Valt een zakelijke rekening onder het depositogarantiestelsel?

Jouw geld is jouw geld, ook als ondernemer. De Nederlandse Depositogarantie zorgt ervoor dat jouw banksaldo tot € 100.000 gegarandeerd wordt door De Nederlandsche Bank. Maar, hoe zit dat als je naast een particuliere rekening ook een zakelijke rekening hebt? Dat hangt af van je situatie en bedrijfsvorm. We leggen het uit.
Gepubliceerd
6 juni 2018
Laatst geüpdatet
22 februari 2022
Leestijd
5 minuten
- Gepubliceerd: 6 juni 2018
- Laatst geüpdate: 22 februari 2022
- Leestijd: 5 minuten
Jouw geld is jouw geld, ook als ondernemer. De Nederlandse Depositogarantie zorgt ervoor dat jouw banksaldo tot € 100.000 gegarandeerd wordt door De Nederlandsche Bank. Maar, hoe zit dat als je naast een particuliere rekening ook een zakelijke rekening hebt? Dat hangt af van je situatie en bedrijfsvorm. We leggen het uit.

ondernemer-met-veiligheidshelmen

Eerst even over het depositogarantiestelsel: wat is het?

De Nederlandse Depositogarantie (voorheen het depositogarantiestelsel) geeft klanten van banken met een Nederlandse bankvergunning extra zekerheid. Bij een faillissement van een bank wordt je banksaldo tot € 100.000 binnen 20 werkdagen door het stelsel vergoed. Dit bedrag geldt per (rechts)persoon en per bankvergunning. De Nederlandsche Bank is als centrale bank van Nederland verantwoordelijk voor het uitvoeren van dit stelsel.

Meerdere banken onder één bankvergunning

Soms is je bank een dochter van een andere bank. Zo is Knab een dochter van Aegon Bank, ASN Bank een dochter van de Volksbank en MoneYou een dochter van ABN Amro. Dat betekent dat jouw banksaldo van één of meerdere dochters van een bank met een eigen bankvergunning onder dezelfde bankvergunning valt. 

Mocht het stelsel in werking treden en je bij beide banken een rekening hebben, dan worden de tegoeden die je bij beide banken hebt gestald opgeteld en wordt tot € 100.000 van dit bedrag gegarandeerd uitgekeerd.

Stel: Jij als natuurlijke persoon bezit € 200.000. Je verdeelt dit bedrag onder twee bankrekeningen bij twee verschillende banken die onder dezelfde bankvergunning vallen. Bij elke bank stal je € 100.000 op een spaarrekening. Ondanks het geldbedrag bij elkaar opgeteld € 200.000 is, krijg je bij een faillissement van de bank met de bankvergunning een bedrag tot € 100.000 gegarandeerd vergoed.

Particuliere rekening én zakelijke rekening bij dezelfde bank

De bedragen die vergoed worden via de Nederlandse Depositogarantie, gelden per rechtspersoon. Jouw bedrijf kan een eigen rechtspersoon zijn, maar is dat niet altijd. Dat is namelijk afhankelijk van de rechtsvorm van je onderneming(en). Als ondernemer heb je deze gekozen bij je inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

Overzicht
In het volgende schema vind je wie de rechtspersoon van jouw onderneming is. Dit is afhankelijk van de rechtsvorm van jouw onderneming:

Rechtsvorm Wie is de rechtspersoon?
eenmanszaak jij zelf (natuurlijk persoon)
vennootschap onder firma (VOF) jij/jullie zelf (natuurlijk persoon)
besloten vennootschap (BV) de BV is rechtspersoon
naamloze vennootschap (NV) de NV is rechtspersoon
vereniging de vereniging is rechtspersoon
stichting de stichting is rechtspersoon


Als je zelf de rechtspersoon van je onderneming bent en je een zakelijke rekening bij een bank met dezelfde bankvergunning als jouw particuliere rekening, deel je de aanspraak op de Nederlandse Depositogarantie tussen deze rekeningen. Dit geldt alleen als je met beide rekeningen bankiert bij één of twee banken met dezelfde bankvergunning.

Je kunt dan over het bedrag van de particuliere én zakelijke bankrekeningen tezamen slechts één keer aanspraak maken op een vergoeding tot € 100.000. Dit is dus het geval bij een eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof).

Zzp’ers opgelet!

De populairste rechtsvorm onder zzp’ers is de eenmanszaak. Een eenmanszaak is geen rechtspersoon. Mocht de Nederlandse Depositogarantie in werking treden bij een faillissement van je bank, dan ben jij zelf de rechtspersoon. Als je als zzp’er zowel een particuliere als een zakelijke rekening hebt bij één of meerdere banken die werken onder dezelfde bankvergunning, zul je het saldo op beide rekeningen moeten optellen. Je maakt dan als een natuurlijk persoon aanspraak op de vergoeding.

Stel: je hebt een eenmanszaak en zowel een particuliere bankrekening als een zakelijke bankrekening bij twee verschillende banken die werken onder dezelfde bankvergunning. Op jouw particuliere bankrekening bij Bank A staat een saldo van € 100.000. Op de zakelijke bankrekening bij Bank B staat ook € 100.000 gestald. Ondanks dat dit bij elkaar opgeteld € 200.000 is, krijg je bij een faillissement van de bank een bedrag tot € 100.000 gegarandeerd vergoed.

Had je in dit geval jouw particuliere en zakelijke rekening bij twee banken met aparte bankvergunningen ondergebracht? Dan had je in geval van een faillissement van beide banken, als gevolg van de afzonderlijke bankvergunningen, twee keer aanspraak kunnen maken op een vergoeding tot € 100.000 per bankvergunning.

Heb jij meerdere ondernemingen?

Ook dan geldt het bovenstaande schema. Per rechtspersoon kun je aanspraak maken op een vergoeding tot € 100.000. Als je dus meerdere eenmanszaken hebt, kun je maar één keer aanspraak maken op de vergoeding van het stelsel als je met beide eenmanszaken bij banken met dezelfde bankvergunning bankiert.

Valt Knab Zakelijk onder het depositogarantiestelsel?

Jazeker! Alle zakelijke betaalrekeningen, spaarrekeningen en termijndeposito’s van Knab vallen onder de Nederlandse Depositogarantie. Wel zo’n veilig gevoel!

Veilig én voordelig zakelijk bankieren bij Knab!

Zakelijk bankieren bij Knab is veilig én voordelig. Knab heeft een Nederlandse bankvergunning via Aegon Bank en een bedrag tot € 100.000 is altijd gegarandeerd. En Knab heeft voor € 7 per maand hét zakelijk pakket van Nederland, boordevol gratis extra’s voor ondernemers. Denk aan:

✔︎ 500 gratis transacties per jaar 
✔︎ een onbeperkt aantal bankrekeningen en betaalpassen
✔︎ de mogelijkheid tot een boekhoudkoppeling

Check snel wat Knab Zakelijk voor jou kan betekenen!


Lees ook deze artikelenStenfinn Deguelle
Stenfinn werkte in 2018 en 2019 voor Knab. Hij schreef verschillende artikelen over (zakelijke) financiën.


Deel via:
Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers