WOZ-waarde veel lager dan vraagprijs, wat nu?
Gepubliceerd
5 maart 2018
Laatst geüpdatet
22 april 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 5 maart 2018
- Laatst geüpdate: 22 april 2020
- Leestijd: 2 minuten
Je wilt graag een huis kopen en je hebt inmiddels al een mooie woning op het oog. Je overweegt misschien al om een bod te doen, maar je ziet dat de WOZ-waarde veel lager dan de vraagprijs ligt. Wat is dan belangrijk om te weten over de verkoopwaarde? En hoe zorg je dat je straks niet meer betaalt voor je huis dan dat je kunt lenen bij de bank? Dit artikel helpt je stapsgewijs op weg.
WOZ-waarde veel lager dan vraagprijs: hoe kan dat?
Eerst even dit: wat is de WOZ-waarde ook alweer? Het is de waarde die de gemeente aan jouw huis toekent. De WOZ-waarde bepaalt voor een groot deel de hoogte van bepaalde belastingen en heffingen. Deze waarde bepalen ze ieder jaar op 1 januari op basis van een schatting. Ze kijken dan naar de waarde van andere huizen in de buurt die in het voorgaande jaar verkocht zijn.
De verkoopwaarde wordt daarentegen vastgesteld door een taxateur. Hij of zij kijkt naar het type, de staat van onderhoud en de ligging van een specifiek huis. Dit is dus geen schatting, maar de echte waarde van de woning. De hoogte van de verkoopwaarde bepaalt hoeveel jij maximaal mag lenen bij de bank.
Verschil WOZ-waarde, verkoopwaarde en vraagprijs
Je ziet misschien al waar we heen willen: doordat de WOZ-waarde een jaar ‘achterloopt’ kan het verschil met de verkoopwaarde van een woning best groot zijn. Zeker bij stijgende woningprijzen. Maar bijvoorbeeld ook wanneer de eigenaar van het huis recent flink heeft verbouwd. Een hogere marktwaarde zal ook zorgen voor een hogere vraagprijs. En daar komt waarschijnlijk het grote verschil met de WOZ-waarde vandaan.
Grote regionale verschillen in WOZ-waardes
In 2017 nam landelijk gezien de WOZ-waarde met gemiddeld 3% toe, maar de verschillen tussen de provincies zijn groot. Zo steeg de gemiddelde WOZ-waarde in Amsterdam zo’n 15% terwijl in sommige gemeenten juist sprake was van een krimp. In gemeenten als Amsterdam zal er dus eerder een groot verschil zijn tussen de WOZ-waarde, de marktwaarde en de vraagprijs van een huis, vanwege die forse jaarlijkse prijsverschillen.
WOZ-waarde veel lager dan vraagprijs - wat kun je doen?
Je ziet dus dat een groot verschil best mogelijk is. Dat is voor jou op zich geen probleem: de hoogte van je hypotheek wordt immers bepaald op basis de woningwaarde en niet de WOZ-waarde. Maar wat kun je doen om te zorgen dat je niet onnodig te veel betaalt voor je nieuwe huis en dat je een realistisch eerste bod kunt doen?
- Vraag een taxatie aan
Uiteindelijk geeft de WOZ-waarde dus lang niet altijd een betrouwbare indicatie van de waarde van een huis. Zeker omdat het slechts een ruwe schatting is. Vaak is een professionele taxatie een stuk betrouwbaarder en kun je beter op basis daarvan checken of de verkoopprijs realistisch is.
- Kijk op kadaster.nl
Vind je het taxeren van een huis te ver gaan? En vind je het verschil tussen de WOZ-waarde en de vraagprijs opvallend groot? Een goede indicator van de waarde van een huis zijn de verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de buurt. Op kadaster.nl kun je aan de hand van verschillende rapporten bepalen of de vraagprijs van een woning reëel is.
- Schakel een aankoopmakelaar in
Ga je liever niet zelf op onderzoek uit? Een aankoopmakelaar kent de woningmarkt als z’n broekzak en kan het zoekwerk van je overnemen. Bovendien zijn aankoopmakelaars ervaren onderhandelaars waardoor ze hun tarieven vaak meer dan waard zijn. Lees meer over het wel of niet inschakelen van een aankoopmakelaar.
Zitten er ook voordelen aan een lage WOZ-waarde?
Je zou haast vergeten dat er ook nog wel positieve kanten zitten aan een lage WOZ-waarde. Deze voordelen gelden vooral wanneer je het huis daadwerkelijk hebt gekocht. Je onroerende zaak belasting en andere gemeentelijke belastingen en toeslagen vallen bijvoorbeeld lager uit.
Hier geldt echter wel dat je vanzelf meer moet gaan betalen zodra de gemeente de nieuwe waarde berekent. Daarnaast zorgt een lage WOZ-waarde voor een lager drempelbedrag voor hypotheekrenteaftrek.
Hoe voorkom je een te hoog bod?
Je weet de WOZ-waarde en de vraagprijs. Wat betekent dat voor als je straks misschien een bod wilt uitbrengen? In onze handige checklist zo bepaal je het openingsbod vind je tips om niet meer te betalen dan nodig is.
Hulp nodig van een hypotheekadviseur?
Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.