Risico's en bijbehorende verzekeringen voor zzp'ers

Je werkt er hard aan om je bedrijf tot een succes te maken. Dat wil je de komende jaren waarschijnlijk onbezorgd blijven doen. Het is daarom goed om je te verdiepen in de verzekeringen die je kunt afsluiten als zzp’er. Want welke zakelijke risico’s loop je eigenlijk? En welke verzekering kan of moet je daarvoor afsluiten?

Waarom sluit je verzekeringen af als zzp’er?

Tijdens je werk kan er van alles gebeuren. Je laat een kopje koffie vallen over de laptop van een collega, valt van een trap of raakt in conflict met een opdrachtgever. In tegenstelling tot iemand in loondienst ben je niet automatisch verzekerd voor aansprakelijkheid of ziektes. Daarom kun je ervoor kiezen om je te verzekeren.

Wel of niet verzekeren?

Er zijn tal van redenen om er wel of niet voor te kiezen om je te verzekeren. Bekijk ze hieronder en bepaal zelf of het voor jou nodig is om een verzekering af te sluiten. 

Redenen om wel te verzekeren:
 • Je hebt niet genoeg geld om een langere periode zonder inkomsten op te vangen.
 • Je gaat liever voor ingebouwde zekerheid dan dat je een bepaald risico wilt lopen.
 • Er is een veelvoorkomend risico in jouw branche, zoals valgevaar in de bouw.
Redenen om niet te verzekeren:
 • Je financiële buffer is groot genoeg om de eventuele kosten op te vangen.
 • Je spaart op een andere manier voor onverwachte uitgaven.
 • Er komen geen grote risico's voor in de branche waarin je werkt.

Een risico hoort bij het vak

Er zijn talloze verzekeringen voor zzp’ers, maar het is overbodig om ze allemaal af te sluiten. Ieder bedrijf loopt immers (andere) risico’s. Belangrijk is dus dat je in kaart brengt welke risico’s er zijn in jouw branche. Om je te helpen, zetten wij negen veelvoorkomende risico’s en bijbehorende verzekeringen op een rij.

1
Risico: je wordt aansprakelijk gesteld

Veroorzaak je tijdens je werk schade aan iets of iemand? Dan ben je daar aansprakelijk voor. Als je bij een klant thuis voor lekkage zorgt bijvoorbeeld, of als iemand zich bezeert door het product dat je verkoopt. Zo’n voorval kan flink in de papieren lopen.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is de basis voor iedere zzp'er. Hiermee dek je de kosten die ontstaan als je aansprakelijk wordt gesteld voor schade die jij of je product veroorzaakt. Het gaat hierbij om letsel- of materiële schade aan iets of iemand.

Bereken vrijblijvend je premie

2
Risico: je maakt een beroepsfout

Fouten maken is menselijk. Heb je echter een adviserend, juridisch of administratief beroep? Dan kan een verkeerd advies, berekeningsfout of vergissing grotere gevolgen hebben. Vaak financieel, maar mogelijk ook materieel of lichamelijk. Denk bijvoorbeeld aan een architect die een ontwerpfout maakt.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Word jij aansprakelijk gesteld? De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is een aanvulling op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering vergoedt de kosten als gevolg van beroepsfouten.

Bereken vrijblijvend je premie

 

3
Risico: conflict op de werkvloer

Als zzp’er doe je er alles aan om je klanten, opdrachtgevers of leveranciers tevreden te maken en houden. Toch kan er een conflict ontstaan. Bijvoorbeeld omdat je factuur niet wordt betaald of omdat je vindt dat een transporteur niet netjes met je producten omgaat. Op die momenten kun je wellicht wel juridische hulp gebruiken.

Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandsverzekering dekt (een deel van) de juridische kosten. Bijvoorbeeld voor het inschakelen van een advocaat of incassobureau.

Bereken vrijblijvend je premie

4
Risico: je raakt arbeidsongeschikt

Als je een week ziek bent, is dat financieel gezien vaak geen probleem. Misschien kun je zelfs een paar maanden overbruggen met spaargeld. Maar stel dat je langdurig ziek wordt en (een deel van) je werkzaamheden helemaal niet meer kunt uitvoeren. Als zzp’er kun je in dat geval niet rekenen op steun vanuit de overheid.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) ben je verzekerd van een inkomen bij langdurige ziekte of een ongeval. Zo ben je goed voorbereid als je inkomstenbron wegvalt. Hieronder vind je nog wat meer informatie over de AOV. 

