Wat is jaarruimte en hoe kun je het berekenen?

Als je je verdiept in de mogelijkheden om aanvullend pensioen op te bouwen, heb je de termen jaarruimte en de bijbehorende reserveringsruimte ongetwijfeld voorbij horen komen. Wat houdt dit precies in, en hoe kun je berekenen hoe hoog jouw jaarruimte is?
Gepubliceerd
12 oktober 2020
Laatst geüpdatet
3 januari 2023
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 12 oktober 2020
- Laatst geüpdate: 3 januari 2023
- Leestijd: 4 minuten

Als je je verdiept in de mogelijkheden om aanvullend pensioen op te bouwen, heb je de termen jaarruimte en de bijbehorende reserveringsruimte ongetwijfeld voorbij horen komen. Wat houdt dit precies in, en hoe kun je berekenen hoe hoog jouw jaarruimte is?

Koppel wil hun jaarruimte berekenen

Wat is jaarruimte?

Jaarruimte is het deel van je brutosalaris dat je van de overheid mag gebruiken om belastingvriendelijk extra pensioen op te bouwen. Bijvoorbeeld door te beleggen of te sparen. Jaarruimte ontstaat als je in een bepaald jaar te weinig geld opzij hebt gezet voor je oude dag en je daardoor een pensioentekort hebt. De jaarruimte is in 2023 maximaal € 15.317.

Wat is reserveringsruimte?

Je mag je jaarruimte gebruiken tot acht jaar nadat het ontstaat. In 2023 vervalt dus jouw ruimte van 2015. Als je alle jaarruimte die je - in die periode - niet hebt gebruikt bij elkaar optelt, krijg je de reserveringsruimte.

Tip: Gebruik voor het opbouwen van pensioen altijd eerst je jaarruimte van het oudste jaar. Toch zonde als deze vervalt zonder dat je er iets mee hebt gedaan. 

Hoe benut je je jaarruimte?

Jaarruimte mag je storten in een lijfrentespaarrekening, -beleggingsrekening of -verzekering. Dat is een fiscaal gunstige manier van pensioensparen. Je mag je inleg namelijk van je belastbaar inkomen in box 1 aftrekken, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. Ook betaal je geen vermogensbelasting over je opgebouwde saldo.

Uiteindelijk moet je wel belasting betalen over je spaarpotje. Dat gebeurt op het moment dat je het laat uitkeren als pensioen. Voordeel hiervan is dat je dan meestal je AOW-leeftijd hebt bereikt. Als AOW-gerechtigde betaal je namelijk een lager belastingtarief.

Hoeveel jaarruimte heb ik?

Knab heeft gelukkig ook een handige tool waarmee je je jaarruimte kan berekenen. Je hebt hiervoor alleen je pensioengegevens nodig. Die vind je door in te loggen op MijnPensioenoverzicht. Zo weet je in een paar stappen hoeveel geld jij belastingvriendelijk in kunt leggen voor je pensioen, zonder dat je dit zelf helemaal moet uitrekenen. 

Bereken je jaarruimte

Uitleg berekening

Ga je de toelichting van de berekening bekijken, dan kom je waarschijnlijk wat lastige termen tegen. Dit is wat ze betekenen.

- Premiegrondslag

De premiegrondslag is je bruto inkomen van vorig jaar min de AOW-franchise. Je AOW-franchise is het deel van je inkomen dat je niet mag gebruiken voor het opbouwen van pensioen, omdat je AOW krijgt. Van jouw inkomen boven deze grens mag je 13,3% gebruiken voor je pensioen. Daarom vermenigvuldig je 13,3% met de premiegrondslag.

- Factor A

Factor A geeft aan hoeveel je pensioen is gestegen in een bepaald jaar. Je vindt de factor A op het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) dat je jaarlijks ontvangt van je pensioenuitvoerder. Dit bedrag is dus alleen van toepassing als je pensioen hebt opgebouwd via een werkgever. Het percentage 6,27 staat vast voor 2023.

- Netto toename FOR

Voor ondernemers wordt - indien van toepassing - aan het eind de netto toename van het Fiscale OudedagsReserve (FOR) verrekend. Dit was in 2022 9,44% van de winst (maximaal € 9.395). Ben je in loondienst? Dan hoef je hier geen rekening mee te houden. Sinds 1 januari 2023 kun je niet meer doteren aan deze FOR


Geschreven door:

Arlette Cernëus

Content Marketeer

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Manager Financiële Planning


Deel via:

Ook interessant voor jou

Zelf extra pensioen opbouwen?  Check je opties