Geld beleggen: 5 veelgemaakte fouten

  • Gepubliceerd: 27 maart 2018
  • Laatst geüpdate: 17 mei 2019
  • 3 minuten

Wil jij je geld beleggen om een mooi rendement te maken? Goed idee. De spaarrentes liggen historisch laag en je kan met aandelen meer uit je geld halen. De vraag is echter: hoe kun je op een verstandige en veilige manier beginnen? We zetten 5 veelgemaakte beleggersfouten op een rij, en geven tips voor hoe het wél moet.

bij-geld-beleggen-maak-je-wel-eens-fouten-681484-edited

1. Geld beleggen dat je niet kunt missen

Of nog erger: geld beleggen dat je geleend hebt. Ja, het komt voor. Beginnen met beleggen doe je alleen met geld dat je voorlopig niet nodig hebt. Financiële markten kunnen volatiel zijn, en een lange adem is soms vereist. Je zet je geld dus in principe voor een langere tijd weg. Het collegegeld voor je studerende kinderen? Misschien maar op je spaarrekening laten staan.

2. Te veel risico nemen

Veel beginnende beleggers slaan meteen een stap over. Terwijl dit een van de basics van beleggen is: het bepalen van je risicoprofiel. Dit kan variëren van defensief tot offensief. Welk profiel bij jou past? Dat hangt helemaal af van je financiële situatie en uiteindelijke doel. Als je geen ervaring hebt, wil je waarschijnlijk rustig beginnen. Ga dan voor obligaties of zogenaamde ‘indextrackers’, bijvoorbeeld door te beleggen in de AEX. Zo spreid je je beleggingen en verklein je je risico.

Een andere manier om je risico te spreiden is door periodiek geld te beleggen. Zo word je minder afhankelijk van je inlegmoment. Als de beurs bijvoorbeeld daalt, kun je namelijk weer goedkoper inkopen. Op langere termijn maakt het dus niet zo veel uit of er een daling is, omdat je ook weer de stijging meepakt. Knab biedt periodiek inleggen als optie aan.

3. Geld beleggen zonder plan

Beleggen zonder plan is als fietsen zonder handen: het kan een tijdje goed gaan maar je gaat een keer onderuit. Een goede belegging begint daarom altijd met het maken van een plan, en je vervolgens houden aan dat plan.

Een voorbeeld: Ga je beleggen in aandelen? Bepaal dan je gewenste verkoopmoment voordat je een aandeel koopt. Bijvoorbeeld bij een rendement van 15% of bij een verlies van 5%. Zo hou je grip op je belegging. Vaar ook niet blind op adviezen van anderen, maar laat je eigen onderzoek de doorslag geven. Jij bent tenslotte zelf verantwoordelijk en je loopt altijd het risico om je belegde geld kwijt te raken.

4. Je laten leiden door emoties 

De beste beleggers zijn computers. Waarom? Ze hebben geen emoties. Als je wilt beleggen moet je leren om je emoties onder controle te houden. Dat is lastig, maar zeker niet onmogelijk. Raak bijvoorbeeld niet overmoedig door succes, en neem geen ‘wraak’ bij verlies.

Onthoud altijd dat je een plan hebt, en handel ernaar. Spelen emoties dan geen enkele rol in beleggen? Jawel, maar zoals Warren Buffett zegt: “Wees bang als anderen hebberig zijn, en wees hebberig als anderen bang zijn”.

5. Verliefd worden op een aandeel

Dit is een cliché, maar we stippen hem graag even aan. Een aandeel is geen geschikte geliefde. Je neemt ze niet mee in bad, en je kunt er niet romantisch mee uit eten. Je belegt om rendement te behalen. Punt. Wees daarom niet bang om een aandeel te verkopen als het ‘gewoon niet meer werkt’. Zo hou je een gezonde relatie met je beleggingen en verklein je de kans op verliezen.

Kun je beleggen zonder risico?

Nee dat kan helaas niet; het risico dat je geld verliest hoort er nu eenmaal bij. Zeker als je zelf belegt, is er een grote kans dat je onderuit gaat, en dus geld verliest. Er zijn echter wel veel manier om de risico's te verkleinen. Daarnaast helpt het ook om een duidelijk plan te hebben als je begint met beleggen. Lees hiervoor ons handige stappenplan.

Je geld laten beleggen door Knab

Laat jij je geld liever beleggen door een expert? Je kunt je geld ook laten beleggen door Knab. Wij nemen voor jou de beslissingen op basis van jouw financiële situatie en risicoprofiel. Je kunt bij Knab al beleggen vanaf € 100. 

Ga naar Knab Beleggen

Dit artikel is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder.Arthur Buijs
Arthur werkt bij Knab. Knab helpt jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Meer uit je geld halen door te beleggen?  Check Knab Beleggen

Iedereen kan beleggen bij Knab