3 verkeerde redenen om je beleggingen te verkopen

Als lange termijnbelegger is het begrijpelijk als je af en toe overweegt om je beleggingen (tijdelijk) te verkopen. De ene keer door nieuws over inflatie of een naderende oorlog, de andere keer omdat het rendement voor je gevoel tegenvalt. Maar hoewel verkopen soms een goed idee lijkt, is het voor je rendement meestal geen slimme keuze. Hier drie redenen om je beleggingen vooral niet te verkopen.
Gepubliceerd
7 mei 2024
Laatst geüpdatet
7 mei 2024
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 6 mei 2024
- Laatst geüpdate: 7 mei 2024
- Leestijd: 3 minuten

Als lange termijnbelegger is het begrijpelijk als je af en toe overweegt om je beleggingen (tijdelijk) te verkopen. De ene keer door nieuws over inflatie of een naderende oorlog, de andere keer omdat het rendement voor je gevoel tegenvalt. Maar hoewel verkopen soms een goed idee lijkt, is het voor je rendement meestal geen slimme keuze. Hier drie redenen om je beleggingen vooral niet te verkopen.

AdobeStock_410119666 (1)-1-2

1. Je bent niet tevreden over je rendement

Bij beleggen draait het uiteindelijk om het behalen van een mooi rendement. Het is daarom logisch dat je baalt wanneer je beleggingen het even minder goed doen dan je had gehoopt, of je zelfs tegen een verlies aankijkt. Als onervaren belegger kan je hierdoor zelfs ontmoedigd raken en de indruk krijgen dat beleggen toch niks voor jou is.

Om te voorkomen dat je onnodig de handdoek in de ring gooit – en daarmee je financiële doelen mogelijk in gevaar brengt – is het goed om te onthouden dat rendement een momentopname is. Op de korte termijn kan er veel gebeuren waardoor de waarde van je beleggingen op en neer gaan. Zeker wanneer je nog niet zo lang belegt, is het helemaal niet vreemd als je tijdelijk op verlies staat. Geef het ruim de tijd; een mooi rendement ontwikkelt zich meestal over meerdere jaren.

Onthoud ook dat je rendement direct afhankelijk is van de hoeveelheid risico die je neemt met je beleggingen. Ben je ontevreden met je rendement en zou je best wat risicovoller willen en kunnen beleggen dan je nu doet? Dan kan je kijken of een ander risicoprofiel misschien beter past bij je financiële situatie en doelen. Dat doe je eenvoudig in je Knab App. Ga naar je beleggingsrekening, scrol omlaag en tik op ‘Meer informatie’. Tik vervolgens op ‘Opnieuw invullen’.

2. Je ziet dat het minder gaat op de beurs

Wie belegt is afhankelijk van de prestaties van de financiële markten. Gaat het een tijdje minder op de beurs, dan vraag je je misschien af of dit wel het juiste moment is om te beleggen. Waarom zou je immers toekijken terwijl je belegging minder waard worden?

Het eenvoudige antwoord is dat koersschommelingen horen bij beleggen. Als je naar het verleden kijkt zie je dat beurzen voortdurend in beweging zijn. Periodes van korte dips in de markt worden vaak gevolgd door langere periodes van koersstijgingen.

Denk maar eens terug aan de forse koersdaling tijdens het begin van de coronacrisis. Veel mensen verkochten toen in paniek hun beleggingen, terwijl die dip relatief kort duurde en werd gevolgd door een enorme stijging. Verkocht je tijdens die dip, had je een van de grootste stijgingen van de afgelopen jaren misgelopen.

Wie belegt met een langere looptijd hoeft zich om correcties eigenlijk geen zorgen te maken. Het kunnen juist mooie kansen zijn om tegen lage koersen extra te beleggen.

3. Je wilt extra rendement behalen door te timen

Sommige beleggers proberen hun in- en uitstapmomenten te timen. Oftewel, kopen als koersen laag zijn en verkopen als ze hoog zijn. Dat klinkt in theorie als een winnende strategie, maar in de realiteit vergroot in- en uitstappen de kans op een negatief resultaat. Er is immers geen manier om te voorspellen hoe beurskoersen zich ontwikkelen. Je loopt het risico om verkeerd te timen waardoor je misschien wel de beste beursdagen mist. Dat kan een groot effect hebben op je uiteindelijk rendement. Ook kan je een deel van je dividend mislopen wanneer je voor een langere periode niet belegt. Je dividend wordt namelijk berekend over het totaal aantal dagen dat je een bepaalde belegging in het bezit had. Bovendien betekent veel handelen extra in- en uitstapkosten.

Een betere strategie is om beleggingen niet tussentijds te verkopen en de tijd zijn werk te laten doen. Je portefeuille bij Knab is er specifiek op ingericht om op de lange termijn een stabiel rendement te behalen. Onthoud ook dat onze experts waar nodig je portefeuille tijdelijk aanpassen om te profiteren van bepaalde marktomstandigheden.

Wanneer is het wel verstandig om je beleggingen te verkopen?

Uiteraard geldt bovenstaande niet voor alle situaties. Er zijn momenten waarop het juist wel verstandig kan zijn om (een deel van) je beleggingen te verkopen. Bijvoorbeeld wanneer je je geld nodig hebt voor iets anders. Het is verstandig om alleen te beleggen met geld dat je in principe kunt missen, maar soms kom je voor uitgaven te staan waarvoor je spaargeld alleen niet genoeg is. Geen probleem, je kan altijd bij je geld wanneer je het nodig hebt.

Ook wanneer je doeldatum is bereikt, kan je uiteraard doen met je geld wat je wilt. Maar ook dan kan je besluiten om je geld langer te laten beleggen, mocht je je geld nog niet nodig hebben. Je doeldatum nu al aanpassen? Dat doe je eenvoudig in je Knab App. Ga naar je beleggingsrekening, scrol omlaag en tik op ‘Meer informatie’. Tik vervolgens op ‘Opnieuw invullen’.



Geschreven door:

Arthur Buijs

Financieel Schrijver

Gecheckt door:

Willem van der Scheer

Beleggingsexpert



Deel via:

Elke maand je saldo zien groeien?  Ontdek periodiek beleggen