Maximale hypotheek 2018: niet meer dan de woningwaarde

Je hebt al aardig wat bezichtigingen achter de rug. Maar geen van de huizen die je hebt gezien, is jouw droomhuis. Daar word je wel een beetje zenuwachtig van. Je hebt namelijk gehoord dat jouw maximale hypotheek 2018 lager uitvalt dan in 2017. En dan wordt het misschien nóg lastiger om je droomhuis te vinden. Hoe zit het precies met die nieuwe regels rondom je maximale hypotheek? Ook in 2019 mag je niet meer lenen dan de woningwaarde. Lees hier alles over de hypotheekregels in 2020.
Gepubliceerd
6 november 2017
Laatst geupdate
30 december 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 6 november 2017
- Laatst geüpdate: 30 december 2019
- Leestijd: 2 minuten

Je hebt al aardig wat bezichtigingen achter de rug. Maar geen van de huizen die je hebt gezien, is jouw droomhuis. Daar word je wel een beetje zenuwachtig van. Je hebt namelijk gehoord dat jouw maximale hypotheek 2018 lager uitvalt dan in 2017. En dan wordt het misschien nóg lastiger om je droomhuis te vinden. Hoe zit het precies met die nieuwe regels rondom je maximale hypotheek?

Ook in 2019 mag je niet meer lenen dan de woningwaarde. Lees hier alles over de hypotheekregels in 2020.

Maximale-hypotheek-2018

Maximale hypotheek 2018 

Hoeveel je maximaal mag lenen voor een woning hangt onder andere af van de woningwaarde. Dat noem je ook wel loan to value. In 2017 mocht je niet meer lenen dan 101% van de woningwaarde. Die 1% kun je goed besteden aan de bijkomende kosten, zoals de overdrachtsbelasting en kosten voor hypotheekadvies. 

De loan to value wordt stapsgewijs afgebouwd. Waar je in 2013 nog maximaal 105% van de woningwaarde mocht lenen, is dat in 2018 nog maar 100%. Dat betekent dat je niet meer kunt lenen dan de taxatiewaarde van de woning. Alle bijkomende kosten komen dan voor eigen rekening. Je hebt dan dus meer eigen geld nodig voor de aankoop van jouw droomhuis.

Rekenvoorbeeld
Stel, je wordt halsoverkop verliefd op een huis van € 200.000. In 2017 is jouw maximale hypotheek dan € 202.000. Als de bijkomende kosten neerkomen op € 8000, moet je dus nog € 6.000 aan eigen geld inleggen. In 2018 kun je echter niet meer lenen dan de woningwaarde, waardoor jouw maximale hypotheek neerkomt op € 200.000. Dat betekent dat je de volledige € 8.000 aan bijkomende kosten uit eigen zak moet betalen.

Meer lenen met deze maatregelen

Ben je van plan om energiebesparende maatregelen te treffen in je nieuwe huis? Zoals bijvoorbeeld zonnepanelen of geïsoleerde muren? Dan geldt er een uitzondering. Bij sommige geldverstrekkers mag je hiervoor namelijk meer lenen. 106% van de woningwaarde, om precies te zijn. Natuurlijk moet jouw financiële situatie wel goed genoeg zijn om de hypotheeklasten te kunnen dragen.

Taxatiewaarde van de woning

Hoeveel je mag lenen, hangt dus onder andere af van de woningwaarde. De woning is immers onderpand van de hypotheek en met deze maatregel hoopt de overheid het risico op een restschuld te verkleinen. De exacte waarde van de woning wordt door een taxateur vastgesteld in een taxatierapport. Wil jij weten hoe dat in z'n werk gaat? En waar hij de woningwaarde precies op baseert? Je leest er alles over in ons gratis e-book 'Taxatie'. 

Lenen op basis van je inkomen

Naast de loan to value wordt volgend jaar ook de woonquote verlaagd. Dit is het percentage van het totale (gezins)inkomen dat je mag besteden aan hypotheeklasten. Volgens het Nibud hoeft dat echter niet te betekenen dat je minder kunt lenen op basis van je inkomen, zeker niet met de verwachte loonstijging van gemiddeld 2,2%. Sterker nog: huishoudens met een midden- of hoog inkomen zouden hierdoor zelfs iets meer kunnen lenen. Voor lagere inkomens zou de leencapaciteit gelijk blijven, volgens het budgetinstituut.

Het is echter nog maar de vraag of jij volgend jaar meer kunt lenen op basis van je inkomen. Die 2,2% loonsverhoging gaat namelijk misschien niet op voor jou. Blijft jouw inkomen gelijk, dan kun je volgend jaar 2% tot 3% minder lenen. Die paar duizend euro kunnen net het verschil maken bij de aankoop van jouw nieuwe huis.

Goed nieuws voor tweeverdieners

Voor de mensen die volgend jaar gaan samenwonen, is er wel goed nieuws. De leencapaciteit voor tweeverdieners gaat er namelijk op vooruit. In 2017 wordt 60% van het tweede inkomen meegenomen in de berekening van de maximale hypotheek. In 2018 wordt dit percentage verhoogd naar 70%. Wat dat precies betekent? Check onderstaand rekenvoorbeeld maar eens.

Rekenvoorbeeld
Stel, je wilt samen met je partner een woning kopen. Jij verdient € 40.000, je partner € 30.000. Omdat jij het meeste verdient, wordt jouw inkomen volledig meegenomen. Het inkomen van je partner wordt in 2017 voor 60% meegenomen. Als je geen verplichtingen en leningen hebt, komt de maximale hypotheek dan neer op € 331.422.

In 2018 wordt het inkomen van je partner voor 70% meegenomen in de berekening. Het gevolg? Jullie maximale hypotheek is dan € 339.313. Een verschil van maar liefst € 7.891. Dat is nog eens fijn!

Kom snel in actie

Zo, dat zijn alle veranderingen wat betreft je maximale hypotheek. Wil jij je hypotheek nog regelen onder de huidige voorwaarden? Kom dan snel in actie. Er geldt dit jaar namelijk geen overgangstermijn dit jaar.

In onze handige, gratis tool ontdek je alvast wat je maximaal kunt lenen op basis op basis van jouw gegevens. Weet je direct waar je aan toe bent! Arlette Cernëus
Arlette werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Wat is jouw maximale hypotheek?   Bereken snel

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek