Heb ik een pensioengat? En wat kan ik ertegen doen?

Je vraagt je af of je genoeg pensioen opbouwt om later comfortabel van te leven. En terecht, een rapport van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) toont namelijk aan dat een derde van de Nederlanders minder pensioen zal ontvangen dan ze verwachten. Als dat ook voor jou geldt, moet je zelf aan de slag om je pensioengat te dichten. Maar hoe doe je dat? En hoe weet je of je een pensioengat hebt?
Gepubliceerd
28 oktober 2020
Laatst geüpdatet
26 oktober 2021
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 28 oktober 2020
- Laatst geüpdate: 26 oktober 2021
- Leestijd: 3 minuten

Je vraagt je af of je genoeg pensioen opbouwt om later comfortabel van te leven. En terecht, een rapport van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) toont namelijk aan dat een derde van de Nederlanders minder pensioen zal ontvangen dan ze verwachten. Als dat ook voor jou geldt, moet je zelf aan de slag om je pensioengat te dichten. Maar hoe doe je dat? En hoe weet je of je een pensioengat hebt?

Reken af met je pensioengat

Wat is een pensioengat?

Je hebt te maken met een pensioengat wanneer je na je pensionering niet genoeg geld overhoudt om van rond te komen. Natuurlijk heeft niet iedereen hetzelfde uitgavenpatroon, daarom spreekt men meestal van een pensioengat wanneer je pensioen minder is dan 70% van je laatstverdiende salaris.

Hoe ontstaat een pensioengat?

Een pensioengat kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder lees je er een aantal.

  • Je hebt een tijd niet gewerkt
  • Je hebt deeltijd gewerkt
  • Je hebt een tijd in het buitenland gewoond of gewerkt
  • Je hebt een tijd als zzp’er gewerkt
  • Je bent veel van baan verwisseld
  • Een van je werkgevers had een slechte of geen pensioenregeling
  • Je hebt te maken gehad met een echtscheiding

Je pensioengat berekenen

Je financieel adviseur kan je precies vertellen of jij een pensioengat hebt en wat je daaraan kan doen. Heb je geen financieel adviseur, of wil je het zelf regelen? Dan kun je op Mijnpensioenoverzicht.nl een goede inschatting maken. Je ziet hier hoeveel pensioen je nu al hebt opgebouwd en hoeveel pensioen je later ontvangt op basis van je huidige situatie. 

Hoeveel pensioen heb je nodig?

Hoeveel pensioen je nodig hebt, hangt af van wat je wensen zijn voor later. Misschien wil je eindelijk wat comfortabeler gaan leven of veel gaan reizen. Het kan verstandig zijn om daarvoor nu alvast extra geld opzij te zetten, ook als je op het eerste gezicht geen pensioengat hebt.

Zelf aanvullend pensioen opbouwen

Heb jij te maken met een pensioengat, of wil je gewoon wat extra geld opzij zetten voor later? Dan zijn daar een aantal opties voor.

Open een pensioenproduct
De meeste mensen die geld opzij zetten voor hun pensioen doen dat door middel van een speciaal pensioenproduct. Het voordeel hiervan is dat je profiteert van belastingvoordeel. Door dit voordeel betaal je tijdens het opbouwen geen vermogensbelasting over je saldo. Daarnaast kun je je inleg aftrekken bij je belastingaangifte. De voorwaarde is dat je pas over het saldo kan beschikken wanneer je met pensioen gaat. Dit soort pensioenproducten zijn er in verschillende varianten. Je kunt kiezen voor een lijfrenteverzekering, pensioensparen of pensioenbeleggen.

Ontdek Knab Pensioensparen

Gebruik een reguliere spaarrekening of beleggingsrekening
Als je extra pensioen wilt opbouwen, hoeft dat in principe niet op een specifiek pensioenproduct. Je kunt hier ook een reguliere spaarrekening of beleggingsrekening voor inzetten. Het voordeel is dat je te allen tijde bij je saldo kunt. Dit voordeel maskeert echter een verleiding: kan jij in de tussentijd van je saldo afblijven? Daarnaast geldt het belastingvoordeel niet voor een reguliere spaar- of beleggingsrekening.

> Lees meer over beleggen voor je pensioen 

Los extra af op je hypotheek Een andere manier om je pensioengat te dichten is door extra af te lossen op je hypotheek. Hierdoor verlaag je namelijk je hypotheekschuld, waardoor je per maand minder woonlasten betaalt. Ga wel eerst na hoeveel je boetevrij kunt aflossen.

> Lees meer over extra aflossen op je hypotheek 



Geschreven door:

Arthur Buijs

Content Marketeer

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Manager Financiële Planning



Deel via:

Zelf extra pensioen opbouwen?  Check je opties