Nieuwbouw kopen: de plussen en minnen op een rij

Eindelijk ben je erover uit: je bent klaar met huren en gaat dit jaar toch echt een woning kopen. Tja, heb je net het huren-of-kopen-dilemma achter de rug, staat de volgende alweer voor de deur: wil je bestaande bouw of nieuwbouw kopen? Een bestaande woning heeft zo z’n charme, maar een nieuwbouwwoning kun je nog veel meer naar jouw hand zetten. Daarnaast moet je wel van een strakke, moderne sfeer houden. Om je te helpen bepalen of nieuwbouw bij je past, hebben we de voor- en nadelen op een rijtje gezet. Onderaan het blog vind je een handige checklist waarop je kunt aangeven wat jij belangrijk vindt. Zo bepaal je in een handomdraai of het iets voor jou is, zo’n nieuwbouwwoning.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
25 april 2018
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 25 april 2018
- Leestijd: 2 minuten

Eindelijk ben je erover uit: je bent klaar met huren en gaat dit jaar toch echt een woning kopen. Tja, heb je net het huren-of-kopen-dilemma achter de rug, staat de volgende alweer voor de deur: wil je bestaande bouw of nieuwbouw kopen? Een bestaande woning heeft zo z’n charme, maar een nieuwbouwwoning kun je nog veel meer naar jouw hand zetten. Daarnaast moet je wel van een strakke, moderne sfeer houden. Om je te helpen bepalen of nieuwbouw bij je past, hebben we de voor- en nadelen op een rijtje gezet. Onderaan het blog vind je een handige checklist waarop je kunt aangeven wat jij belangrijk vindt. Zo bepaal je in een handomdraai of het iets voor jou is, zo’n nieuwbouwwoning.

Nieuwbouw kopen

De voordelen van nieuwbouw kopen

Aan een nieuwbouwwoning – de naam zegt het al - is alles nieuw. De kans dat je op korte termijn grote onderhoudskosten moet maken is dus een stuk kleiner dan bij een bestaande woning. Die lage onderhoudskosten zijn een dik pluspunt, hoe je het ook wendt of keert. Welke andere voordelen heeft nieuwbouw?

1. Zelf de indeling bepalen
In een nieuwbouwwoning heb je als koper de vrije hand. Met een beetje geluk mag je zelf bepalen hoe je de woning indeelt. Waar komt de keuken en waar komt dan de vaatwasser in de keuken? Vaak is er een lijst met standaardopties voor de indeling en de materialen. Wil je iets anders, dan kies je voor meerwerk. Hier lees je waar je op moet letten als er sprake is van meerwerk voor jouw woning.

2. Inrichten naar jouw smaak
Ook de look and feel van de badkamer en keuken kun je zelf bepalen, leuk! Je zit niet vast aan de oranje jaren zeventig keuken of de azuurblauwe badkamertegeltjes van vorige bewoners. Houd er wel rekening mee dat je dit wel moet kunnen betalen. Vaak kun je de kosten hiervoor (gedeeltelijk) meefinancieren in je hypotheek, zoals je in dit artikel kunt lezen.

3. Moderne bedrading en leidingen 
Je hoeft je geen zorgen te maken over oude bedrading of loden leidingen. In je nieuwbouwwoning zijn ook deze aspecten nieuw. Ze voldoen in ieder geval aan de laatste veiligheidseisen, wel zo ’n fijn idee toch?

4. Energiezuinig en milieubewust wonen
Bij een nieuwbouwwoning ben je verzekerd van zaken als dubbelglas, goede isolatie en andere energiezuinige maatregelen. Die worden namelijk vaak automatisch doorgevoerd. De woning voldoet ook aan alle milieueisen. Gunstig voor je energierekening! 

5. Je eigen tuin ontwerpen
Niet alleen de binnenkant van je woning, maar ook de ruimte eromheen kun je volledig naar je hand zetten. De tuin richt je zelf in en je hebt nog de keuze over of je bijvoorbeeld een schutting of een mooie haag plaatst tussen jouw tuin en die van je buren.

6. Vrij op naam kopen
Een woning kopen kost je meer dan alleen de koopprijs. Je betaalt ook bijkomende kosten. Bij een bestaande woning zijn dat de kosten koper. Nieuwbouw koop je vrij op naam. Anders dan bij bestaande bouw betaal je geen overdrachtskosten, taxatiekosten en makelaarskosten. Je betaalt wel advies- en afsluitkosten voor de hypotheek en notariskosten voor de hypotheekakte. Deze kosten zijn eenmalig fiscaal aftrekbaar.

