Stoppen met roken kan ruim € 2.000 per jaar besparen

Dat roken hartstikke slecht voor je is, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Maar weet je ook hoeveel geld het je kost? Je betaalt voor dat pakje sigaretten, waarvan de prijs ook steeds hoger wordt, maar er zijn meer kosten om rekening mee te houden. Twijfel je over stoppen met roken? Check hieronder hoeveel je kunt besparen.
Gepubliceerd
2 januari 2018
Laatst geüpdatet
16 december 2020
Leestijd
6 minuten
- Gepubliceerd: 2 januari 2018
- Laatst geüpdate: 16 december 2020
- Leestijd: 6 minuten

Dat roken hartstikke slecht voor je is, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Maar weet je ook hoeveel geld het je kost? Je betaalt voor dat pakje sigaretten, waarvan de prijs ook steeds hoger wordt, maar er zijn meer kosten om rekening mee te houden. Twijfel je over stoppen met roken? Check hieronder hoeveel je kunt besparen.

Stoppen met roken dit bespaar je-469183-edited.jpg

Stoppen met roken loont

Maar liefst 2,8 miljard euro - 3,8% van de totale zorgkosten! - besteedde Nederland in 2010 aan zorg die te maken had met ziekten als gevolg van roken. Dat het de overheid geld kost is dus duidelijk. Maar ook jouw eigen portemonnee lijdt onder deze gewoonte. Een pakje kost nu zo’n € 6,80 en dat wordt steeds duurder.

Stel, je rookt een pakje per week. Dat kost dit jou op jaarbasis gemiddeld € 353,60. Rook je een pakje per dag? Dan bespaar je maar liefst € 2.482 per jaar. De gemiddeld roker rookt een half pakje sigaretten per dag, per jaar kun je dus € 1.241 besparen. Dat is makkelijk besparen op je maandlasten!

Inboedel vaker vervangen

Uitgaven die je niet direct doorhebt zijn de kosten die je maakt in je huis, jouw eigen leefomgeving. We kennen allemaal nog wel die geur die in je kleding hing na een avondje stappen vroeger, toen er nog gerookt mocht worden in de kroeg. Direct de wasmand in! Maar rook je binnen? Dan ruikt je huis dus net zo. Een raam open zetten zal de geur ietwat verminderen, maar rook waait naar binnen, gaat in je kleren zitten en zal net als in de kroeg rondcirkelen in jouw huis.

Het resultaat? De muren worden geel en gordijnen, vloerbedekking en meubels worden vies en gaan stinken. Ook zijn de chemicaliën uit sigaretten die in je interieur en kleding blijven hangen schadelijk voor je gezondheid. Je zult ze dus vaker moeten vervangen en ja, dat kost geld.

Rekenvoorbeeld
Volgens het Nibud kost een gemiddelde vloerbedekking voor een driepersoons huishouden € 816. Een inboedel vervangen, zeggen zij, kost je tussen de € 7.500 en € 13.500. Trek daar de elektrische apparaten en andere meubels die geen schade ondervinden van sigaretten vanaf en je houdt alsnog een significant bedrag over. Er vanuit gaande dat je als roker je interieur twee keer zo snel vervangt als een niet-roker, kost je dit minimaal € 500 per jaar.

Dalende woningwaarde

Stel, je gaat een verre reis maken of samenwonen met je partner en je wilt je woning verhuren. Ofwel voor langere tijd of via een platform als Airbnb. Dan is een woning waarin gerookt wordt een stuk onaantrekkelijker. Dat geldt overigens ook wanneer je wilt verkopen.

Sterker nog, 25% van de huizenkopers zegt pertinent niet het huis van een roker te willen kopen. De prijs voor een huis waarin een roker heeft gewoond, kan zelfs oplopen tot 29%. Stel je voor dat jouw huis in principe nog € 200.000 waard is, maar je er altijd hebt gerookt en er daardoor ineens nog maar € 142.000 voor krijgt. Zonde!

Dalende waarde auto

Naast de waarde van je woning, daalt ook de waarde van je auto zodra je er in rookt. Of regelmatig in de auto stapt vlak na het roken. Uit een enquête van Carbuyer.co.uk onder 6.000 mensen blijkt zelfs dan 87% geen auto zou kopen waarin gerookt is.

