Boekhouden met een boekhoudpakket of Excel: wat is voor jou het beste?

Ga je boekhouden in Excel of maak je toch liever gebruik van een boekhoudpakket? We leggen je uit wat de voor- en nadelen zijn van boekhouden in Excel en hoe een boekhoudpakket je kan helpen het makkelijker te maken, bijvoorbeeld dankzij een slimme bankkoppeling.
Gepubliceerd
14 oktober 2017
Laatst geüpdatet
21 maart 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 28 maart 2018
- Laatst geüpdate: 21 maart 2023
- Leestijd: 3 minuten

Ga je boekhouden in Excel of maak je toch liever gebruik van een boekhoudpakket? We leggen je uit wat de voor- en nadelen zijn van boekhouden in Excel en hoe een boekhoudpakket je kan helpen het makkelijker te maken, bijvoorbeeld dankzij een slimme bankkoppeling.

5 voordelen zakelijke rekening (1)-902348-edited

Boekhouden in een boekhoudpakket versus Excel: de voor- en nadelen

Als je ervoor kiest om zelf je boekhouding te doen, dan kan Excel een goede optie zijn. Wil je het helemaal uitbesteden of samen met een boekhouder doen? Dan is Excel misschien iets minder geschikt, omdat je moeilijker je administratie met je boekhouder kunt delen. Met een boekhoudpakket is dat gemakkelijker.

Voordelen van boekhouden in Excel in plaats van met een boekhoudpakket

Lage kosten
Gebruik je ook Word en de rest van het Office-pakket van Microsoft? Je krijgt Excel er in die zin gratis bij, waardoor je er zonder extra kosten gebruik van kunt maken. Daarnaast zijn er veel gratis (online) alternatieven beschikbaar voor een spreadsheetprogramma. Zo kun je de administratie bijhouden, zonder dat je daar extra kosten voor hoeft te maken.

Flexibiliteit
Excel biedt ontzettend veel mogelijkheden, waardoor je met Excel vrij flexibel bent. Wil je de spreadsheet bijvoorbeeld heel mooi opmaken of er met kleuren voor zorgen dat die duidelijker is? Je kunt er aan de andere kant voor kiezen om het juist heel strak en zakelijk te houden, zodat de administratie altijd past bij de manier waarop je graag onderneemt. Daarnaast kun je zelf kiezen wat je precies bij wilt houden en op welke manier.

Kant-en-klare sjablonen
Je kunt gebruik maken van handige sjablonen, waarin de belangrijke elementen alvast voor je zijn opgenomen. Sommige van de sjablonen zijn gratis, terwijl anderen je een klein bedrag kosten om daar gebruik van te kunnen maken. Bij Knab kun je gratis een template voor Boekhouden in Excel downloaden.

Nadelen van boekhouden in Excel versus een boekhoudpakket

Handmatig werk kan fouten geven
Je boekhouding in Excel doen is over het algemeen veel handmatig werk. Je kunt geen bankafschriften importeren en ook het automatisch aanmaken van facturen is niet zo gemakkelijk. Dat betekent dat je steeds bankgegevens en factuurgegevens moet overnemen, waardoor er met name bij een meer uitgebreide administratie veel tijd in gaat zitten. Bovendien is het risico op fouten in je administratie groter.

Geen support
Kom je er zelf niet helemaal uit of twijfel je of je een boeking op de juiste manier hebt gedaan? Als je de boekhouding doet in Excel is het helaas niet mogelijk om daar support of ondersteuning bij te krijgen. Er is geen technische ondersteuning en je hebt een boekhouder nodig om vragen over de boekhouding te kunnen stellen. En dat levert weer extra kosten op. 

Boekhoudpakket met automatische bankkoppeling

Twijfel je over het boekhouden in Excel of kijk je al met een schuin oog naar een boekhoudpakket?

Boekhoudpakketten zijn door de jaren heen steeds slimmer geworden. Tegenwoordig gebruik je de software vanuit de cloud en kun je deze meestal koppelen met je zakelijke bankrekening. Dat maakt het veel makkelijker om de administratie te doen.

Het boekhoudpakket is aan de andere kant natuurlijk niet gratis. Je betaalt een eenmalige aanschafprijs of een vast bedrag per maand om er gebruik van te kunnen maken.

Je boekhouding geregeld met Knab en MoneyMonk

Een bankkoppeling met je zakelijke rekening van Knab garandeert dat de inkomsten en uitgaven die je doet automatisch in je administratie terechtkomen.

In combinatie met het boekhoudpakket van MoneyMonk kost de administratie je zo min mogelijk tijd en heb je meer zekerheid dat je de boekhouding op de juiste manier bijhoudt.

Ben je zzp’er en al klant bij Knab? Dan krijg je 1 jaar lang 50% korting als je gaat boekhouden met MoneyMonk. Check hier de prijzen van Moneymonk.

 Jasper Horstink
Jasper Horstink is oprichter van MoneyMonk en gelooft dat je door de juiste software plezier kunt hebben aan het bijhouden van je administratie.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Webinar: Slim je boekhouding inrichten als zzp'er  Meld je gratis aan (3 april)

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers