Zijn kosten van een zakelijke rekening fiscaal aftrekbaar?

Als je gaat starten als zzp’er, krijg je te maken met kosten. Die houd je liever zo laag mogelijk. De kosten van je zakelijke bankrekening kun je gelukkig inzetten als aftrekpost bij de inkomstenbelasting-aangifte (IB-aangifte) of de vennootschapsbelasting (bij een B.V.). Je mag deze kosten namelijk aftrekken van de winst uit onderneming. Waarom een zakelijke rekening als zzp’er? In de voorwaarden van veel Nederlandse banken staat vaak dat je geen bedrijfsmatige handelingen mag verrichten met particuliere rekeningen. Je ontkomt er dus niet aan. Maar een zakelijke rekening gebruiken voor je werk heeft ook gewoon voordelen. Zo houd je jouw persoonlijke uitgaven gescheiden van je eigen onderneming. Dat is handig voor de belastingaangiftes en je eigen overzicht. Gelukkig mag je de kosten van de zakelijke rekening aftrekken bij je belastingaangifte. Welk effect hebben aftrekposten op je inkomen? Zelfstandige ondernemers betalen ieder jaar inkomstenbelasting aan de Belastingdienst. Jij dus ook. Als je een eenmanszaak, v.o.f. of maatschap hebt, betaal je inkomstenbelasting over de zogeheten ‘winst uit onderneming’. Hoe lager je belastbare winst is, hoe minder belasting je betaalt.
Gepubliceerd
7 augustus 2018
Laatst geüpdatet
22 februari 2022
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 7 augustus 2018
- Laatst geüpdate: 22 februari 2022
- Leestijd: 3 minuten

Als je gaat starten als zzp’er, krijg je te maken met kosten. Die houd je liever zo laag mogelijk. De kosten van je zakelijke bankrekening kun je gelukkig inzetten als aftrekpost bij de inkomstenbelasting-aangifte (IB-aangifte) of de vennootschapsbelasting (bij een B.V.). Je mag deze kosten namelijk aftrekken van de winst uit onderneming.

Ondernemer met een notitieblok-948011-edited

Waarom een zakelijke rekening als zzp’er?

In de voorwaarden van veel Nederlandse banken staat vaak dat je geen bedrijfsmatige handelingen mag verrichten met particuliere rekeningen. Je ontkomt er dus niet aan. Maar een zakelijke rekening gebruiken voor je werk heeft ook gewoon voordelen. Zo houd je jouw persoonlijke uitgaven gescheiden van je eigen onderneming. Dat is handig voor de belastingaangiftes en je eigen overzicht. Gelukkig mag je de kosten van de zakelijke rekening aftrekken bij je belastingaangifte.

Welk effect hebben aftrekposten op je inkomen?

Zelfstandige ondernemers betalen ieder jaar inkomstenbelasting aan de Belastingdienst. Jij dus ook. Als je een eenmanszaak, v.o.f. of maatschap hebt, betaal je inkomstenbelasting over de zogeheten ‘winst uit onderneming’. Hoe lager je belastbare winst is, hoe minder belasting je betaalt.

Je kunt de winst uit onderneming die daadwerkelijk belast wordt kunstmatig omlaag brengen met aftrekposten. Dit doe je gewoon tijdens de belastingaangifte. Deze aftrekposten zijn bedacht door de Rijksoverheid om ondernemers tegemoet te komen. Speciaal voor jou dus!

Wat mag je tijdens de belastingaangifte precies aftrekken?

Je mag de volledige kosten die je maakt voor een zakelijke rekening aftrekken van de winst uit onderneming. Het effect hiervan wisselt per bedrijfsvorm. De aftrekposten voor de winst uit onderneming trek je namelijk op verschillende manieren af. Er zijn twee mogelijkheden.

→ bij een eenmanszaak, v.o.f. of maatschap
De kosten die je inzet als aftrekpost over de winst uit onderneming hebben een direct effect op je inkomen. Deze geef je op zodra je de IB-aangifte doet. Een lagere belastbare winst uit onderneming heeft een positief effect op jouw netto inkomen. Het heeft overigens alleen zin om deze kosten op te geven als aftrekpost, als jijzelf winst maakt als gevolg van je eigen zaak. Als je in een belastingjaar geen winst uit de onderneming hebt, is er namelijk geen winst meer om je kosten van af te trekken.

→ bij een besloten vennootschap (B.V.)
Bij een rechtspersoon zoals de B.V., werkt het anders. Deze betaalt vennootschapsbelasting over de winst die de B.V. maakt. Voor de winstberekening van een B.V. worden alle kosten, waaronder de kosten van zakelijke bankrekeningen, van de omzet afgetrokken. Jouw inkomen wordt door de rechtspersoon aan jou, als persoon, uitbetaald. Aftrekposten hebben dus geen directe invloed op jouw inkomen, maar wel op de belastbare winst van de B.V.

Hoe zit het met de omzetbelasting?

Misschien is het je nog nooit opgevallen, maar er wordt in Nederland geen btw gerekend over particuliere én zakelijke bankrekeningen. Dit betekent dan ook dat je geen rekening kunt of hoeft te houden met je bankrekeningen als je de aangifte invult voor de omzetbelasting. Je hoeft deze dus niet op te nemen in je btw-administratie.

Boekhoudkoppeling en andere kosten aftrekken

Naast zakelijke bankkosten zijn er nog veel meer kosten die een zzp’er of ondernemer mag aftrekken. Dit zijn de kosten die je gedurende een kalenderjaar maakt om omzet te kunnen maken. Dit betekent dat je bijvoorbeeld ook de kosten van de boekhoudkoppeling, huur, energie en diensten die je inkoopt voor het maken van omzet van de onderneming in dat jaar gewoon mag opvoeren als aftrekpost. Dit trek je allemaal af van je ‘winst uit onderneming’ tijdens jouw IB-aangifte. 

Je leest hier meer over in ons artikel over alle aftrekposten voor zzp’ers.

Ontdek meer belastingtips

Ben je enthousiast geworden over belastingtips en fiscale handigheden? Check zeker even de andere belastingtips van ondernemer én expert Oskar. Hij legt in 6 minuten uit hoe je het maximale uit jouw belastingaangifte haalt. Wel zo handig!

Haal ook maximaal voordeel uit je zakelijke rekening

Zpp’ers houden van Knab. Je krijgt namelijk voor € 7 per maand alles wat je als zzp’er nodig hebt. En dan bedoelen we ook echt alles. Denk aan: een onbeperkt aantal zakelijke betaalrekeningen, spaarrekeningen, ongekend hoge service (tot 20.00 uur, 365 dagen per jaar) en de mogelijkheid tot boekhoudkoppelingen. Check snel alle voordelen van Knab Zakelijk.


Stenfinn Deguelle
Stenfinn werkte in 2018 en 2019 voor Knab. Hij schreef verschillende artikelen over (zakelijke) financiën.



Deel via:
Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers