Checklist samenwonen: hier moet je aan denken
Gepubliceerd
5 februari 2020
Laatst geüpdatet
9 januari 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 3 februari 2020
- Laatst geüpdate: 9 januari 2023
- Leestijd: 3 minuten
Zijn jullie van plan om binnenkort te gaan samenwonen? Een mooie nieuwe stap in jullie relatie! Je denkt misschien aan een nieuwe kledingkast, maar wat moeten jullie eigenlijk nog meer regelen? Met deze checklist samenwonen zijn jullie er helemaal klaar voor.
1. Maak afspraken over geld
Halen jullie om de beurt boodschappen en kom je zo ongeveer gelijk uit? Dat is één manier om je financiën te regelen, maar op den duur kunnen de financiële verhoudingen scheef gaan lopen. Maak altijd goede afspraken over geld als je gaat samenwonen.
Maak bijvoorbeeld afspraken over:
- Wat betalen jullie samen en wat niet? Bijvoorbeeld:
- Huur/hypotheek
- Gas/water/licht
- Boodschappen
- Abonnementen
- Verzekeringen
- Betalen jullie allebei evenveel of maken jullie afspraken over bijvoorbeeld betalen naar verhouding van inkomen.
- Gaan jullie samen sparen?
2. Stel een samenlevingscontract op
Om ervoor te zorgen dat je bovenstaande afspraken goed hebt geregeld, is het handig om een samenlevingscontract op te stellen. Een samenlevingscontract is een document waarin je afspraken officieel vastlegt bij een notaris. Afspraken over wat jullie samen betalen, maar ook hoe jullie bijvoorbeeld een eventuele hypotheek regelen of een erfenis verdelen. En ook hoe jullie de bezittingen verdelen als jullie eventueel uit elkaar gaan.
3. Open een gezamenlijke rekening
Je kunt natuurlijk elke maand betaalverzoeken heen en weer sturen, maar een gezamenlijke rekening maakt jullie leven een stuk makkelijker. Op een gezamenlijke rekening heb je alle afschrijvingen en betalingen overzichtelijk op één rekening en krijgen jullie inzicht in wat er maandelijks binnenkomt en uitgaat.
Met de gezamenlijke rekening van Knab kun je bovendien meerdere betaalrekeningen openen voor bijvoorbeeld de boodschappen en de vaste lasten. Ook kun je zoveel spaarrekeningen openen als je wilt. Handig om geld apart te zetten voor bijvoorbeeld je nieuwe inrichting of een vakantie!
4. Regel je verzekeringen
Neem jullie verzekeringen eens onder de loep. Wellicht hebben jullie allebei al een eigen inboedelverzekering, maar als je gaat samenwonen heb je maar één gezamenlijke inboedelverzekering nodig. Kijk ook eens naar dit lijstje verzekeringen om samen af te sluiten:
- Inboedelverzekering
- Reisverzekering
- Opstalverzekering (bij koophuis)
- Rechtsbijstandsverzekering
- Zorgverzekering (in geval van collectiviteitskorting)
5. Controleer je toeslagen
Als één van jullie bij de ander in komt wonen in een huurhuis, kan dit invloed hebben op de hoogte van eventuele huurtoeslag. Check daarom goed of jullie dubbele inkomen invloed heeft op de hoogte van de huurtoeslag. En zo ja, geef dit dan direct door of zet de toeslag meteen stop.
In sommige gevallen kan samenwonen ook invloed hebben op de hoogte van je zorgtoeslag. Dit is alleen het geval als je volgens de Belastingdienst elkaars toeslagpartner bent. Of dit inderdaad het geval is, kan je controleren op de website.
6. Partnerpensioen regelen
Je kan je partner toevoegen aan je pensioenregeling. Als jij komt te overlijden, dan ontvangt jouw partner alsnog partnerpensioen. Let op: hiervoor is wel een samenlevingscontract nodig en je bent ook meteen fiscaal partner.
Meteen geregeld: de gezamenlijke rekening van Knab
Met de gezamenlijke rekening van Knab regel jullie al je financiën meteen goed. Met allebei een eigen betaalpas, tot wel vijf betaalrekeningen en zoveel spaarrekeningen als je wilt. In vijf minuten aangevraagd via de Knab App!
Karin Broeksma
Karin werkt sinds juli 2018 bij Knab als content marketeer. Hiervoor heeft ze jaren gewerkt als zzp’er, waardoor ze veel weet over alles wat met ondernemen te maken heeft. Bij Knab schrijft ze dan ook veel over ondernemen, maar ook over zaken als inkomsten, uitgaven en sparen.