Gezamenlijke rekening openen met je partner of huisgenoot

Jullie hebben het er al een tijdje over: jij en je partner willen gaan samenwonen. Of misschien ga je wel met je beste vriend(in) samenwonen. Dat is natuurlijk hartstikke leuk, maar dan zijn er veel dingen die jullie moeten gaan regelen. Een daarvan is het openen van een gezamenlijke rekening. Natuurlijk is dat niet verplicht, maar wel slim. Waarom? En hoe open je deze rekening? Lees gauw verder.
Gepubliceerd
5 december 2017
Laatst geüpdatet
9 augustus 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 4 december 2017
- Laatst geüpdate: 9 augustus 2019
- Leestijd: 2 minuten

Jullie hebben het er al een tijdje over: jij en je partner willen gaan samenwonen. Of misschien ga je wel met je beste vriend(in) samenwonen. Dat is natuurlijk hartstikke leuk, maar dan zijn er veel dingen die jullie moeten gaan regelen. Een daarvan is het openen van een gezamenlijke rekening. Natuurlijk is dat niet verplicht, maar wel slim. Waarom? En hoe open je deze rekening? Lees gauw verder.

Gezamenlijke rekening openen-229050-edited.jpg 

Gezamenlijke rekening openen: waarom?

Als jij en je partner gaan samenwonen, gaan jullie waarschijnlijk ook jullie financiën met elkaar delen. Een goed overzicht is dan belangrijk. Want met al die dagelijkse boodschappen, afvalbelasting en het krantenabonnement is het wel fijn om ervoor te zorgen dat jullie precies weten hoeveel geld er wordt afgeschreven en wanneer. Willen jullie ook samen sparen? Dan is een gezamenlijke spaarrekening ook handig. 

Gezamenlijke rekening met je huisgenoten

Ook met je ‘gewone’ huisgenoot of beste vriend(in) is het fijn om een gezamenlijke rekening te openen. Want ook dan heb je te maken met kosten zoals boodschappen, huur en Netflix (delen jullie ook een account? En wie betaalt deze kosten?). Juist dan is het fijn om daar een heel goed overzicht van bij te houden. Dan houden jullie makkelijk in de gaten of de kosten wel eerlijk verdeeld zijn.

Hoe open je een gezamenlijke rekening?

Als jullie samen een rekening willen openen, kun je kiezen tussen een ‘en/en rekening’ en een ‘en/of rekening’. Het openen van deze rekeningen kan bij veel banken gewoon online. Bij een en/of rekening kan iedere rekeninghouder zonder toestemming geld opnemen van de rekening. Bij de en/en rekening heb je hiervoor toestemming nodig van de andere rekeninghouder(s). Storten mag bij allebei de rekeningen altijd zonder toestemming.

Wat kost het om een gezamenlijke rekening te openen?

De kosten van een gezamenlijke rekening openen, hangen af van de bank die jullie kiezen en of je al een betaalrekening hebt bij de bank. Het loont om dit even goed uit te zoeken als jullie een rekening gaan openen. Bij sommige banken, waaronder bij Knab, ontvang je trouwens rente over je betaalrekening. Dat scheelt weer.

Al je bankzaken bij één bank?

Als je een gezamenlijke rekening opent, is het handig om alles bij één bank onder te brengen. Op die manier kun je snel geld overmaken van je ene naar je andere rekening. In Nederland is het heel eenvoudig om over te stappen van bank. Je kunt vaak online gewoon een rekening openen. Als je aangeeft dat je wilt overstappen van bank, worden alle incasso’s, bij- en afschrijvingen en machtigingen automatisch 13 maanden lang omgeleid naar je nieuwe bankrekening. 

Gezamenlijke rekening openen: bij Knab betaal je nooit teveel

Toch wel handig he, zo’n gezamenlijke rekening. Kies je voor een gezamenlijke rekening via Knab, dan: 

  • openen jullie zoveel betaal- en spaarrekeningen als jullie willen en kunnen jullie ze een eigen naam geven;
  • ontvangen jullie beiden een eigen betaalpas en eigen creditcard, zonder extra kosten;
  • is de gezamenlijke rekening gratis als jullie beiden al Knab-klant zijn.

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Neem voor meer informatie contact met ons op.



Susan Blanken
Susan schreef in 2017 verschillende artikelen voor Knab. Voornamelijk over beleggen, hypotheken en pensioenen.



Deel via:
Liefde is... samen een rekening openen  Check de gezamenlijke rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën