Hoeveel spaargeld hebben mensen gemiddeld per leeftijd?

De laatste tijd stijgen de spaarrentes weer. Dat is een welkome ontwikkeling na een aantal jaar van neutrale - en in sommige gevallen negatieve - rente. Maar gek genoeg hadden de lage spaarrentes van toen weinig effect op het totaal aan spaargeld van Nederlandse huishoudens. Dit groeit namelijk al jaren. Benieuwd hoeveel spaargeld mensen gemiddeld hebben?
Gepubliceerd
19 augustus 2021
Laatst geüpdatet
12 juli 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 31 augustus 2020
- Laatst geüpdate: 12 juli 2023
- Leestijd: 3 minuten

De laatste tijd stijgen de spaarrentes weer. Dat is een welkome ontwikkeling na een aantal jaar van neutrale - en in sommige gevallen negatieve - rente. Maar gek genoeg hadden de lage spaarrentes van toen weinig effect op het totaal aan spaargeld van Nederlandse huishoudens. Dit groeit namelijk al jaren. Benieuwd hoeveel spaargeld mensen gemiddeld hebben?

gemiddelde spaargeld per leeftijd

Spaargeld Nederlandse huishoudens stijgt

De lage spaarrentes van de afgelopen tijd hebben mensen er niet van weerhouden om flink door te blijven sparen. Dit blijkt uit cijfers van De Nederlandsche bank (DNB). De afgelopen jaren is het totaal aan spaargeld van alle Nederlandse huishoudens steeds verder gegroeid. Tijdens de coronacrisis steeg het gespaard vermogen nog eens extra hard. Het totaalbedrag aan spaargeld lag eind 2021 op € 427 miljard. 

Jaar Totaal spaarbedrag Stijging
2018 € 368 miljard +2%
2019 € 384 miljard +2%
2020 € 402 miljard +5%
2021 € 427 miljard +10%

Hoeveel spaargeld hebben mensen gemiddeld?

Uit de meest recente data (2021) van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) blijkt dat Nederlandse huishoudens gemiddeld € 46.300 aan bank- en spaartegoeden bezitten. Dat klinkt als veel, maar het is goed om er rekening mee te houden dat de rijkere huishoudens het gemiddelde spaargeld flink omhoog trekken. Het mediane - oftewel het middelste - spaarbedrag ligt met € 18.200 een stuk lager. Dat betekent dat de helft van de Nederlandse huishoudens een lager en de andere helft een hoger spaarsaldo heeft. 

Spaargeld per leeftijd

Het is natuurlijk heel interessant om te weten hoeveel spaargeld jij hebt ten opzichte van je leeftijdsgenoten. In onderstaande tabel kun je dit zien. Let op: Dit zijn de gemiddelde en mediane bedragen per huishouden, waarbij de leeftijd van de hoofdkostwinner leidend is.

Tabel 1: Gemiddeld en mediaan spaarbedrag per leeftijdsgroep in 2021

Leeftijd hoofdkostwinner Gemiddeld spaarbedrag Mediaan spaarbedrag
Tot 25 jaar € 9.600 € 3.600
25 tot 35 jaar € 19.500 € 9.000
35 tot 45 jaar € 30.200 € 13.700
45 tot 55 jaar € 47.200 € 20.300
55 tot 65 jaar € 60.400 € 25.200
65 tot 75 jaar € 64.600 € 28.200
75 tot 85 jaar € 64.000 € 28.000
85 jaar of ouder € 64.800 € 27.800

Zoals je ziet loopt het gemiddelde spaarbedrag flink op tot een leeftijd van vijfenzestig jaar. Dit is logisch, aangezien mensen tijdens hun arbeidsleven meestal geleidelijk meer verdienen en dus meer kunnen sparen. Na de pensioenleeftijd vlakt het spaarbedrag wat af. Mensen ontvangen vanaf die tijd gemiddeld genomen minder inkomsten dan tijdens hun arbeidsleven en zullen ook spaargeld gebruiken als aanvulling van hun pensioen.

Behalve het gemiddelde spaarbedrag is het ook boeiend om te zien wat je leeftijdsgenoten gemiddeld verdienen. Check daarvoor ons artikel over het gemiddelde inkomen per leeftijd of ons artikel over hoeveel zzp'ers verdienen.

Zelfstandig ondernemers hebben meer spaargeld

Zelfstandig ondernemers - die niet directeur of groot-aandeelhouder zijn - hebben gemiddeld meer spaargeld dan mensen die in loondienst werken. Baas boven baas zijn de gepensioneerden. Zij hadden in 2021 gemiddeld € 65.700 op de spaarrekening staan. 

Voornaamste inkomstenbron Gemiddeld spaarbedrag Mediaan spaarbedrag
Werknemer (loondienst) € 40.100 € 17.700
Zelfstandig ondernemer (zzp/mkb) € 46.600 € 19.200
Pensioen € 65.700 € 28.200

Hoeveel spaargeld moet je hebben?

Dit is een vraag die veel mensen zich stellen. Sommige mensen hebben nou eenmaal meer ruimte om te sparen dan anderen, dus op deze vraag bestaat geen eenduidig antwoord. Het is hoe dan ook belangrijk om een spaarpotje te hebben voor als je te maken krijgt met onvoorziene uitgaven. Zo’n potje wordt ook wel een financiële buffer genoemd.

Maar hoe groot moet die buffer zijn? Dat hangt er helemaal vanaf hoeveel je verdient en wat je gezinssamenstelling is. Het Nibud hanteert een vuistregel dat je maandelijks minimaal 10% van je inkomen moet wegzetten. Ze hebben ook een handige tool waarmee je kunt berekenen hoe hoog jouw financiële buffer zou moeten zijn. 

Hoeveel vermogen hebben je leeftijdsgenoten?

Het is minstens net zo interessant om te weten hoe de waarde van ál jouw bezittingen en schulden zich verhouden ten opzichte van je leeftijdsgenoten. Bekijk in dit artikel niet alleen hoeveel je leeftijdsgenoten gespaard, maar ook belegd hebben. Je leest er ook de gemiddelde woz-waarde van hun onroerend goed én de gemiddelde hoogte van hun hypotheek- en studieschuld.

Sparen bij Knab?

Knab staat bekend om het feit dat je een onbeperkt aantal spaarrekeningen kunt openen, zonder extra kosten. Zo kun je dus - heel overzichtelijk - potjes maken voor al je spaardoelen. Zo spaar je veel gerichter en bereik je sneller je spaardoel. 

Check onze spaarvormen

Tip: overweeg om een deel van je spaargeld te beleggen

Is je spaarrekening goedgevuld? Dan kan het interessant zijn om een deel van je spaargeld te beleggen. Beleggen biedt namelijk een kans op meer rendement. Benieuwd hoeveel beleggen je kan opleveren? Je ziet het meteen met onze handige calculator.

Wat kan beleggen je opleveren?

Je las zojuist een artikel uit de Knab Bieb.  Dé online verzamelplek met honderden praktische artikelen over hoe je je geldzaken slim kunt regelen. 
Geschreven door:

Arthur Buijs

Content Marketeer

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Manager Financiële Planning


Deel via:

Iedereen kan beleggen bij Knab