Beheerd beleggen: de voor- en nadelen op een rij

Je hebt een erfenis ontvangen, de loterij gewonnen of je hebt gewoon een mooi bedrag gespaard. Wat de reden ook is, je wilt je geld laten groeien en je overweegt om het te laten investeren door een vermogensbeheerder. Is dit in jouw geval slim? En zitten er eventueel ook nadelen aan beheerd beleggen? Knab helpt je om een overwogen keuze te maken!
Gepubliceerd
28 juni 2018
Laatst geüpdatet
9 december 2019
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 28 juni 2018
- Laatst geüpdate: 9 december 2019
- Leestijd: 4 minuten

Je hebt een erfenis ontvangen, de loterij gewonnen of je hebt gewoon een mooi bedrag gespaard. Wat de reden ook is, je wilt je geld laten groeien en je overweegt om het te laten investeren door een vermogensbeheerder. Is dit in jouw geval slim? En zitten er eventueel ook nadelen aan beheerd beleggen? Knab helpt je om een overwogen keuze te maken!

Beheerd beleggen: relaxen terwijl je vermogen groeit

Waarom beleggen?

Een vervroegd pensioen, een studiepotje voor de kinderen, je vermogen uitbreiden. Er zijn veel goede redenen om te beleggen. En dankzij de lage spaarrentes wordt beleggen steeds populairder. Toch zien veel mensen beleggen als iets heel ingewikkelds, waar je zonder ervaring beter niet aan kunt beginnen. Dat is best begrijpelijk, maar niet helemaal terecht. Deze ideeën berusten vaak op misverstanden over beleggen

Beheerd beleggen

In plaats van zelf beleggen kun je er ook voor kiezen om je geld te laten beleggen door een professional, zoals Knab. We noemen dit ook wel beheerd beleggen of vermogensbeheer. Deze vorm van beleggen is met name interessant voor mensen met geen of weinig verstand van financiële markten en mensen die simpelweg zelf geen tijd hebben om hun portefeuille te beheren.

Voordelen

Professionele strategie

Een goede reden om je vermogen te laten beheren, is dat er op een zeer professionele manier wordt omgegaan met jouw geld. Bij Knab stellen we bijvoorbeeld zorgvuldig jouw risicoprofiel op aan de hand van een vragenlijst over je financiële situatie. Op die manier loop jij niet meer risico dan voor jou verantwoord is.

Daarnaast kiezen wij een strategie die past bij jouw risicoprofiel en beleggingsdoel. Ben jij op zoek naar een hoog rendement en ben je bereid om daarvoor een hoger risico te nemen? Dan passen we jouw portefeuille daarop aan. Wil jij vooral jouw risico zoveel mogelijk beperken, dan zullen we jouw vermogen meer spreiden zodat jij beter beschermd bent tegen eventuele koersdalingen.

Gemoedsrust

Veel mensen noemen gemoedsrust als een van de belangrijkste redenen om te kiezen voor beheerd beleggen. Zeker als je belegt met grotere bedragen. Wanneer je zelf actief belegt, kan het volgen van de markten en het financieel nieuws flink wat tijd kosten en eventueel ook stress opleveren. Ben jij liever met andere dingen bezig, maar wil je toch profiteren van de voordelen van beleggen? Bij Knab heb je bijna geen omkijken naar je beleggingen.

Geen ervaring nodig

Beleggen is soms een harde leerschool, waarbij veelgemaakte missers moeilijk te vermijden zijn. Het kan jaren (en veel geld) kosten voordat je het een beetje onder de knie begint te krijgen. Hier ligt juist het grootste voordeel van beheerd beleggen: het is toegankelijk voor mensen die geen enkele ervaring hebben met beleggen. Je laat de lastige beslissingen aan ons over en je volgt je rendementsontwikkeling eenvoudig in de Knab App. 

Nadelen

Beheerkosten

Aan het beheren van je vermogen zitten kosten verbonden. Deze kosten verschillen sterk per aanbieder, maar bij Knab betaal je een van de laagste tarieven in de markt. Je betaalt een beheervergoeding van 0,69% over je belegd vermogen per jaar. Daarnaast betaal je servicekosten van € 1 per maand. Verder betaal je € 5 per maand voor de kosten van een Knab bankpakket.

Uiteraard betaal je ook kosten wanneer je zelf belegt. In sommige gevallen kunnen deze zelfs hoger liggen dan wanneer je jouw vermogen laat beleggen. Dit is vooral het geval wanneer je met kleinere bedragen belegt, of wanneer je veel transacties doet. Je betaalt namelijk per transactie, en het aantal transacties bij beheerd beleggen ligt over het algemeen lager dan wanneer je zelf belegt.

Geen zekerheid op rendement

Door de veranderlijkheid van financiële markten kunnen we geen garanties geven wat betreft een eventueel rendement. Daarbij willen we onderstrepen dat rendement en risico hand in hand gaan: bij een hoger potentieel rendement hoort een hoger risico. Zorg dat je volledig bewust bent van de risico's voordat jij besluit te beleggen. 

Zo zijn negatieve rendementen ook mogelijk, zelfs meerdere jaren achter elkaar. In het ergste geval kun je je inleg kwijtraken. Wij proberen dit echter te voorkomen door bijvoorbeeld jouw beleggingen zo goed mogelijk te spreiden. Daarnaast kun je ook overwegen om periodiek in te leggen; zo kun je mogelijk profiteren van eventuele koersdalingen.

Hoe bepaal je jouw inleg?

Bij het bepalen van jouw inleg moet je altijd een realistische inschatting maken van hoeveel geld jij op dit moment kunt missen. Je belegt in principe voor de lange termijn, dus wij raden je sterk aan alleen te beleggen met geld dat je verwacht niet op korte termijn nodig te hebben. Meer tips over beginnen met beleggen lees je in ons handige stappenplan vol tips en info.

Je kunt bij Knab al vanaf € 100 per maand beleggen, wanneer je dit voor minimaal 12 maanden doet. Je kunt natuurlijk ook eenmalig een bedrag naar keuze inleggen.

 

Check Knab Beheerd Beleggen

Dit artikel is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder.Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over de onderwerpen sparen, beleggen en vermogensopbouw. Hij helpt anderen graag om het maximale uit hun geld te halen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Meer uit je geld halen door te beleggen?  Check Knab Beleggen

Iedereen kan beleggen bij Knab