Vergelijk vrijblijvend AOV-premies

Informatie over de AOV

Waarom een AOV?

Wel of geen AOV afsluiten als zzp'er? Hier lees je in welke situaties het slim kan zijn en hoe je invloed kunt uitoefenen op de hoogte van de premie. 

AOV aftrekbaar of niet?

Ja! De premie van een AOV is fiscaal aftrekbaar. Hier lees je wat je verder moet weten over AOV en belasting.

AOV’s vergelijken

Waarop moet je letten als je AOV’s gaat vergelijken? Dat zijn bijvoorbeeld eindleeftijd, uitkering en de premie. 

Alternatief voor AOV: broodfonds

Het broodfonds is een collectieve voorziening, voor en door ondernemers. Wat zijn de voor- en nadelen ten opzichte van een AOV?

5
Risico: je wordt ziek

Of het nou langdurig of slechts van korte duur is: ziek zijn is nooit leuk voor zzp’ers. Ook door een gebroken arm kun je namelijk inkomsten mislopen. Bovendien kan medische zorg aardig in de papieren lopen.

Zorgverzekering

Een goede zorgverzekering is dan de eerste stap naar herstel. Zo worden kosten vergoed totdat je weer op de been bent. En kies je er één speciaal voor zzp’ers? Dan profiteer je vaak van collectiviteitskorting.


6
Risico: brand, wateroverlast of diefstal

Heb je gereedschap, materiaal of handelsvoorraad opgeslagen? Of een kantoor aan huis met dure apparatuur? Dan kan daar schade aan ontstaan, bijvoorbeeld door brand, wateroverlast of diefstal.

Maar ook in je bestelbus of tijdens het transport kunnen spullen beschadigd of gestolen worden.

Inboedelverzekering

Met een zakelijke inboedelverzekering - oftewel inventarisverzekering - verzeker je spullen die niet voor verkoop bedoeld zijn. Thuis, maar ook in een bedrijfspand. Spullen en gereedschap in je (bestel)auto verzekeren kan ook met een Eigen Vervoer verzekering.

7
Risico: schade aan je zakelijke auto

Wanneer je regelmatig op de weg te vinden bent, schaf je misschien een (bedrijfs)auto aan. Zo kom je snel van A naar B. Onderweg loop je echter andere - en misschien wel meer - risico’s dan dat je op kantoor zit.

Autoverzekering

Als de auto of bus op naam van je bedrijf staat, ben je verplicht om een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Staat de auto op je eigen naam, dan kun je hem ook particulier verzekeren.

Bereken vrijblijvend je premie

8
Risico: diefstal of schade op zakenreis

Reis jij voor je werk de hele wereld over? Of maak je wel eens eenmalig een tripje naar het buitenland? Ook daar schuilt een risico in. Je kan bijvoorbeeld je bagage en eventueel apparatuur verliezen of een ongeluk krijgen.

Reisverzekering

In het buitenland zijn de zorgkosten vaak hoog. Overweeg daarom een zakelijke reisverzekering. Daarmee ben je gedekt voor gebeurtenissen die leiden tot schade aan je bedrijf en krijg je hulp in geval van nood. Toch fijn die zekerheid!

Bereken vrijblijvend je premie

9
Risico: cyberincidenten

Hacks, phishing, virussen of een datalek. Misschien denk je dat je als zzp’er niet snel wordt getroffen. Toch komt het steeds vaker voor dat kleine partijen de dupe zijn, zeker in een wereld waarin vrijwel alles digitaal gaat.

Cyberverzekering

Natuurlijk is het belangrijk dat je de juiste voorzorgsmaatregelen treft. Maar daarnaast dek je het risico af met een cyberverzekering. Daarmee worden kosten vergoed en krijg je hulp bij het herstellen van gegevens.

Bereken vrijblijvend je premie

Verzekeringen per branche

Welke verzekeringen je nodig hebt, hangt af van het werk dat je doet en de risico’s die daarbij horen.
Zzp’er in de zorg

Je werkt bij klanten thuis of hebt een eigen praktijk. Welke risico's loop je dan? In dit artikel lees je onder andere welke verzekeringen interessant kunnen zijn voor zzp’ers in de zorg.

