Huurwoning kopen van woningbouw: van huurder naar woningeigenaar

Je bent je huurwoning nog maar amper ingetrokken, of er valt een brief van de woningcorporatie op de mat. Hierin wordt een onderzoek aangekondigd naar de mogelijkheid om jouw huurwoning te koop aan te bieden. Pfff.. Je wilde er zeker nog een paar jaar blijven wonen. Jouw huurwoning kopen van de woningcorporatie zou dus best interessant kunnen zijn. Maar met welke haken en ogen moet je dan rekening houden? Tijd om op onderzoek uit te gaan.
Gepubliceerd
8 september 2017
Laatst geupdate
1 oktober 2017
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 1 oktober 2017
- Leestijd: 4 minuten

Je bent je huurwoning nog maar amper ingetrokken, of er valt een brief van de woningcorporatie op de mat. Hierin wordt een onderzoek aangekondigd naar de mogelijkheid om jouw huurwoning te koop aan te bieden. Pfff.. Je wilde er zeker nog een paar jaar blijven wonen. Jouw huurwoning kopen van de woningcorporatie zou dus best interessant kunnen zijn. Maar met welke haken en ogen moet je dan rekening houden? Tijd om op onderzoek uit te gaan.

Huurwoning kopen van woningbouw

Je eigen huurwoning kopen van woningbouw: kan dat?

Huur jij van een woningcorporatie en zou jij je eigen huis wel willen kopen? Dat kan alleen als de woningcorporatie deze zelf te koop aanbiedt. Jij als huurder hebt dan, binnen een bepaalde termijn, het recht de woning te kopen. Wil of kun je niet kopen? Dan mag je lekker blijven huren. De woningcorporatie kan de woning niet aan iemand anders verkopen zolang jij erin woont. Je kunt er dus zolang als je wilt blijven wonen.

Vaak biedt een woningcorporatie alle huurwoningen in een blok tegelijk aan voor verkoop. De vraagprijs staat meestal vast. Natuurlijk kun je wel proberen te onderhandelen, bijvoorbeeld over de staat van onderhoud van de woning.

Je eigen huurwoning kopen: de voordelen

Heeft de woningcorporatie waar jij huurt plannen om jouw huis aan te bieden voor verkoop? Het kopen van je eigen huurwoning brengt een aantal voordelen met zich mee. Natuurlijk krijg je als woningeigenaar wel te maken met andere verplichtingen dan als huurder. We lichten deze hieronder toe.

Vermogen opbouwen

Een van de voordelen van woningeigenaar zijn, is dat je vermogen opbouwt. Kopers van hun eerste huis zijn verplicht een hypotheekvorm te kiezen waarop je aflost, de lineaire hypotheek of de annuïteiten hypotheek. Na dertig jaar heb je je hypotheek op je woning afgelost en is de woning van jou. Blijf je dertig jaar in deze woning wonen, maar dan als huurder? Dan blijft de woning natuurlijk eigendom van de woningbouw. 

Financieel aantrekkelijk

Kopen van de woningcorporatie kan financieel aantrekkelijk zijn. En niet alleen omdat je geen verf en laminaat meer hoeft aan te schaffen. Als zittende huurder heb jij het recht om de woning tegen de geldende marktprijs te kopen. De woningcorporatie mag de huurwoning ook voor 90% van de marktwaarde verkopen. Tot daar heb je dus onderhandelingsruimte.

Koopvariant

Soms is het mogelijk om je huurhuis nog voor minder dan 90% van de geldende marktprijs te kopen, door middel van een koopvariant. Een koopvariant is een maatregel die de Rijksoverheid in het leven heeft geroepen om het voor mensen aantrekkelijker te maken hun eerste huis te kopen. Er zijn verschillende koopvarianten, die elk verschillende voorwaarden hebben, bijvoorbeeld korting op je aankoopprijs.

Maar: voor wat, hoort wat. Meestal wordt het voordeel verrekend op het moment dat jij je huis weer verkoopt. Soms moet je bijvoorbeeld een deel van de winst afdragen, als je je huis voor meer geld verkoopt dan jij het gekocht hebt van de woningbouw. Ook kunnen er eisen worden gesteld aan de hypotheek die je kiest, bijvoorbeeld de verplichting om een hypotheek af te sluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). 

Je weet wat je koopt

Huur jij je huis al een tijdje? Dan ken je de hele woning van haver tot gort en weet je zo wat je kan aanzwengelen in de prijsonderhandeling. Daarnaast loop je minder risico op vervelende verrassingen, zoals bijvoorbeeld verborgen gebreken of overlast van de buren. 

Ook al ken je je eigen huis al goed, het kan geen kwaad om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren als je besluit jouw huurwoning te kopen van de woningcorporatie. De uitkomst hiervan kun je opnemen als ontbindende voorwaarde in het voorlopig koopcontract. 

Verbouwen

Als je als huurder besluit te verhuizen, moet je de huurwoning achterlaten in de originele staat. Wordt het huis van jou? Dan kun je ermee doen wat je wilt. Tenminste, als je een bouwvergunning krijgt en de verbouwing binnen je budget valt. Zou je de vlizotrap wel willen vervangen door een echte trap en van de berging op zolder een slaapkamer willen maken? Dat is niet alleen gunstig voor je eigen woonplezier, maar ook voor de waarde van je huis. Wellicht kun je deze investering (gedeeltelijk) terugverdienen als je je huis weer verkoopt.

Je eigen huurwoning kopen: de valkuilen

Onderhoud

Als je eigenaar wordt van je woning, wordt je ook zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Het kan best even slikken zijn als je ineens een peperdure rekening van een elektricien krijgt, terwijl je voorheen gewoon het servicenummer van de verhuurder kon bellen en je niet druk hoefde te maken over de kosten.

Kosten woningeigenaar

Daarnaast krijg je als woningeigenaar te maken met nog meer kosten die je als huurder niet hebt, zoals bijvoorbeeld de onroerendezaak-belasting

Eerste huis kopen

Besluit jij om de huurwoning te kopen? Dan ga jij straks je eerste hypotheek afsluiten. Spannend, maar geen nood: wij hebben dit handige e-book 'Je eerste hypotheek afsluiten' voor je. Daarin lees je:

  • hoe je kunt besparen op hypotheekadvies;
  • wat de beste hypotheekvorm is voor jou;
  • do's & don'ts rondom verzekeringen. 


Marit Rooijakkers
Marit heeft voor ons geschreven over hypotheekzaken.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Alles wat je moet weten over je eerste hypotheek  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek