Hoeveel spaargeld hebben mensen gemiddeld per leeftijd?

Sparen levert de laatste tijd helaas lang niet meer zoveel op als een aantal jaar geleden. Toch vinden de meeste mensen het nog steeds belangrijk om een spaarpotje te blijven opbouwen. Het totaal aan spaargeld van Nederlandse huishoudens groeit namelijk al jaren. Maar hoeveel spaargeld hebben mensen eigenlijk gemiddeld?
Gepubliceerd
19 augustus 2021
Laatst geüpdatet
19 augustus 2021
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 31 augustus 2020
- Laatst geüpdate: 19 augustus 2021
- Leestijd: 3 minuten

Sparen levert de laatste tijd helaas lang niet meer zoveel op als een aantal jaar geleden. Toch vinden de meeste mensen het nog steeds belangrijk om een spaarpotje te blijven opbouwen. Het totaal aan spaargeld van Nederlandse huishoudens groeit namelijk al jaren. Maar hoeveel spaargeld hebben mensen eigenlijk gemiddeld?

gemiddelde spaargeld per leeftijd

Spaargeld Nederlandse huishoudens stijgt

Het feit dat de spaarrentes historisch laag liggen, houdt mensen niet tegen om flink door te blijven sparen. Dit blijkt uit cijfers van De Nederlandsche bank (DNB). De afgelopen tien jaar is het totaal aantal spaargeld van alle Nederlandse huishoudens steeds verder gegroeid. Het totaalbedrag aan spaargeld lag in juni 2020 op 387.296 miljoen. 

Hoeveel spaargeld hebben mensen gemiddeld?

Uit de meest recente data (2019) van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) blijkt dat Nederlandse huishoudens gemiddeld € 40.800 aan bank- en spaartegoeden bezitten. Dat klinkt als best veel, maar het is goed om er rekening mee te houden dat de rijkere huishoudens het gemiddelde spaargeld flink omhoog trekken. Het mediane - oftewel het middelste - spaarbedrag ligt met € 13.900 een stuk lager. Dat betekent dat de helft van de Nederlandse huishoudens een lager en de andere helft een hoger spaarsaldo heeft. 

Spaargeld per leeftijd

Het is natuurlijk heel interessant om te weten hoeveel spaargeld jij hebt ten opzichte van je leeftijdsgenoten. In onderstaande tabel kun je dit zien. Let op: Dit zijn de gemiddelde en mediane bedragen per huishouden, waarbij de leeftijd van de hoofdkostwinner leidend is.

Tabel 1: Gemiddeld en mediaan spaarbedrag per leeftijdsgroep in 2019

Leeftijd hoofdkostwinner Gemiddeld spaarbedrag Mediaan spaarbedrag
Tot 25 jaar € 7.700 € 2.600
25 tot 35 jaar € 15.000 € 6.000
35 tot 45 jaar € 25.600 € 10.100
45 tot 55 jaar € 41.000 € 15.300
55 tot 65 jaar € 53.300 € 19.800
65 tot 75 jaar € 59.300 € 23.100
75 tot 85 jaar € 58.700 € 23.600
85 jaar of ouder € 62.700 € 24.400

Bron: Centraal Bureau voor Statistiek

Zoals je ziet loopt het gemiddelde spaarbedrag flink op tot een leeftijd van vijfenzestig jaar. Dit is logisch, aangezien mensen tijdens hun arbeidsleven meestal geleidelijk meer verdienen en dus meer kunnen sparen. Na de pensioenleeftijd vlakt het spaarbedrag wat af. Mensen ontvangen vanaf die tijd gemiddeld genomen minder inkomsten dan tijdens hun arbeidsleven en zullen ook spaargeld gebruiken als aanvulling voor hun pensioen.

Check ook het gemiddeld inkomen per leeftijd.

Hoeveel spaargeld moet je hebben?

Dit is een vraag die veel mensen zich stellen. Sommige mensen hebben nou eenmaal meer ruimte om te sparen dan anderen, dus op deze vraag bestaat geen eenduidig antwoord. Het is hoe dan ook belangrijk om een spaarpotje te hebben voor als je te maken krijgt met onvoorziene uitgaven. Zo’n potje wordt ook wel een financiële buffer genoemd.

Maar hoe groot moet die buffer zijn? Dat hangt er helemaal vanaf hoeveel je verdient en wat je gezinssamenstelling is. Het Nibud hanteert een vuistregel dat je maandelijks minimaal 10% van je inkomen zou moeten wegzetten. Ze hebben ook een handige tool waarmee je kunt berekenen hoe hoog jouw financiële buffer zou moeten zijn. 

Tips om meer te sparen

Heb je het idee dat je wel wat meer zou kunnen - of moeten - sparen? Dan kun je vast wel wat tips gebruiken! Lees ons artikel over hoe je een spaarplan opstelt en ga direct aan de slag met een aantal praktische handvatten.

Sparen bij Knab?

Omdat elke spaarder anders is, kun je bij Knab op verschillende manieren sparen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een flexibele spaarrekening waarbij je op elk moment je spaargeld kunt opnemen. Maar je kunt ook kiezen voor een spaardeposito, waarbij je je spaargeld voor een langere tijd vastzet tegen een hogere rente.

Check onze spaarvormenGeschreven door:

Arthur Buijs

Content Marketeer

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Manager Financiële Planning


Deel via:

Ook interessant voor jou

Zoveel spaarrekeningen openen als je wilt  Start met Knab

Iedereen kan beleggen bij Knab