Als blijkt uit bijvoorbeeld vlekken, brandplekken of nare geurtjes dat er een zware roker in de auto gereden heeft, wordt er soms tot € 2.250 minder voor de auto betaald. Stel je koopt om de vijf jaar een nieuwe auto en roken vermindert de inruilwaarde van je oude auto met € 1000. Dan kost dit je € 200 per jaar.

Kosten werk

Dat roken ongezond is moge duidelijk zijn. Zware rokers leven gemiddeld maar liefst 13 jaar korter dan niet-rokers. Zelfs lichte rokers, die niet dagelijks een sigaret opsteken, leveren 5 levensjaren in.

Maar ook in het huidige dagelijkse leven is merkbaar dat roken een aanslag op je gezondheid is. Zo blijkt uit onderzoek van het CBS dat rokende medewerkers zich gemiddeld 1,5 keer vaker ziek melden dan hun collega’s die nooit een sigaretje opsteken. Het ziekteverzuim is dus flink hoger.

Dat kost je baas geld, maar het kan ook effect hebben op jouw portemonnee. Jouw werkgever is namelijk wettelijk verplicht om je minstens 70% uit te betalen als je ziek bent, niet 100%. Een gemiddelde werknemer in Nederland meldt zich per jaar ruim 6 dagen ziek.

Rekenvoorbeeld
Stel: je ontvangt een jaarsalaris van € 40.000 en werkt 40 uur per week, 8 uur per dag. In 2017 hadden we 260 werkbare dagen, dit betekent dat je bruto € 153,85 verdiende. Heb jij je 6 dagen ziek gemeld en krijg je dan slechts 70% uitbetaald? Dan kost je dit bruto al € 646,17. Als roker meld jij je nog eens 1,5 keer vaker ziek en kost het je € 969,25.

Hogere verzekeringspremies

Een laatste kostenpost die je misschien niet direct zou verwachten zijn de premies voor verzekeringen. Zo wordt er tijdens de aanvraag vaak gevraagd of je rookt. Verzwijgen kan, maar dat kan je hoge boetes opleveren en meestal keert een verzekering dan ook niet meer uit.

Overlijdensrisicoverzekering
Het aanvragen van een overlijdensrisicoverzekering (ORV) is een goed voorbeeld. Deze heb je bijvoorbeeld nodig wanneer je een huis gaat kopen. Zware rokers gaan gemiddeld 13 jaar eerder dood dan niet-rokers, de premie die zij betalen voor hun ORV is dan ook een stuk hoger. Die verhoging kan oplopen tot wel 70%. Afhankelijk van je leeftijd kost dat tussen de € 1.300 en € 11.500 gedurende de looptijd.

Zorgverzekering
Vanwege het ongezonde aspect van roken maak je misschien meer zorgkosten dan een niet-roker, maar wist je dat er ook een zogenaamde Rookvrijpolis bestaat? Dit is een initiatief van Stichting Preventiepolis. Een stichting die zich bezighoudt met duurzame initiatieven op het gebied van gezondheid. Een Rookvrijpolis is een soort collectiviteitskorting die niet-rokers kunnen toepassen op verschillende verzekeraars. Zo krijg je bijvoorbeeld korting op je premie en kun je profiteren van een aantal aanvullende voordelen.

Stoppen met roken: de besparing op jaarbasis

Dat zijn een hoop bedragen bij elkaar, maar hoeveel scheelt het nou precies als je stopt met roken? Dat is natuurlijk per persoon verschillend. Om je toch een beetje een beeld te geven, hebben we onderstaande grafiek gemaakt. Kun jij vast beginnen met besparen!

Overzicht besparing stoppen met roken.png

Deze besparingen hebben we berekend op basis van een half pakje sigaretten per dag en er vanuit gaande dat je jouw interieur als roker twee keer zo snel vervangt. Daarnaast gaan we er hierbij vanuit dat je jouw woning twee keer per dertig jaar verkoopt en een waardedaling hebt van € 2.000.

Bronnen:
RIVM
RTL Nieuws
New Scientist
Nibud
Yopa
Windsor Express
CBS
Moneywise

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Neem voor meer informatie contact met ons op. Xandra Boersma
Xandra schreef dit artikel voor Knab, de online bank waar je al je geldzaken regelt. Van de hypotheek voor je nieuwe woning tot aan je financiële planning.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Compleet bankpakket voor een vaste prijs per maand  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën