Zorgtoeslag 2020: dit is er veranderd

Een nieuw jaar, een nieuwe start! Voor veel Nederlanders een reden om weer in de financiën te duiken. Hoe zit het met de toeslagen dit jaar? Je zorgtoeslag, bijvoorbeeld. Heb jij daar dit jaar recht op? En wat verandert er precies ten opzichte van 2019? Wij zetten het voor je op een rijtje. Let op: Benieuwd naar alle toeslagen waar je in 2023 aanspraak op maakt? Check ons overzicht Toeslagen in 2023: Hier heb je recht op.
Gepubliceerd
3 januari 2020
Laatst geüpdatet
9 januari 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 2 januari 2020
- Laatst geüpdate: 9 januari 2023
- Leestijd: 2 minuten

Een nieuw jaar, een nieuwe start! Voor veel Nederlanders een reden om weer in de financiën te duiken. Hoe zit het met de toeslagen dit jaar? Je zorgtoeslag, bijvoorbeeld. Heb jij daar dit jaar recht op? En wat verandert er precies ten opzichte van 2019? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Let op: Benieuwd naar alle toeslagen waar je in 2023 aanspraak op maakt? Check ons overzicht Toeslagen in 2023: Hier heb je recht op.

Deze vrouw weet al hoe hoog haar zorgtoeslag is

Wat is zorgtoeslag?

Zorgtoeslag is een tegemoetkoming van de overheid aan de premie die jij aan je zorgverzekeraar moet betalen. Niet iedereen krijgt echter zorgtoeslag. Hoe meer je verdient, hoe minder toeslag je krijgt. Of je krijgt helemaal geen toeslag.

Inkomensgrens voor zorgtoeslag in 2020

Of jij recht hebt op zorgtoeslag, hangt af van je inkomen. Heb je geen toeslagpartner? Dan mag je maximaal een inkomen hebben van € 30.481 om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag. Het maximaal inkomen van toeslagpartners samen is € 38.945.

Hoe hoog is de zorgtoeslag in 2020?

De maximale zorgtoeslag voor één persoon is maximaal € 1.256 per jaar, die voor een gezin maximaal € 2.399. Daarmee is de zorgtoeslag dit jaar hoger dan in 2019. Vergeleken met 2019 is dat een stijging van respectievelijk € 67 (€ 5,50 per maand) en € 95 (€ 7,90 per maand).

Nogmaals: hoeveel jij daadwerkelijk ontvangt, hangt af van je inkomen. Je kunt dit gemakkelijk opzoeken op de website van de Belastingdienst. Het verplichte eigen risico blijft staan op € 385.

Korting voor collectief omlaag in 2020

Daarnaast verandert de maximale wettelijke korting voor een collectieve zorgverzekering. Die gaat van 10% nu naar 5% in 2020. Als je collectief verzekerd bent en blijft, ga je als je premie gelijk blijft dus meer betalen. Iets om op te letten dus, als je eventueel wilt overstappen van verzekeraar of soort zorgverzekering.

Hoe vraag je zorgtoeslag aan?

Zorgtoeslag aanvragen doe je bij de Belastingdienst. Dat kan voor volgend jaar tot 1 september 2021. Oftewel: je kunt het ook in 2021 nog met terugwerkende kracht krijgen. Je zorgtoeslag wordt gebaseerd op de hoogte van het inkomen en eigen vermogen dat jij zelf opgeeft bij de aanvraag.

Goed om te weten: de zorgtoeslag is in principe een voorschot. Aan het einde van het belastingjaar weet je pas hoe hoog je zorgtoeslag definitief is. Je weet aan het begin immers nog niet altijd hoeveel je precies gaat verdienen volgend jaar.

Premies voor zorgverzekering zijn gestegen

Zorgverzekeraars veranderen in principe ieder jaar hun premie, het bedrag dat jij ze betaalt. Medio november maken ze dit jaarlijks bekend, waarna jij tot 31 december hebt om je huidige zorgverzekeraar op te zeggen. Daarna heb je tot en met 31 januari 2020 de tijd om een nieuwe verzekering af te sluiten. Het wisselt natuurlijk per zorgverzekeraar hoe hoog de premie is, maar gemiddeld zijn de premies in 2020 gestegen met € 2,34.

Je financiën op een rijtje

Dit jaar duidelijk inzicht in al je geldzaken, dus ook in je zorgtoeslag? Met Knab Plus open je tot wel 5 betaalrekeningen. Zo bouw je eenvoudig spaarpotjes op en heb je overzicht in je financiën. Fleur Willemsen
Dit artikel is geschreven door Fleur en wordt je aangeboden door Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.Deel via:

Snel je rekening openen via de Knab App  Zo werkt het

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën