Een zakelijke rekening kiezen: 5 veelgestelde vragen

Je gaat voor jezelf beginnen als zzp’er, maar wilt eerst weten hoe het zit met zakelijk bankieren. Het is dan slim om de mogelijkheden van zakelijke rekeningen te vergelijken. Deze hebben vaak andere voorwaarden dan particuliere rekeningen en zijn meestal wat duurder. In dit artikel geven we antwoorden op 5 veelgestelde vragen. Welke zakelijke rekening is het beste? De keuze voor je zakelijke betaalrekening hangt af van je wensen en eisen. Vaak kiezen starters uit gemak voor een zakelijke rekening bij hun huisbank. Maar daar zit de crux. Een huisbank is namelijk niet altijd het meest voordelig voor de zakelijke rekening.
Gepubliceerd
15 augustus 2018
Laatst geüpdatet
22 februari 2022
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 15 augustus 2018
- Laatst geüpdate: 22 februari 2022
- Leestijd: 2 minuten

Je gaat voor jezelf beginnen als zzp’er, maar wilt eerst weten hoe het zit met zakelijk bankieren. Het is dan slim om de mogelijkheden van zakelijke rekeningen te vergelijken. Deze hebben vaak andere voorwaarden dan particuliere rekeningen en zijn meestal wat duurder. In dit artikel geven we antwoorden op 5 veelgestelde vragen.

arbeidsongeschiktheidverzekering-236160-edited

Welke zakelijke rekening is het beste?

De keuze voor je zakelijke betaalrekening hangt af van je wensen en eisen. Vaak kiezen starters uit gemak voor een zakelijke rekening bij hun huisbank. Maar daar zit de crux. Een huisbank is namelijk niet altijd het meest voordelig voor de zakelijke rekening.

Bij veel banken krijg je te maken met extra kosten voor bankzaken waar je bij een particuliere rekening niks extra voor betaalt. Denk dan bijvoorbeeld aan betalen voor losse transacties of voor de mogelijkheid tot internetbankieren. Een beetje onderzoek doen loont dus al snel!

Bij Knab houden we zakelijk bankieren graag transparant en voordelig. Daarom krijg je Knab voor € 7 per maand één compleet pakket, inclusief alle zakelijke betaal- en spaarrekeningen en betaalpassen die je voor jouw eigen zaak nodig hebt. Ook krijg je 500 gratis transacties per jaar. 

 

Welke zakelijke rekening is geschikt voor starters?

De meeste kleine zakelijke pakketten van Nederlandse banken zijn geschikt voor starters. Als je zzp’er bent en een zakelijke rekening kiest voor je eenmanszaak, dan valt al het geld op deze rekening onder jouw particuliere vermogen. Bedenk van te voren welke opties van een zakelijk pakket je wel en niet mogelijk hebt.

Vaak heb je als zzp’er bijvoorbeeld geen pinautomaat of zakelijke creditcard nodig, maar alleen een zakelijke betaalrekening. Kies vooral een bank waarbij jij je goed voelt en een pakket voor zakelijk bankieren dat bij je wensen en eisen past.

Nog een tip: laat je niet te snel verleiden met een gratis zakelijke rekening in het eerste jaar. Kijk vooral ook hoeveel je in het tweede jaar kwijt bent aan bankkosten.

Welke zakelijke rekening is geschikt voor zzp’ers?

Als je zzp’er bent, is een goed overzicht op gebied van inkomsten en uitkomsten enorm handig voor je inkomstenbelasting en de btw-aangifte. Dit scheelt je uren speuren naar zakelijke transacties tussen je particuliere afschriften.

Zit je niet op allerlei rompslomp met afschriften en Excel-bestanden te wachten? Bekijk dan vooral de gratis University Video met tips en tricks om je eigen zakelijke verkeer slim te organiseren. Zo houd je direct goed overzicht over je inkomsten en uitgaven.

Zakelijke rekening of particuliere rekening: wat is slim?

Zoals eerder gezegd, heeft een zakelijke rekening voordelen. Het is bijvoorbeeld heel handig om je particuliere en zakelijke betaalverkeer uit elkaar te houden. Als je een boekhouder hebt, zal deze je dankbaar zijn voor het vele werk dat je hem of haar bespaart. Ook voor jezelf is dit veel makkelijker. Zo houd je veel meer overzicht over je inkomsten en uitgaven en je winst of verlies.

Dat je het overzicht houdt over je zakelijke inkomsten en uitgaven is belangrijk, omdat je btw-inkomsten later weer moet terugbetalen aan de Belastingdienst. Die kun je bijvoorbeeld beter apart parkeren. Bekijk dan ook vooral de Knab University met gratis belastingtips voor zzp’ers.

Vaak hebben banken in de algemene voorwaarden opgenomen dat de particuliere rekening niet als zakelijke rekening gebruikt mag worden. Een zakelijke rekening wordt dan al snel een vereiste. Gelukkig mag je deze zakelijke bankkosten wel aftrekken bij de Belastingaangifte.

Staat mijn geld veilig op een zakelijke rekening?

Over de veiligheid van je geld hoef je je trouwens geen zorgen te maken. Alle zakelijke bankrekeningen met een Nederlandse bankvergunning vallen onder het depositogarantiestelsel. Je geld staat bij alle banken die onder dit stelsel vallen veilig, tot een maximaal bedrag van € 100.000.

Welke zakelijke rekening is het goedkoopst?

Knab heeft een van de goedkoopste zakelijke rekeningen van Nederland. Zelf noemen we ‘m trouwens liever hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers. Je krijgt er namelijk een hoop extra’s bij, zonder kosten. Voor € 7 per maand krijg je een compleet pakket, inclusief een onbeperkt aantal zakelijke betaal- en spaarrekeningen, 500 gratis transacties en een weergaloos goede klantenservice. 365 dagen per jaar, tot 20.00 uur ‘s avonds.

Een boekhoudkoppeling is optioneel en kost € 1,50 per maand. Check wel even het overzicht met geschikte boekhoudpakketten.Stenfinn Deguelle
Stenfinn werkte in 2018 en 2019 voor Knab. Hij schreef verschillende artikelen over (zakelijke) financiën.Deel via:
Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers