Boekhouden met een boekhoudpakket of Excel: wat is voor jou het beste?

Ga je boekhouden in Excel of maak je toch liever gebruik van een boekhoudpakket? We leggen je uit wat de voor- en nadelen zijn van boekhouden in Excel en hoe een boekhoudpakket je kan helpen het makkelijker te maken, bijvoorbeeld dankzij een slimme bankkoppeling.
Gepubliceerd
14 oktober 2017
Laatst geüpdatet
12 juli 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 28 maart 2018
- Laatst geüpdate: 12 juli 2023
- Leestijd: 3 minuten

Ga je boekhouden in Excel of maak je toch liever gebruik van een boekhoudpakket? We leggen je uit wat de voor- en nadelen zijn van boekhouden in Excel en hoe een boekhoudpakket je kan helpen het makkelijker te maken, bijvoorbeeld dankzij een slimme bankkoppeling.

5 voordelen zakelijke rekening (1)-902348-edited

Boekhouden in een boekhoudpakket versus Excel: de voor- en nadelen

Als je ervoor kiest om zelf je boekhouding te doen, dan kan Excel een goede optie zijn. Wil je het helemaal uitbesteden of samen met een boekhouder doen? Dan is Excel misschien iets minder geschikt, omdat je moeilijker je administratie met je boekhouder kunt delen. Met een boekhoudpakket is dat gemakkelijker.

Voordelen van boekhouden in Excel in plaats van met een boekhoudpakket

Lage kosten
Gebruik je ook Word en de rest van het Office-pakket van Microsoft? Je krijgt Excel er in die zin gratis bij, waardoor je er zonder extra kosten gebruik van kunt maken. Daarnaast zijn er veel gratis (online) alternatieven beschikbaar voor een spreadsheetprogramma. Zo kun je de administratie bijhouden, zonder dat je daar extra kosten voor hoeft te maken.

Flexibiliteit
Excel biedt ontzettend veel mogelijkheden, waardoor je met Excel vrij flexibel bent. Wil je de spreadsheet bijvoorbeeld heel mooi opmaken of er met kleuren voor zorgen dat die duidelijker is? Je kunt er aan de andere kant voor kiezen om het juist heel strak en zakelijk te houden, zodat de administratie altijd past bij de manier waarop je graag onderneemt. Daarnaast kun je zelf kiezen wat je precies bij wilt houden en op welke manier.

Kant-en-klare sjablonen
Je kunt gebruik maken van handige sjablonen, waarin de belangrijke elementen alvast voor je zijn opgenomen. Sommige van de sjablonen zijn gratis, terwijl anderen je een klein bedrag kosten om daar gebruik van te kunnen maken. Bij Knab kun je gratis een template voor Boekhouden in Excel downloaden.

Nadelen van boekhouden in Excel versus een boekhoudpakket

Handmatig werk kan fouten geven
Je boekhouding in Excel doen is over het algemeen veel handmatig werk. Je kunt geen bankafschriften importeren en ook het automatisch aanmaken van facturen is niet zo gemakkelijk. Dat betekent dat je steeds bankgegevens en factuurgegevens moet overnemen, waardoor er met name bij een meer uitgebreide administratie veel tijd in gaat zitten. Bovendien is het risico op fouten in je administratie groter.

Geen support
Kom je er zelf niet helemaal uit of twijfel je of je een boeking op de juiste manier hebt gedaan? Als je de boekhouding doet in Excel is het helaas niet mogelijk om daar support of ondersteuning bij te krijgen. Er is geen technische ondersteuning en je hebt een boekhouder nodig om vragen over de boekhouding te kunnen stellen. En dat levert weer extra kosten op. 

Boekhoudpakket met automatische bankkoppeling

Twijfel je over het boekhouden in Excel of kijk je al met een schuin oog naar een boekhoudpakket?

Boekhoudpakketten zijn door de jaren heen steeds slimmer geworden. Tegenwoordig gebruik je de software vanuit de cloud en kun je deze meestal koppelen met je zakelijke bankrekening. Dat maakt het veel makkelijker om de administratie te doen.

Het boekhoudpakket is aan de andere kant natuurlijk niet gratis. Je betaalt een eenmalige aanschafprijs of een vast bedrag per maand om er gebruik van te kunnen maken.

Je boekhouding geregeld met het Knab Boekhoudpakket

Zoek je nog een boekhoudpakket? Het Knab Boekhoudpakket is helemaal afgestemd op de behoefte van (startende) zzp'ers. Waarom probeer je het niet uit? De eerste maand is gratis.

Check het Knab Boekhoudpakket

Je las zojuist een artikel uit de Knab Bieb.  Dé online verzamelplek met honderden praktische artikelen over hoe je je geldzaken als zzp'er slim kunt regelen. Lindy Bekking
Lindy werkt als Content Marketeer bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.Deel via:
Knab Boekhoudpakket: probeer nu gratis!  Check het pakket

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers