeligste zakelijke rekening van Nederland