Sparen voor je kind: zo doe je dat

Het lijkt misschien nog ver weg, maar voor je het weet zijn de kleintjes groot en gaan ze naar school, beginnen ze met rijles of willen ze een verre reis maken op hun achttiende. Je wilt ze dan graag financieel ondersteunen dus het zou fijn zijn als je tegen die tijd een flink bedrag achter de hand hebt. Bijvoorbeeld op een aparte spaarrekening. Maar sparen voor je kind, hoe pak je dat het beste aan?
Gepubliceerd
14 december 2017
Laatst geüpdatet
29 december 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 5 december 2017
- Laatst geüpdate: 29 december 2023
- Leestijd: 3 minuten

Het lijkt misschien nog ver weg, maar voor je het weet zijn de kleintjes groot en gaan ze naar school, beginnen ze met rijles of willen ze een verre reis maken op hun achttiende. Je wilt ze dan graag financieel ondersteunen dus het zou fijn zijn als je tegen die tijd een flink bedrag achter de hand hebt. Bijvoorbeeld op een aparte spaarrekening. Maar sparen voor je kind, hoe pak je dat het beste aan?

Sparen voor je kind-684783-edited.jpg

Sparen voor je kind: spaardoelen

Als je geld opzij zet voor jezelf, dan heb je in je hoofd waar je dat voor doet. Onvoorziene kosten voor je koophuis bijvoorbeeld, een verre reis die je wilt maken of die nieuwe auto waar je al een tijdje aan toe bent. Wanneer je gaat sparen voor je kind, is dit niet anders. Bedenk van tevoren waarom je gaat sparen. Zo kun je immers bepalen hoelang je de tijd nodig hebt en - belangrijker nog - hoeveel je uiteindelijk gespaard moet hebben.

Sparen voor de studie

Hoeveel je uiteindelijk gespaard wilt hebben, hangt natuurlijk af van het spaardoel. Stel je spaart voor de studie van je kind, hoeveel heb je dan nodig? Het wettelijk collegegeld bedraagt is € 2.314 voor het collegejaar 2023/2024. Overigens heeft een student tegenwoordig één jaar recht op halvering van dit wettelijk collegegeld. Aan studiematerialen zijn studenten gemiddeld € 60 per maand kwijt. Het geld voor eventuele studiereizen en het openbaar vervoer komt hier nog bovenop.

Sparen voor het studentenleven

Het is een erg afhankelijk van waar je kind gaat studeren, maar uiteindelijk zal het misschien wel op kamers willen. De huur van een kamer was in 2022 gemiddeld € 436 per maand, daar komen nog kosten voor boodschappen (ongeveer € 181 per maand), verzekeringen (rond de € 115 per maand) en telefoonkosten (ongeveer € 20 per maand) bovenop. En dan nog de inrichting uiteraard.

Daarnaast is de kans groot dat je kind wat vaker op stap gaat en hopelijk gaat sporten (samen € 125). Aan kleding is de gemiddelde student nog eens ruim € 50 per maand kwijt. 

Het Nibud stelt dat het studentenleven in 2021 ongeveer € 1.030 per maand kost. Je kunt natuurlijk zelf bepalen of je dit bedrag volledig wil betalen en dus bij elkaar moet sparen, of dat jouw kind gedeeltelijk zelf een bijdrage gaat leveren.

Sparen voor een rijbewijs

Naast een studie, is sparen voor een rijbewijs een veelvoorkomend spaardoel voor ouders. De kosten hiervoor zijn iets toereikender dan die voor een studie. Volgens onderzoek van het CBR kost het halen van een rijbewijs gemiddeld zo'n € 2.766 (2021). Dit bedrag is inclusief 43 rijlesuren, tussentijdse toets, theorie-examen en praktijkexamen.

Hoeveel ga je sparen?

Natuurlijk wil je jouw kind zoveel mogelijk ondersteunen, maar je wilt zelf ook leuke dingen blijven doen en - niet onbelangrijk - geld achter de hand houden voor eventuele financiële tegenvallers. Bereken daarom goed wat je kunt missen per maand en hoeveel je van dit bedrag zelf nodig hebt. Wat er overblijft, kun je op een aparte rekening voor jouw kind zetten.

De beste manier om te sparen

Dat brengt ons bij het laatste punt, want hoe kun je dat nou het beste doen, sparen voor je kind? Er zijn twee mogelijkheden: een aparte spaarrekening openen voor je kind of een eigen spaarrekening openen en deze inrichten voor de spaardoelen die je hebt voor je kind.

Spaarrekening voor je kind
Kies je voor de eerste optie, dan maak je gebruik van een soort deposito sparen. Dit betekent dat je een hogere rente krijgt over het spaargeld dan bij een reguliere spaarrekening, maar dat je een lange tijd niet over het geld kunt beschikken. Bij de meeste banken betekent dit dat het geld vaststaat tot jouw kind 18 jaar oud is.

Jouw eigen spaarrekening
Daarom kiezen de meeste mensen voor deze tweede optie. Je opent dan een spaarrekening op jouw eigen naam en maakt binnen deze spaarrekening verschillende potjes. Een voor de studie en een voor het rijbewijs bijvoorbeeld. Je kunt dan zelf kiezen hoeveel je per maand stort, dit kan de ene maand natuurlijk meer zijn dan de andere. Enne, heb je zelf een flinke financiële tegenvaller, dan kun je tijdelijk het geld van de spaarrekening afhalen.

Kosteloos zoveel spaarrekeningen als je wilt

Lijkt het je wel wat, zo’n spaarrekening met verschillende spaardoelen? Dan ben je bij Knab aan het goede adres. Je opent namelijk zoveel spaar- en betaalrekeningen als je wilt. Mét pas, zonder extra kosten. En dat voor een van de hoogste spaarrentes van Nederland, we hebben niet voor niets al drie jaar op rij het Gouden Spaarvarken voor de meest renderende spaarrekening ontvangen.


Xandra Boersma
Xandra werkte tot 2018 als Content Marketeer voor Knab.Deel via:
Altijd een goede spaarrente krijgen?  Lees meer

Iedereen kan beleggen bij Knab