Nieuwbouwwoning: de nadelen

Een fijn idee, zo’n splinternieuwe woning? Toch heeft nieuwbouw kopen ook een aantal nadelen. Er kan tijdens de bouw en rond de oplevering namelijk nog een boel fout gaan. Daar kun je van tevoren jammer genoeg niet altijd even goed op inspelen. De belangrijkste nadelen van een nieuwbouwwoning vind je hieronder.

1. Kopen op basis van een bouwtekening
Anders dan bij een bestaande woning is het moeilijker om op slag verliefd te worden op een nieuwbouwwoning. Bij sommige nieuwbouwprojecten zijn er modelwoningen die je kunt bezoeken. Is dat niet het geval, dan moet je afgaan op wat je je kunt voorstellen bij de plaatjes uit een brochure of zelfs alleen op basis van bouwtekeningen. Je hebt dus redelijk wat fantasie nodig.

2. De koopprijs staat vast
Onderhandelen is een spannende fase in het huizenkooptraject. Bij een nieuwbouwwoning is vaak niet of nauwelijks ruimte voor onderhandelen. Dat betekent dus dat je er erg zeker van moet zijn of je de woning kunt betalen. Ligt de vraagprijs van de woning net boven jouw maximale leencapaciteit, dan kun je er niet van uitgaan dat je na een keihard potje onderhandelingen de woning wel kunt betalen.

3. Extra kosten opleveringskeuring
Zodra de woning is afgebouwd, is het tijd voor de oplevering. Hét moment om alle zichtbare gebreken te noteren, zodat ze nog hersteld kunnen worden. Je kunt ervoor kiezen een bouwkundige mee te nemen die een opleveringskeuring doet. Hier zijn natuurlijk wel kosten aan verbonden. Waar je op moet letten tijdens de oplevering, lees je hier.

4. Gebreken na oplevering
Tijdens de oplevering kun je nog gebreken ontdekken. Je spreekt dan af dat de bouwer deze gebreken binnen drie maanden oplost. Het kan dus zijn dat je een tijdje in een huis woont waar nog het een en ander mis is. Of dat de bouwer de gebreken helemaal niet binnen die drie maanden oplost.

5. Een kale omgeving
Daar sta je dan, in de blubber naar de fundering te kijken. In de rest van je straat - of zelfs wijk - zijn ze nog niet eens begonnen met bouwen. Een saaie bedoening dus. Ook de aanleg van wegen, wat groen en leuke speelveldjes laat zeker nog een aantal maanden op zich wachten. Sla maar vast een goed paar laarzen in en koop een flinke inloopmat voor bij je voordeur. Want eerste paar maanden in je nieuwe woning zal je flink wat zand naar binnen kopen.

6. Renteverlies voor en tijdens de bouw
Als je een woning koopt, betaal je al rente terwijl je nog niet in de woning woont. Die is immers nog in aanbouw. Dit heet renteverlies. Je hebt renteverlies voor de bouw (de aannemer heeft de grond al in bezit voor bebouwing, voordat jij de koop-/aanneemovereenkomst hebt getekend) en renteverlies tijdens de bouw (de rente die je betaalt vanaf het moment van passeren bij de notaris tot aan de daadwerkelijke oplevering). De soort renteverlies bepaalt de aftrekbaarheid van de rente. 

7. Tijd, tijd, tijd…
Houd er rekening mee dat je flink wat tijd kwijt bent met het uitzoeken van een eventuele badkamer of keuken, het ontwerpen van de tuin, noem maar op. Je moet je bezig gaan houden met alle details, tot de kleur van de voegen aan toe. Best een klus! Pas maar op, over niet al te lange tijd ken jij minstens alle keukenboeren en tegelzetters uit de omgeving!

8. Extra kosten
Voor alles wat niet standaard in of om je woning wordt gebouwd, maak je extra kosten. Denk aan een niet-standaard keuken of badkamer (meerwerk), de aanleg van de tuin, een likje verf of een behangetje. Heb je daar voldoende voor opzij gezet?

Goed om te weten bij nieuwbouw kopen

Aj, het lijkt erop dat er meer nadelen dan voordelen kleven aan het kopen van een nieuwbouwwoning. Is het dan wel het overwegen waard? Ja hoor, want als jij het bijvoorbeeld heel leuk vindt om tijd te besteden aan het uitzoeken van een prachtkeuken, dan weegt dit nadeel voor jou verwaarloosbaar. In de checklist Nieuwbouw kun je per punt aangeven hoeveel waarde jij aan elk punt hecht. Zo is in no time duidelijk of nieuwbouw iets voor jou is!



Kione Smits
Kione schreef tot 2015 artikelen voor Knab. Voornamelijk over alles wat te maken heeft met hypotheken.



Deel via:
De plussen en minnen van nieuwbouw op een rij  Bekijk de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek