Wat is jaarruimte en hoe kun je het berekenen?

Als je je verdiept in de mogelijkheden om aanvullend pensioen op te bouwen, heb je de termen jaarruimte en de bijbehorende reserveringsruimte ongetwijfeld voorbij horen komen. Wat houdt dit precies in, en hoe kun je berekenen hoe hoog jouw jaarruimte is?
Gepubliceerd
12 oktober 2020
Laatst geüpdatet
28 december 2023
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 12 oktober 2020
- Laatst geüpdate: 28 december 2023
- Leestijd: 4 minuten

Als je je verdiept in de mogelijkheden om aanvullend pensioen op te bouwen, heb je de termen jaarruimte en de bijbehorende reserveringsruimte ongetwijfeld voorbij horen komen. Wat houdt dit precies in, en hoe kun je berekenen hoe hoog jouw jaarruimte is?

Koppel wil hun jaarruimte berekenen

Wat is jaarruimte?

Jaarruimte is het deel van je brutosalaris dat je van de overheid mag gebruiken om belastingvriendelijk extra pensioen op te bouwen. Bijvoorbeeld door te beleggen of te sparen. Jaarruimte ontstaat als je in een bepaald jaar te weinig geld opzij hebt gezet voor je oude dag en je daardoor een pensioentekort hebt. De jaarruimte is in 2024 is 30% van je pensioengevend inkomen en maximaal € 36.077.

Wat is reserveringsruimte?

Je mag je jaarruimte gebruiken tot tien jaar nadat het ontstaat. In 2023 vervalt dus jouw ruimte van 2013. Als je alle jaarruimte die je - in die periode - niet hebt gebruikt bij elkaar optelt, krijg je de reserveringsruimte. 

Tip: Gebruik voor het opbouwen van pensioen altijd eerst je jaarruimte van het oudste jaar. Toch zonde als deze vervalt zonder dat je er iets mee hebt gedaan. 

Hoe benut je je jaarruimte?

Jaarruimte mag je storten in een lijfrentespaarrekening, -beleggingsrekening of -verzekering. Dat is een fiscaal gunstige manier van pensioensparen. Je mag je inleg namelijk van je belastbaar inkomen in box 1 aftrekken, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. Ook betaal je geen vermogensbelasting over je opgebouwde saldo.

Uiteindelijk moet je wel belasting betalen over je spaarpotje. Dat gebeurt op het moment dat je het laat uitkeren als pensioen. Voordeel hiervan is dat je dan meestal je AOW-leeftijd hebt bereikt. Als AOW-gerechtigde betaal je namelijk een lager belastingtarief.

Hoeveel jaarruimte heb ik?

Knab heeft gelukkig ook een handige tool waarmee je je jaarruimte kan berekenen. Je hebt hiervoor alleen je pensioengegevens nodig. Die vind je door in te loggen op MijnPensioenoverzicht. Zo weet je in een paar stappen hoeveel geld jij belastingvriendelijk in kunt leggen voor je pensioen, zonder dat je dit zelf helemaal moet uitrekenen. 

Bereken je jaarruimte

Uitleg berekening

Ga je de toelichting van de berekening bekijken, dan kom je waarschijnlijk wat lastige termen tegen. Dit is wat ze betekenen.

- Premiegrondslag

De premiegrondslag is je bruto inkomen van vorig jaar min de AOW-franchise. Je AOW-franchise is het deel van je inkomen dat je niet mag gebruiken voor het opbouwen van pensioen, omdat je AOW krijgt. In 2024 is de AOW-franchise € 17.545. Van jouw inkomen boven deze grens mag je 30% gebruiken voor je pensioen. 

 Geschreven door:

Arlette Cernëus

Content Marketeer

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Manager Financiële PlanningDeel via:

Zelf extra pensioen opbouwen?  Check je opties