Casco woning kopen en zelf afbouwen

Ben jij je aan het oriënteren op je eerste koophuis? Voor starters op de woningmarkt - die vaak een beperkt budget hebben maar wel buiten werktijden om zelf kunnen klussen - kan een casco woning dé manier zijn om betaalbaar een huis te kopen. En ook voor de klussers die een huis graag helemaal naar eigen hand willen zetten, kan het ideaal zijn. Maar waar begin je precies aan?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
29 april 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 29 april 2020
- Leestijd: 3 minuten

Ben jij je aan het oriënteren op je eerste koophuis? Voor starters op de woningmarkt - die vaak een beperkt budget hebben maar wel buiten werktijden om zelf kunnen klussen - kan een casco woning dé manier zijn om betaalbaar een huis te kopen. En ook voor de klussers die een huis graag helemaal naar eigen hand willen zetten, kan het ideaal zijn. Maar waar begin je precies aan?

Casco wonin kopen en zelf afbouwen

Casco woning kopen

Woningcorporaties en gemeentes verkopen vaak voormalige huurwoningen die casco worden opgeleverd. Als tegenprestatie is de koper dan verplicht het klushuis op te knappen. Maar ook kopers van nieuwbouwhuizen kiezen soms vrijwillig voor (gedeeltelijke) casco oplevering. Dat scheelt niet alleen geld, je kunt het huis ook helemaal naar je eigen zin indelen en inrichten.

Een huis kopen dat casco wordt opgeleverd en je zelf kunt afbouwen: voor veel mensen is het een dream come true. Maar je moet wel flink aan de bak en je wilt natuurlijk niet dat het uitloopt op een nachtmerrie. 

Wat houdt casco in?

Als een woning casco wordt opgeleverd, verzorgt de bouwer van het huis alleen de ruwbouw. Dat wil zeggen dat alleen de dragende constructie van het huis staat, dus de fundering en de vloeren, plus de buitenmuren met de deuren en ruiten erin. Ook het dak en de dakpannen liggen erop, maar daar is dan wel alles mee gezegd.

Wat moet er nog gebeuren aan een casco woning?

Een casco huis is wind- en waterdicht, maar van binnen moet alles nog worden aangepakt. Wat bij een nieuwbouwwoning die klaar om te betrekken wordt opgeleverd in de afbouwfase gebeurt, is in het geval van casco oplevering jouw eigen verantwoordelijkheid. Hieronder valt onder meer het isoleren van het dak en de buitenmuren, het zetten van de trap, het metselen van de binnenmuren en plaatsen van binnendeuren en kozijnen.

Ook de vloeren en muren moeten nog worden afgewerkt. Dat wordt dus stucen, aftimmeren, schilderen, betegelen en ga zo nog maar even door. De keuken, badkamer en WC moeten er nog in, net als alle installaties voor elektriciteit, gas en water. En dan zijn er misschien nog veel meer dingen die jij wilt (laten) aanbrengen in je nieuwe paleisje. Veel werk dus, maar je weet wel zeker dat het helemaal naar jouw eigen smaak wordt.

Goed plannen is het halve werk

Behalve het klussen zelf, moet er nog een hoop worden gepland, georganiseerd en gecoördineerd. Kun jij wel een beetje overzicht houden en het budget bewaken? Deze skills zijn onmisbaar als je kiest voor een casco huis. Want reken er maar op: net als bij elke verbouwing heb je kans op tegenslagen en pakt de bouw wellicht duurder uit dan je dacht. Neem dus een post onvoorziene kosten op in je begroting. 

Half casco woning ook een optie

Bij sommige nieuwbouwprojecten kun je zelf kiezen tussen sleutelklare of juist casco oplevering en is alles daartussenin bespreekbaar. Je kunt bijvoorbeeld zelf het schilderwerk en het stucwerk (laten) doen. Vaak wordt bij nieuwbouwwoningen de badkamer en de keuken casco opgeleverd, zodat je die naar jouw wensen en budget kunt afbouwen.

Kies je voor half casco oplevering? In dat geval is een goede relatie en communicatie met de bouwer zeker nodig. Zijn planning moet wel goed aansluiten op die van jou en de leidingen en aansluitingen moeten passen bij jouw plannen.

De hypotheek voor een casco woning

Als je geld wilt lenen voor een casco woning, sluit je een hypotheek voor een nieuwbouwhuis af. Dit werkt net iets anders dan bij een bestaande woning; je krijgt immers te maken met een bouwdepot. In ons artikel over de nieuwbouw hypotheek lees je hoe dat zit. 

Meerwerk bij een casco huis

Wellicht zou je denken dat je, als je minder door de aannemer wilt laten doen, met minderwerk te maken krijgt. Toch kun je in het geval van casco opleveren onverwachte extra kosten voor meerwerk op je bordje krijgen. Bijvoorbeeld, als jij erop rekent dat het dak geïsoleerd wordt opgeleverd, maar de aannemer dit niet begroot heeft.

Ai. Dit soort onaangename verrassingen wil je natuurlijk voorkomen. Vraag daarom voordat je tekent om een gedetailleerde offerte én planning van de aannemer. Zijn er nog dingen die je niet helemaal duidelijk zijn? Vraag dan door tot dat wel zo is en zorg dat alles tot in detail zwart op wit staat.

Bereken je maximale hypotheek

Denk jij na over een casco huis? Dan is het handig om al in een vroeg stadium inzicht te hebben in je budget. Bereken hier alvast jouw maximale hypotheek om te zien hoeveel jij kunt lenen.




Marit Rooijakkers
Marit werkte tot 2016 bij Knab. Ze schreef voornamelijk over hypotheekzaken.


Deel via:
Wat is jouw maximale hypotheek?   Bereken snel

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek