Een werkloosheidsverzekering bij je hypotheek: heb jij 'm nodig?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
16 mei 2019
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 16 mei 2019
- Leestijd: 4 minuten
Je gaat vaak pas op zoek naar een woning als je je vrij zeker voelt over je inkomenssituatie. Een fijne baan, waarmee je voldoende geld in het laatje brengt om de hypotheek te betalen. Ook al lijkt je situatie nu perfect om een woning te kopen, het is toch goed om na te denken over wat er gebeurt als je toch je baan verliest. Kun je dan de hypotheek nog wel betalen? Je weet dat er zoiets bestaat als een werkloosheidsverzekering, maar je hebt er wisselende adviezen over gekregen. Tijd om de misverstanden rondom deze verzekering de wereld uit te helpen, zodat je zelf kunt bepalen of je hem nodig hebt.
Werkloosheid en de gevolgen voor je inkomen
Je baan verliezen heeft grote gevolgen voor jouw financiële situatie, dat moge duidelijk zijn. Als je buiten je schuld om ontslagen wordt, heb je vaak recht op een WW-uitkering. Deze uitkering heeft een duur van minimaal 3 maanden, als je van de afgelopen 36 weken er 26 weken gewerkt hebt, en maximaal 38 maanden.
Hoelang de WW-uitkering loopt, hangt af van het aantal jaren dat je gewerkt hebt. Een voorbeeld: heb je vijf jaar gewerkt? Dan ontvang je vijf maanden lang een uitkering. De eerste twee maanden is dat 75% van je inkomen, de volgende drie maanden 70%. Daarna vervalt de uitkering en worden de financiële gevolgen groter. Misschien heb je recht op bijstand*, maar het kan ook zijn dat je helemaal geen inkomsten meer hebt. Als het je niet lukt om een nieuwe baan te vinden, kan je inkomen dus langere tijd flink lager zijn dan toen je nog werkte. Geen fijn vooruitzicht dus, zeker niet met een grote financiële verplichting als een hypotheek.
*Je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om voor een bijstandsuitkering in aanmerking te komen. De regels hiervoor verschillen per gemeente.
Dit doet een werkloosheidsverzekering
Met een werkloosheidsverzekering in combinatie met een hypotheek, kun je bij onvrijwillige werkloosheid je inkomsten tijdelijk op peil houden zodat je niet meteen in de financiële problemen komt. De verzekering keert in de periode waarin je recht hebt op een WW-uitkering een bedrag uit. Met het uitgekeerde bedrag kun je jouw WW-uitkering aanvullen tot aan (een deel van) je laatstverdiende loon. De uitkering is vaak van korte duur, maar het geeft de tijd om orde op zaken te stellen en bijvoorbeeld een andere baan te vinden.
De werkloosheidsverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering worden ook wel woonlastenverzekeringen genoemd.
Let op de verschillende voorwaarden per verzekeraar
Net als bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering hanteren verzekeraars verschillende voorwaarden, waar ook de kwaliteit van de dekking van afhangt. Als je deze verzekering wilt afsluiten, let bij het kiezen van een verzekeraar dan in ieder geval op het volgende:
- Heb je een tijdelijk of een vast contract als je de verzekering afsluit? Je bent vaak niet verzekerd als je tijdelijke contract niet verlengd wordt. Heb je een vast contract en word je ontslagen? Dan kun je tegenwoordig vaak wel aanspraak maken op je werkloosheidsverzekering.
- Vind uit of de dekking van de werkloosheidsverzekering ook los af te sluiten is. Je verzekeren tegen werkloosheid is vaak alleen mogelijk als je ook een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid hebt afgesloten.
- Check hoelang de verzekering loopt en wat de maximale duur van de uitkering is. De uitkeringsduur is vaak kort en moet wel passen bij jouw situatie. De hoogte en de duur van de uitkering zijn natuurlijk ook van invloed op de premie die je betaalt.
- Bekijk of er een wachttijd geldt en hoelang die is. Het kans zijn dat de verzekering pas na 6 maanden nadat je hem hebt afgesloten uitkeert. Als je na een maand werkloos raakt, krijg je dus niets.
- Stelt de verzekeraar nog andere eisen, bijvoorbeeld een verplicht aantal sollicitaties wanneer je een beroep doet op de verzekering?
- Een werkloosheidsverzekering kan alleen worden afgesloten in combinatie met een arbeidsongeschiktheidsverzekering.
Wel of niet een werkloosheidsverzekering afsluiten?
Je weet nu wat een werkloosheidsverzekering is en waar je op moet letten, mocht je hem willen afsluiten. Vraag je eerst wel goed af of je hem echt nodig hebt. Het is immers ‘slechts’ een tijdelijke (en vaak zelfs maar kortdurende) aanvulling op je WW-uitkering. Op de lange termijn lost het niets op. Bovendien hoeft kortdurende werkloosheid niet direct tot problemen te leiden. Je inkomen daalt namelijk pas echt na een of twee jaar. Je doet er goed aan om zelf een buffer op te bouwen, zodat je een spaarpotje hebt van waaruit je je WW-uitkering kunt aanvullen. Heb je helemaal geen spaargeld? Dan kun je uiteraard voor deze verkering kiezen. Houd wel rekening met een hoge premie.
Verzekeringen bij je hypotheek
Ben jij benieuwd welke verzekeringen nog meer verstandig of zelfs verplicht zijn bij je hypotheek? In ons gratis e-book 'Verzekeringen' hebben we ze voor je op een rij gezet. Je ziet gelijk wat de voorwaarden zijn en welke dekking deze verzekeringen bieden. Handig!
Kione Smits
Kione schreef tot 2015 artikelen voor Knab. Voornamelijk over alles wat te maken heeft met hypotheken.