Zzp’er in de bouw

In de bouw doe je fysiek zwaar werk. Meestal met (duur) materiaal en voor verschillende opdrachtgevers. Lees waarop je moet letten als je start als zzp’er in de bouw.

Zzp’er in de creatieve sector

Als zzp’er in de creatieve sector zoek je soms grenzen op. Voordat je je waagt aan die ene reclamecampagne of PR-stunt, lees je in dit artikel welke verzekeringen nuttig zijn voor jou.

Zzp’er in de zakelijke dienstverlening

Je zit vaak achter je laptop of je hangt aan de telefoon. Dat brengt weer andere risico’s met zich mee! Deze verzekeringen kunnen handig zijn voor zzp’ers in de zakelijke dienstverlening.

Risico’s van een (web)winkel

Als (web)winkelier wil je goede producten leveren en zorg je ervoor dat klanten tevreden zijn. Maar ook dan kan er iets misgaan. Hoe ga je om met klagende klanten, een productiefout of schade tijdens transport? In dit artikel lees je over de risico’s die je loopt, inclusief preventietips.

Let op: als je producten importeert van buiten de Europese Unie, ben je zelf aansprakelijk voor het product en niet de producent. Dit risico is vaak lastig af te dekken. Laat je in dit geval goed adviseren door een verzekeringsadviseur. 

Hoeveel kosten de zzp verzekeringen?

Voor je zakelijke verzekeringen betaal je elke maand premie, maar dat is niet het enige. Daarnaast heb je nog te maken met kosten voor advies, het afsluiten en de wettelijke zorgplicht. Gelukkig zijn de meeste kosten fiscaal aftrekbaar als zakelijke kosten bij de aangifte Inkomstenbelasting.

1
Eigen risico verzekeringen

De hoogte van de premie hangt deels af van het eigen risico. Maar wat is eigen risico en wat kun je ermee? Judith legt het uit in de video hiernaast.

2
Welke factoren hebben invloed op de premie?

Naast het eigen risico spelen er nog een aantal factoren een rol bij het bepalen van de premie. Denk aan:

 • De verzekering(en) die je afsluit
 • Je beroep en eventuele nevenactiviteiten
 • Je omzet
 • Het verzekerde bedrag
 • Het aantal schadevrije jaren
Benieuwd wat het allemaal inhoudt en wat voor effect het heeft op de premie? In dit artikel gaan we dieper in op de kosten voor zzp verzekeringen.

 

3
Verzekeringen voor zzp'ers vergelijken

Je wilt de beste verzekering voor jouw situatie en bovenal niet te veel betalen. Vergelijken maar! Om je op weg te helpen, bespreken wij vier veelgemaakte fouten en bijbehorende oplossingen. Trap jij daar in ieder geval niet meer in.

4
Welke zijn handig of zelfs verplicht?

Handig om te weten voordat je gaat afsluiten: welke verzekeringen zijn écht belangrijk om je bedrijf draaiende te houden of zelfs verplicht? In dit artikel lees je hoe het zit per verzekering.

Regel jouw verzekeringen via Knab

Jouw zakelijke verzekeringen regel je eenvoudig via Knab. Bereken bijvoorbeeld je premie voor vrijwel alle schadeverzekeringen, zoals de aansprakelijkheids- en rechtsbijstandverzekering. Of vergelijk bijna alle aanbieders van de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Zo weet je zeker dat je een goede verzekering afsluit voor jouw situatie. 

Ben je klant van Knab? Dan is dat extra voordelig. Je profiteert dan namelijk van een exclusieve korting op de advies- of afsluitkosten.

Alle informatie over je verzekeringen

In de Knab Bieb vind je relevante artikelen voor jou als zzp’er. Lees bijvoorbeeld een van onze achtergrondartikelen over verzekeringen, onze startersgids met slimme tips of bekijk een Knab University video!

Check onze Bieb

Arlette Cernëus - Content Specialist

"Zo, je bent nu goed geïnformeerd over risico's en verzekeringen. Goed bezig! Bekijk vooral de Knab Bieb met nóg meer handige informatie voor jou als zzp'er of ondernemer."