Samenwonen financieel regelen: 5 tips
Gepubliceerd
31 juli 2018
Laatst geüpdatet
15 juli 2022
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 31 juli 2018
- Laatst geüpdate: 15 juli 2022
- Leestijd: 4 minuten
Misschien trek jij bij je partner in, of zijn jullie op zoek naar een nieuwe woning. Hoe dan ook, jullie gaan samenwonen! En er moet nog een hoop gebeuren. Welke meubels neem je wel of niet mee, hoe maak je genoeg ruimte in de kledingkast en welk Netflix abonnement zeg je nou op? Maar vergeet niet om het samenwonen ook financieel te regelen. Maak van tevoren goede afspraken over de financiën zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Samenwonen financieel regelen: goed voor je relatie
Veel relatieproblemen worden veroorzaakt door geldproblemen. Niet gek, want zorgen over geld geeft stress en dat heeft invloed op je relatie. Veel van die problemen zijn echter te voorkomen als je samen van tevoren je financiën goed geregeld hebt en duidelijke afspraken maakt.
We geven je alvast een paar tips om je gezamenlijke financiën goed op orde te brengen.
1. Bepaal welke uitgaven je samen betaalt
Welke uitgaven betalen we samen en welke niet? Je kunt er voor kiezen om beide inkomens op een grote hoop te gooien en daar alles van te betalen. Zeker voor stellen die voor het eerst gaan samenwonen is dat vaak nog een brug te ver. Je wilt toch liever nog een beetje controle over je eigen inkomen houden. Dan is het goed om samen te beslissen welke uitgaven jullie samen gaan betalen.
Denk bijvoorbeeld aan de volgende kosten:
Vaste lasten
- Huur of hypotheek
- Gas, water, licht
- Gemeentebelastingen
- VVE (eventueel)
- Internet Abonnementen zoals Netflix of Spotify
- Verzekeringen
Huishoudelijke uitgaven
- Boodschappen
- Schoonmaakspullen
- Kosten eventuele huisdieren
Reserveringen
Het is naast je vaste lasten en huishoudelijke uitgaven ook goed om een potje reserveringen te maken waar jullie allebei geld in storten. Bijvoorbeeld voor als de wasmachine kapot gaat, de elektriciteitsrekening ineens hoger uitvalt of voor andere onvoorziene uitgaven. Zo hoef je niet later ineens allebei geld bij te leggen.
2. Maak afspraken over wie wat betaalt
Je partner betaalt de boodschappen en als het geld op is ben jij een keer aan de beurt om te betalen. Er zijn veel stellen die op deze manier met hun financiën omgaan. Niet de meeste overzichtelijke manier om je financiën te regelen. Bovendien is het zo niet gemakkelijk om te sparen of iets voor jezelf over te houden. Maak goede afspraken met je partner over wie wat betaalt. Je kunt dat op verschillende manieren doen.
Betalen naar rato
Verdient je partner een stuk meer dan jij of andersom? Dan kun je er voor kiezen om de partner met het meeste inkomen ook meer te laten bijdragen aan de vaste lasten. Stel dat je partner 3/5 deel van het inkomen verdient, en jij 2/5 deel, dan kunnen jullie de vaste lasten volgens dezelfde verhoudingen verdelen.
Evenveel overhouden
Je kunt er ook voor kiezen om onderaan de streep hetzelfde bedrag voor jezelf over te houden. Je telt beide inkomens bij elkaar op, trekt de vaste lasten van het totale bedrag af en het overgebleven bedrag deel je door twee. Zo heb je allebei evenveel te besteden.
Alles door de helft
Wil je gewoon alles eerlijk verdelen ongeacht het inkomen, dan kun je alle gezamenlijke kosten gewoon door twee delen.
Kostgeld
Wanneer je partner bij jou intrekt, kun je ook een vaste bijdrage vragen voor het huishouden en de vaste lasten. Heb je bijvoorbeeld al kinderen in huis wonen, dan liggen jouw vaste lasten een stuk hoger dan die van je partner en zou het onevenredig zijn om hier evenveel aan bij te dragen.
3. Open een gezamenlijke rekening
Om de vaste lasten en de boodschappen te betalen is het handig om een gezamenlijke rekening te openen. Op deze rekening storten jullie allebei maandelijks een vast bedrag per maand en krijg je allebei een eigen bankpas en pincode. Van deze rekening kun je dan alle gezamenlijke vaste lasten laten afschrijven en kun je de boodschappen mee betalen.
Gezamenlijke spaarrekening
Naast een gezamenlijke betaalrekening is het ook handig om een gezamenlijke spaarrekening te openen. Bijvoorbeeld voor je reserveringen. Zo heb je altijd een potje voor onvoorziene kosten, of kun je samen sparen voor de inrichting van je huis.
4. Check je verzekeringen!
Waarschijnlijk heb je voor je ging samenwonen al de nodige verzekeringen afgesloten. Ga dus goed na waarvoor jullie dubbel verzekerd zijn en check of het goedkoper is om bepaalde verzekeringen gezamenlijk af te sluiten. Bijvoorbeeld een gezamenlijke reisverzekering of een rechtsbijstandsverzekering. Als jullie allebei al een inboedelverzekering hebben, dan kun je kiezen welke van de twee je wilt houden. Check de dekking goed, de waarde van jullie inboedel gezamenlijk valt namelijk vaak hoger uit dan voorheen.
5. Denk na over hoe officieel je wilt samenwonen
Naast de gezamenlijke financiën is het ook goed om over een paar officiële zaken na te denken. Wil je bijvoorbeeld wel of geen samenlevingscontract afsluiten? Wel zo handig om alle afspraken rondom de inboedel, overlijden of een relatiebreuk goed vastgelegd te hebben. Koop je samen een huis, dan is dat vaak zelfs verplicht. Maar het zorgt er ook voor dat je meteen fiscaal partner wordt, wat soms gevolgen kan hebben voor de Belastingdienst of je studieschuld.
Weeg dus goed de voor- en nadelen tegen elkaar af. Ook is het goed om na te denken over bijvoorbeeld het partnerpensioen, zodat jij ook na het overlijden van je partner recht hebt op een deel van zijn pensioen. Maar er is geen haast! Je kunt rustig beginnen met een paar potjes verdelen. Zijn jullie een beetje gewend aan elkaar in jullie nieuwe huisje, dan kun je gaan nadenken over serieuzere stappen.
Samen je financiën regelen met een gezamenlijke rekening
Regel al je geldzaken gemakkelijk met een gezamenlijke rekening van Knab. Je krijgt allebei een bankpas en je kunt zoveel betaal- en spaarrekening openen als je wilt. Hebben jullie allebei al een rekening bij Knab? Dan is de gezamenlijke rekening helemaal gratis.
Karin Broeksma
Karin werkt sinds juli 2018 bij Knab als content marketeer. Hiervoor heeft ze jaren gewerkt als zzp’er, waardoor ze veel weet over alles wat met ondernemen te maken heeft. Bij Knab schrijft ze dan ook veel over ondernemen, maar ook over zaken als inkomsten, uitgaven en sparen.